Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

PIERÓG BIŁGORAJSKI.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "PIERÓG BIŁGORAJSKI."— Zapis prezentacji:

1 PIERÓG BIŁGORAJSKI

2 Kuchnie regionalne postrzegane są zazwyczaj jako atrakcja turystyczna, ponieważ potrawy regionalne odbiegają od tych codziennie spożywanych. Jednak niektóre z nich, warte są popularyzowania, z uwagi nie tylko na swoją oryginalność, ale także walory zdrowotne. Przykładem takiego wyrobu jest, słynny już w Unii Europejskiej, pieróg biłgorajski zwany także pierogiem gryczanym, który 28 września 2005 r został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze na Ziemi Biłgorajskiej. Ten niegdyś świąteczny wypiek z gryczanej kaszy, towarzyszył ludziom w najważniejszych chwilach ich życia. Rozkoszowano się jego smakiem na chrzcinach, ucztach weselnych, biesiadach świątecznych i okolicznościowych oraz na innych specjalnych okazjach.

3 Normatyw surowcowy: Kasza gryczana gruba 1000g Ziemniaki 1000g
Ser twarogowy g Jaja (10szt.) g Słonina g Śmietana g Sól, pieprz, mięta

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14 A oto technia sporządzania...

15 Ziemniaki obieramy i gotujemy, a następnie odcedzedzamy.

16 Słoninę kroimy w kostkę i topimy.

17 Przebraną kaszę gryczaną wsypujemy do ugotowanych gorących ziemniaków.

18 Jaja sparzamy i sprawdzamy ich świeżość.

19 Ser biały starannie kruszymy.

20 Przystępujemy do wyrabiania masy pierogowej
Przystępujemy do wyrabiania masy pierogowej. Ziemniaki z kaszą przekładamy do miski. Dodajemy: jaja...

21 …ser biały, tłuszcz ze skwarkami…

22 …śmietanę…

23 …oraz przyprawy.

24 Całość bardzo dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do blachy.

25 Powierzchnie pieroga smarujemy żółtkiem.

26

27

28 Prezentację opracowała: Barbara Sosnowska


Pobierz ppt "PIERÓG BIŁGORAJSKI."

Podobne prezentacje


Reklamy Google