Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Kuchnia Amerykańska.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Kuchnia Amerykańska."— Zapis prezentacji:

1 Kuchnia Amerykańska

2 Stereotypy „amerykańskiego jedzenia”
Stereotypowym amerykańskim jedzeniem jest oczywiście jedzenie typu fast food (dosł. „szybka żywność”), przeważnie dość niezdrowe (wysoka wartość kaloryczna, niedobór m.in. błonnika, witamin, minerałów) przy regularnym spożywaniu i prowadzące do takich chorób jak otyłość czy cukrzyca. Przykładowymi produktami typu fast food są: Hamburgery Frytki Pizza Hot Dogi

3 Pochodzenie amerykańskiej kuchni
Tradycyjna kuchnia Indian amerykańskich Kuchnia europejskich i chińskich emigrantów Kuchnia afrykańskich niewolników

4 Śniadanie Płatki zbożowe Careals (produkty zbożowe) Sok owocowy
Naleśniki z sosem klonowym

5 Śniadanie Kawa ze śmietanką Jajka z szynką i bekonem
Bułki, ser i wędlina

6 Lunch Kawa Sandwich Ciasto

7 Obiad (dinner) Pieczeń wołowa Podobnie jak w Wielkiej Brytanii jedzony w czasie naszej kolacji. Składa się z minimum 3 ciepłych dań. Puree ziemniaczane Gotowane warzywa

8 Obiad świąteczny Święto Dziękczynienia, Haloween, Boże Narodzenie, Nowy Rok – pieczony indyk Ciasto z dyni (pumpkin pie) Barbecue w Dniu Niepodległości

9 Wpływy innych kuchni Kuchnia kreolska (na zdjęciu – jambalaya)
Kuchnia włoska Kuchnia meksykańska

10 Inne specjały amerykańskiej kuchni
Babeczki (cupcakes) Casserole (zapiekanki) Bajgle i pączki (doughnuts)

11 Dziękuję za uwagę Tomasz Tracz, kl. IIa


Pobierz ppt "Kuchnia Amerykańska."

Podobne prezentacje


Reklamy Google