Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Przyprawy ciasteczek korzennych

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Przyprawy ciasteczek korzennych"— Zapis prezentacji:

1 Przyprawy ciasteczek korzennych
Opracowanie prezentacji: Beata Jedlińska- Giersig

2 Cynamon To popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy. I słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Tekst-Źródło: Data poboru pliku: Obraz-Źródło: Data poboru pliku:

3 Kardamon Roślina przyprawowa- nasiona są przyprawą znaną jako kardamon zielony. Kardamon nazywany jest królową przypraw. Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak. Tekst-Źródło: Data poboru pliku: Obraz- Źródło: Data poboru pliku:

4 Goździki Goździki – nierozkwitłe, wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego, służące jako przyprawa. Goździki mają barwę ciemnobrunatną, powstałą w czasie suszenia i odymiania. Smak mają piekący. Goździki są używane jako przyprawa do kompotów, konfitur,  marynat i wyrobów cukierniczych. Tekst- Źródło: Data poboru pliku: Obraz-Źródło: Data poboru pliku:

5 Gałka muszkatołowa Jest ceniona ze względów smakowych oraz zdrowotnych. W kuchni gałka muszkatołowa stosowana jest do przyprawiania mięs, bigosów, a także do pierników, deserów. Tekst-Źródło: Data poboru pliku: Obraz- Źródło: Data poboru pliku:

6 Imbir    Imbir jest przyprawą znaną w wielu krajach świata. Używa się jej głównie w kuchniach azjatyckich. Ma specyficzny, silny aromat z odświeżającą, nieco słodkawą nutą, zaś w smaku jest palący i lekko gorzki. Tekst-Źródło: Data poboru pliku: Obraz-Źródło: Data poboru pliku:

7 Kolendra Kolendra siewna jest gatunkiem mającym zastosowanie kulinarne. Świeże liście kolendry są nieodzownym składnikiem wielu kuchni. Ze względu na działanie wysokiej temperatury, która obniża walory smakowe kolendry, świeże liście dodaje się pod koniec gotowania. Kolendrę stosuje się również często jako przybranie do potraw. Tekst-Źródło: Data poboru pliku: Obraz-Źródło: Data poboru pliku:

8 Pieprz czarny Z owoców pieprzu czarnego sporządzana jest przyprawa zwana pieprzem. Zawartość olejków eterycznych nadaje charakterystyczny, palący smak. Tekst-Źródło: Data poboru pliku: Obraz-Źródło: Data poboru pliku:

9 Anyż  Anyż jest głównie stosowany jako przyprawa do ciast i słodyczy, a także do pieczywa żytniego. Dodawany jest do ryb, drobiu, zup i dań  warzywnych. Tekst-Źródło: Data poboru pliku: Obraz-Źródło: Data poboru pliku:

10 Ziele angielskie Najczęściej używane jest do przyprawiania wędlin, marynat, konserw zup, a także ogórków konserwowych i różnego rodzaju sałatek warzywnych i kompotów owocowych. Tekst-Źródło: Data poboru pliku: Obraz-Źródło: Data poboru pliku:

11 Dziękuję za uwagę


Pobierz ppt "Przyprawy ciasteczek korzennych"

Podobne prezentacje


Reklamy Google