Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński."— Zapis prezentacji:

1 Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński

2 Warzywa Wspólne określenie dla jadalnych części roślin, takich jak liście, owoce, bulwy, łodygi i korzenie, spożywanych zazwyczaj po uprzednim procesie gotowania (określanym w dawnej polszczyźnie warzeniem). W popularnym znaczeniu to rośliny zielne, których różne części używane są jako pokarm.

3 Warzywa W formalnej klasyfikacji towarów spożywczych to grupa produktów roślinnych przeznaczonych do spożycia, obejmująca poza tym co tradycyjnie uznawane jest za warzywa, także grzyby oraz pąki kwiatowe kaparów i owoce oliwek (z wyjątkiem stosowanych do produkcji olejów), mimo że są to składowe roślin krzewiastych i drzewiastych. Z kolei owoce truskawek, poziomek i ananasów, mimo że są to rośliny zielne, klasyfikowane są jako owoce.

4 Warzywa Warzywa można zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Używane są również w przetworach. Uprawą i produkcją warzyw zajmuje się warzywnictwo. Warzywa są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka – stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną. Rośliny warzywne należą do wielu rodzin i pochodzą z różnych stron świata. W sumie na świecie jako warzyw używa się co najmniej 250 gatunków, z czego ok. 50 spożywanych jest w Polsce.

5 Warzywa kapustne: Brokuł Jarmuż Kalafior Kalarepa Kapusta brukselka
Kapusta chińska Kapusta głowiasta biała i czerwona Kapusta pekińska Kapusta włoska

6 Warzywa cebulowe: Cebula perłowa Cebula zwyczajna Czosnek pospolity
Por Czosnek rokambuł Czosnek askaloński Siedmiolatka szczypiorek

7 Warzywa liściowe: Burak liściowy Burak ćwikłowy Cykoria sałatowa
Cykoria endywia Pietruszka naciowa Portulaka warzywna Sałata siewna Szpinak zwyczajny Szpinak nowozelandzki Rukola

8 Warzywa korzeniowe: wilec ziemniaczany burak ćwikłowy maniok jadalny
maranta trzcinowa marchew zwyczajna pasternak zwyczajny pietruszka korzeniowa kozibród porolistny seler korzeniowy słonecznik bulwiasty wężymord czarny korzeń

9 Warzywa psiankowate: oberżyna papryka roczna pomidor zwyczajny
ziemniak rodzynek brazylijski miechunka pomidorowa

10 Warzywa dyniowate: dynia zwyczajna dynia olbrzymia melon ogórek
arbuz zwyczajny

11 Warzywa rzepowate: brukiew rzepa rzodkiew zwyczajna rzodkiewka
rzodkiew japońska

12 Warzywa strączkowe: bób ciecierzyca pospolita fasola zwykła
fasola wielokwiatowa groch zwyczajny soczewica jadalna soja warzywna

13 Warzywa wieloletnie: chrzan pospolity rabarbar ogrodowy
szczaw zwyczajny szparag lekarski

14 Warzywa przyprawowe: cząber ogrodowy kminek zwyczajny koper ogrodowy
majeranek ogrodowy


Pobierz ppt "Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński."

Podobne prezentacje


Reklamy Google