Kuchnia meksykańska Kuchnia meksykańska – sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów konkwistadorów. Opiera się głównie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kraje anglojęzyczne Kuchnia.
Advertisements

Potrawy Ormiańskie Maciej Bohosiewicz.
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Kuchnia epoki napoleońskiej
Jedzenie w Hiszpanii.
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Krewetki po tajsku.
Ryby akwariowe Ania Grygierek kl.2b.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Warzywa Europejskie.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
PIERÓG BIŁGORAJSKI.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
GÓRSKA ŁĄKA W NASZYCH GÓRACH ZWANA JEST HALĄ.
Kuchnia polska.
Rośliny przyprawowe w kuchni
Państwo w Ameryce Północnej
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Kuchnia Szwajcarii.
Historia Ameryki Łacińskiej, cz. I
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…
Kuchnia amerykańska.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Melon (miodowy) Melon należy zdecydowanie do roślin ciepłolubnych. Melon początkowo był uprawiany w Azji, obecnie uprawiany jest na całym świecie – głównie.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Kuchnia Amerykańska.
Kuchnia tajska.
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
Kręcioła Relaks Kmiotka Ciskanie oszczepem na odległość Ciskanie oszczepem do celu Zerwigłowa kapuściana Rzuty arkanem Magdeburska sprawiedliwość
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Kuchnia Śródziemnomorska
Warzywa wiosenne ^^.
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonała Paulina Bielajewa
Ślady Holandii w Polsce
Pierwsze wiosenne kwiaty
Autorka - Aleksandra Łoboda Kl.VI
Smakowita mapa Krakowa Dima A. Marina Z.. Gdzie znajduję się?
Hodowla i uprawa pomidora
Wielkie odkrycia geograficzne
Zadanie: Kuchenne Atelier Piotr i Paweł
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Ropa naftowa Edyta Wajda kl.3e.
Republika Palau.
Natalia Kaszuba, Angelika Kania. Odbywałyśmy praktykę w ciastkarnio- kawiarni,,Novecento’’
ROŚLINY EGZOTYCZNE w kuchni
WIELKA BRYTANIA.
Autorzy: Adrianna Przybylska
LODÓWKI.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Bonitacja Gleb Kompleksy przydatności rolniczej.
Carl Warner ( ur w Liverpoolu) jest brytyjskim fotografem. Nazywany też „Peacasso", "Salvador Deli", "Caraveggio". Autor serii zdjęć krajobrazów,
Rodzaje drzew w Polsce Patrycja Dziendziel.
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Katarzyna Cynowska Ewelina Pachocka-Sobczak.  Uczniowie klasy V Szkoły Podstawowej oraz III Przysposabiającej do Pracy w ramach wtorkowych zajęć w kuchni.
Staż zawodowy – My, czyli Konrad Grzywacz i Karol Skibiński z kl. IV ct mieliśmy przyjemność spędzić te 3 miesiące na stażu zawodowym.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Przyprawy ciasteczek korzennych
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
Wiktoria Rusińska Klasa 3
HALIT  Pot. Sól kamienna (kuchenna)  Chlorek sodu NaCl Otrzymywanie chlorku sodu NaOH + HCl NaCl + H ₂ O  Sól kamienna w kuchni wykorzystywana jest.
Wyroby wschodnie Sezamki Nugaty Chałwa.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Kuchnia meksykańska Kuchnia meksykańska – sztuka kulinarna Meksyku i okolic, łącząca tradycje tubylczych Indian i wpływów konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach papryki chili. Kuchnię meksykańską dzieli się ze względu na jej zróżnicowanie regionalne, tj. północną, zachodnią, znad Zatoki, a także z terenów centralnych, gdzie wyróżnia się kuchnię z Bajio, z Aguascalientes, michoacańską oraz kuchnię z Tlaxcali.

Wpływy kuchni meksykańskiej W kuchni meksykańskiej widać wpływy innych kuchni świata, tj. francuskiej, włoskiej, chińskiej, austrowęgierskiej, tureckiej, libańskiej, filipińskiej oraz afrykańskiej. Wpływów kuchni meksykańskiej również można doszukiwać się w kuchniach na całym świecie. Wiele produktów pochodzenia meksykańskiego (kukurydza, fasola, awokado, dynia, gujawa, pinia, indyk) stanowi bowiem jeden z ich  ważnych składników.

Rośliny Mezoameryki Kukurydza – podstawowy składnik potraw Meksykańskich. Fasola – w Meksyku rozróżnia się około 20 gatunków fasoli. Chia – jednoroczna roślina, wykorzystywana do wyrobu atole, pinole oraz nugatu. Nopal – rodzaj kaktusa, którego pączki po ugotowaniu dodaje się m.in. do zup i sałatek. Chili – uznawane za królową przypraw meksykańskich. Bataty – bulwy o wyglądzie zbliżonym do ziemniaków, których skóra posiada barwę żółtą, różową bądź też fioletową. Maguey – meksykańska roślina, wykorzystywana do wyrobu znanego w Meksyku napoju o nazwie pulque.