- rola szkoły w profilaktyce tych zaburzeń

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Zdrowie największą wartością człowieka” Opracowanie: Alicja Krawczyk
Advertisements

psychospołeczny aspekt otyłości
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE „Moja kolorowa szkoła”
Skutki niewłaściwego odżywiania
w nowej podstawie programowej
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
W WYCHOWANIU FIZYCZNYM
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
Zdrowie: To nie tylko brak choroby, lecz pełny dobrostan społeczny, psychiczny i biologiczny Światowa Organizacja Zdrowia.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
Znaczenie Kogo dotyczy Objawy Typy Zwalczanie
Otyłość u dzieci.
Szkoła Podstawowa nr 2 im. J. Korczaka w Kluczborku
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Realizacja zajęć z bloku „edukacja zdrowotna” w ramach wychowania fizycznego w gimnazjach województwa kujawsko-pomorskiego — analiza ankiet Autor.
Szkoła Podstawowa nr 5 im. H. Sienkiewicza w Lesznie.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
„Dlaczego warto być aktywnym fizycznie?”
Jednym z głównych zadań przedszkola, szkoły jest łagodne wprowadzenie uczniów w świat wiedzy oraz dbałość o ich harmonijny rozwój intelektualny, etyczny,
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Opracowała Agnieszka Balcerak
ZDROWY STYL ŻYCIA.
ILE ZDROWIA, A ILE SPORTU W SZKOLNYM WF?
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
w praktyce pedagogicznej
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Złe nawyki żywieniowe.
psycholog z Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej
Szkoła Promująca Zdrowie
Czym jest zdrowie?.
ROLA SZKOŁY W PROFILAKTYCE OTYŁOŚCI
Prezentacja wykonana przez uczniów z Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Szkoła Promująca Zdrowie
EDUKACJA ZDROWOTNA W SZKOŁACH PONADGIMNAZJALNYCH W POLSCE
„WYBIERAM ZDROWIE ! ”. „WYBIERAM ZDROWIE ! ”
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
ANOREKSJA.
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
Zaburzenia odżywiania
Prawidłowa waga człowieka
ZDROWE ŁÓDZKIE Plan działań z zakresu profilaktyki chorób i promocji zdrowia dla województwa łódzkiego.
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Światowy Dzień Walki z Otyłością
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
1 Szkoła Promuj ą ca Zdrowie. 2 Czynniki wpływające na zdrowie.
Żeby zdrowym być….
10 FAKTÓW NA TEMAT CUKRZYCY. Ok. 347 mln ludzi na świecie ma cukrzycę. 1 Istnieje rosnąca globalna epidemia cukrzycy, u której podłoża leży szybki przyrost.
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Bartłomiej Babicz Kl. I B Bartłomiej Babicz Kl. I B.
Europejski kodeks walki z rakiem Szkoła promująca zdrowie.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Uczniowie klasy VI.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Kontrola i ewaluacja zajęć wychowania fizycznego
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

- rola szkoły w profilaktyce tych zaburzeń Zdrowe odżywianie, zapobieganie otyłości, zaburzenia psychosomatyczne dzieci i młodzieży - rola szkoły w profilaktyce tych zaburzeń Katarzyna Stępniak - Krajowy Koordynator ds. Promocji Zdrowia w Szkole Ośrodek Rozwoju Edukacji

Zdrowie i dobre samopoczucie uczniów oraz nauczycieli jest jednym z ważnych warunków skuteczności realizacji zadań szkoły. Dobre samopoczucie, dyspozycja do nauki i pracy, dobre relacje międzyludzkie zależą od zaspokojenia podstawowych potrzeb, w tym odżywiania się.

Organizacja posiłku, zapewnienie uczniom płynów i aktywności fizycznej w czasie pobytu w szkole (także poza lekcjami wychowania fizycznego) oraz odpowiedniej edukacji w tym zakresie jest ważnym elementem działalności: opiekuńczej wychowawczej dydaktycznej szkoły

Każdy człowiek, powinien odżywiać się regularnie i spożywać posiłek co 3-4 godziny. Większość uczniów przebywa w szkole min. 5 godzin. Każdy uczeń powinien przyjść do szkoły po pierwszym śniadaniu i w szkole spożyć co najmniej 1 posiłek. Zbyt mała liczba posiłków zwiększa ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości, która dotyczy obecnie w Polsce co piątego ucznia.

Skutki nieregularnego spożywania posiłków Zbyt długa przerwa między posiłkami powoduje uczucie głodu. Wpływa ono niekorzystnie na zdolność do uczenia się: zmniejsza zdolność do koncentracji uwagi i aktywność na lekcjach, pogarsza nastrój i samopoczucie, może powodować bóle brzucha, głowy, uczucie osłabienia, wywołuje lub nasila nieprzyjemne emocje i stany, takie jak: rozdrażnienie, niepokój, pobudzenie, zdenerwowanie, co może być przyczyną konfliktów z rówieśnikami, nauczycielami oraz zachowań agresywnych, może zwiększać ryzyko doznania urazu (mniejsza koncentracja uwagi, wydłużony czas reakcji).

Otyłość jest zaburzeniem stanu zdrowia i rozwoju, które powoduje zakłócenia w pracy różnych narządów oraz wpływa w znaczący sposób na postrzeganie otyłego nastolatka przez otoczenie, jego samoocenę i poczucie własnej wartości. Zaburza wszystkie aspekty zdrowia młodego człowieka – fizycznego, psychicznego, emocjonalnego i społecznego, ogranicza jego potencjał rozwojowy i może istotnie obniżyć jakość życia.

Praca z dzieckiem z nadwagą lub otyłym powinna koncentrować się nie tylko na obniżeniu masy ciała, ale również na wzmacnianiu jego poczucia własnej wartości i budowaniu pozytywnego obrazu siebie. Istotnym aspektem jest równoległa praca z rówieśnikami, gdyż w wieku szkolnym to grupa znacząco wpływa na funkcjonowanie i przekonanie dzieci o własnej wartości.

Polska Projekt OLAF – Centrum Zdrowia Dziecka 2007- 09 Badania dzieci i młodzieży w wieku 7-19 lat N=17 573 Nadwaga Otyłość Razem Chłopcy 10% 8% 18% Dziewczęta 11% 7% 18% Największe odsetki uczniów z nadwagą: - w szkołach podstawowych, - w dużych miastach, - w rodzinach z jednym dzieckiem, - w rodzinach o najwyższych dochodach, - gdy dziecko ma w swoim pokoju komputer i telewizor. Gurzkowska, Kułaga, 2010

Największa % Najmniejsza % Mazowieckie 18,9 Świętokrzyskie 12,6 Lubuskie 17,9 Małopolskie 13,6 Dolnośląskie 17,7 Lubelskie 14,1 Kujawsko-pom. 17,6 Podkarpackie 14,3 Łódzkie 17,1 Podlaskie 16,4% (Koordynator regionalny badań: dr P. Czarnecki Klinika Nefrologii Dziecięcej AM w Gdańsku) Gurzkowska i wsp., 2010

Dzieci i młodzież z otyłością i nadwagą (%) Polska 2007-2009 Wiek – lata Chłopcy Dziewczęta 7 19,3 17,3 8 21,4 17,9 9 21,0 20,6 10 22,4 19,2 11 21,3 19,7 13 19,3 14,2 15 16,3 11,8 17 16,0 10,4 18 17,0 9,2 Dane Centrum Zdrowia Dziecka projekt „Olaf”

Nieuzasadnione odchudzanie się 2010 r. wśród dziewcząt o prawidłowej masie ciała lub jej niedoborze odchudzało się: 10% 11-latek 20% 13- i 15-latek Jest to zachowanie ryzykowne dla zdrowia Wyniki badań HBSC

Tendencje zmian częstości otyłości i nadwagi 1995 – 2005 – wzrost nadwagi o 2%, otyłości 1,5% 2005 - 2009 – wzrost nadwagi i otyłości u chłopców o 5%, u dziewcząt bez zmian 2012 r. – młodzież w wieku 11-15 lat odsetek młodzieży otyłej podwoił się w ostatniej dekadzie (HBSC, 2012)

Skutki otyłości w dzieciństwie i młodości Obniżone poczucie własnej wartości Brak akceptacji, izolacja i dokuczanie Częste uczucie głodu  trudności w koncentracji, rozdrażnienie Obniżona sprawność fizyczna  niechęć do WF Mniejsza tolerancja wysiłków fizycznych Nadmierne obciążenie układu ruchu Zmiany metaboliczne, skórne Częstsze występowanie różnych dolegliwości Częściej są ofiarami przemocy ze strony rówieśników

Ok. 80% dzieci z otyłością pozostaje otyłymi w życiu dorosłym co powoduje: Większe ryzyko cukrzycy, miażdżycy, chorób układu krążenia, układu ruchu Krótsze trwanie życia Skutki społeczne i ekonomiczne Leczenie otyłości u dzieci jest bardzo trudne, mało skuteczne  lepiej zapobiegać

Przyczyny otyłości – genetyczne i środowiskowe U 90% dzieci otyłych – otyłość prosta (pierwotna) - większe spożycie energii z pożywieniem niż jej wydatkowanie  dodatni bilans energetyczny Zapobieganie: Zdrowe, racjonalne żywienie Aktywność fizyczna – wysiłek fizyczny umiarkowany co najmniej 60 min. dziennie z udziałem: rodziców, przedszkola, szkoły, samych dzieci

Zadania szkoły w przeciwdziałaniu otyłości Główne kierunki działań 1. Zapobieganie wystąpieniu nadwagi u uczniów zaspokajanie ich podstawowych potrzeb biologicznych: zdrowego żywienia i odpowiedniej aktywności fizycznej edukacja zdrowotna 2. Wspieranie uczniów z nadwagą

Zdrowe żywienie uczniów w szkole 1 Zdrowe żywienie uczniów w szkole 1. Każdy uczeń powinien spożyć w szkole posiłek (Zalecane zjadanie posiłków co 4 godziny) drugie śniadanie wspólnie z nauczycielem lub ciepły posiłek 2. W szkole dostępne tylko produkty i napoje o wysokich walorach zdrowotnych (w sklepiku, automatach, stołówce) ułatwienie uczniom zdrowych wyborów 3. Stały dostęp do wody pitnej 4. Realizacja programów: „Szklanka mleka”, „Owoce w szkole”

Edukacja zdrowotna 1. Edukacja żywieniowa uczniów realizacja wymagań z podstawy programowej wdrażanie programów edukacyjnych oferowanych przez różne organizacje o sprawdzonej jakości, w powiązaniu z podstawą programową i ewaluacja ich wyników organizacja zajęć praktycznych zachęcanie do spożywania zdrowych produktów w czasie imprez szkolnych i klasowych diagnozowanie zachowań żywieniowych uczniów, zachęcanie do samokontroli masy ciała 2. Edukacja pracowników szkoły i rodziców

Aktywność fizyczna Wymiar obowiązkowych lekcji WF w Polsce należy do największych w Europie, ale odsetek nastolatków o niskim poziomie aktywności fizycznej jest zbliżony do średniego w UE. 80-90% szkół podstawowych i gimnazjów nie organizuje poza lekcjami WF innych zajęć ruchowych. Aktualna podstawa programowa kształcenia ogólnego stwarza szansę na zmianę dotychczasowego podejścia do WF w szkole.

Funkcje aktywności fizycznej w dzieciństwie Stymulacja i wspomaganie rozwoju fizycznego, psychicznego i społecznego Adaptacja do różnych bodźców i środowiska fizycznego Kompensacja nadmiernego unieruchomienia Zapobieganie zaburzeniom, w tym otyłości, zaburzeniom układu ruchu, wczesne zapobieganie miażdżycy, osteoporozie Terapia wielu zaburzeń AF jest jedną z podstawowych potrzeb biologicznych człowieka w całym okresie jego życia

Niedostatek aktywności fizycznej jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia dzieci, młodzieży i dorosłych we wszystkich krajach rozwiniętych

Zwiększenie aktywności fizycznej w szkole Organizacja atrakcyjnych, dopasowanych do potrzeb i możliwości dzieci lekcji wychowania fizycznego Zwiększenie aktywności fizycznej w codziennym życiu szkoły (aktywne przerwy, ćwiczenia śródlekcyjne) 3. Współpraca z rodzicami, klubami sportowymi, samorządem lokalnym 4. Wykorzystanie zasobów środowiska lokalnego

Zaburzenia psychosomatyczne a zaburzenia odżywiania się Zaburzenia odżywiania się należą do zaburzeń psychicznych, których powikłania mogą wywierać istotny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. W opracowanej przez WHO Międzynarodowej Statystycznej Klasyfikacji Chorób i Zaburzeń Zdrowotnych (ICD-10) zaburzenia odżywiania się są klasyfikowane jako zaburzenia psychiczne i umieszczone zostały w grupie zaburzeń behawioralnych związanych z zaburzeniami fizjologicznymi i czynnikami psychicznymi.

Rozpowszechnienie zaburzeń odżywiania się Na zaburzenia odżywiania chorują najczęściej dziewczęta w wieku dojrzewania i młode kobiety. Na anoreksję choruje ok. 1-2%, zaburzenie to nie dotyczy jednak tylko dziewcząt i młodych kobiet, na anoreksję chorują także dzieci oraz osoby dorosłe. Typowym wiekiem pojawienia się zaburzenia jest okres dojrzewania, jednak jak wynika z badań anoreksją coraz częściej pierwsze zachorowanie ma miejsce u osób dorosłych. Chorują również mężczyźni (ok. 5% wszystkich przypadków) i chłopcy (do 30% przypadków anoreksji u dzieci). Na bulimię choruje ok. 3% dziewcząt i młodych kobiet. Początek choroby przypada zazwyczaj na okres dojrzewania i jest na ogół poprzedzony epizodem anoreksji. Chłopcy chorują na bulimię nieco częściej niż na anoreksję. Na podstawie: Cezary Żechowski (2012) „ Zaburzenia odżywiania się – problem współczesnej młodzieży”.

Rozpowszechnienie zaburzeń odżywiania się Inne zaburzenia odżywiania się (niepełnoobjawowe, nietypowe lub mieszane) są najczęściej pojawiającymi się zaburzeniami odżywiania, jednakże ocena rozpowszechnienia w populacji jest bardzo trudna i waha się od 8 do 40%. Zaburzenia odżywiania się nie są charakterystyczna dla naszych czasów, z badań historyków wynika, że występowały one w różnych okresach dziejów i w różnych kulturach. Nie dotyczą one również specyficznej grupy osób. Na podstawie: Cezary Żechowski (2012) „ Zaburzenia odżywiania się – problem współczesnej młodzieży”.

Obraz kliniczny Anoreksja nervosa (jadłowstręt psychiczny) Celowa utrata masy ciała poniżej 15% prawidłowej (BMI<17,5). Znaczne ograniczanie pokarmów i wyczerpujące ćwiczenia fizyczne i/lub przeczyszczanie się i/lub prowokowanie wymiotów i/lub przyjmowanie leków ograniczających apetyt. Zaburzenia obrazu ciała, co wiąże się z przeżywaniem silnego stresu, lęku i podejmowaniem działań zmierzających do schudnięcia. Zaburzenia hormonalne (brak miesiączki). Zahamowanie rozwoju. Bulimia nervosa (żarłoczność psychiczna) Napady objadania się z poczuciem utraty kontroli nad ilością pokarmu. Zachowania kompensacyjne mające zapobiegać przytyciu (wymioty, środki przeczyszczające, diuretyki, głodówki, leki). Silny lęk przed otyłością Na podstawie: Cezary Żechowski (2012) „ Zaburzenia odżywiania się – problem współczesnej młodzieży”. Podaję dwa najważniejsze AN i BN, jest też binge eating (napadowe objadanie się – jak bulimia, tylko bez zachowań kompensacyjnych) i szereg innych, niespecyficznych, jak np. ortoreksja – odchył na zdrowe jedzenie do totalnej przesady – bywa, że do anoreksji. Czy też bodybuilding u mężczyzn – chociaż to bardziej podpada pod zaburzenia obrazu ciała. Bardzo ważne jest, że w każdym przypadku diagnozę stawia lekarz, ponieważ zarówno utrata masy ciała jak i odmowa przyjmowania pokarmów mogą być objawami innych zaburzeń zarówno somatycznych jak i psychicznych. Dopiero po wykluczeniu tych innych przyczyn chudnięcia (jak np. choroby przewodu pokarmowego, problemy endokrynologiczne, czy np. choroby nowotworowe) możemy prowadzić diagnozę w kierunku potwierdzenia bądź wykluczenia zaburzeń odżywiania się. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaproponowała 5 kryteriów rozpoznawania jadłowstrętu psychicznego. ( aby rozpoznać jadłowstręt psychiczny muszą być spełnione wszystkie kryteria). U osób dorosłych i starszej młodzieży stosuje się kryterium odwołujące się do tzw. wskaźnika masy ciała tj. BMI (BMI=masa (kg)/wzrost (cm)2). Pierwsze kryterium rozpoznawania jadłowstrętu psychicznego jest spełnione jeśli wskaźnik ten wynosi 17,5 lub mniej (w praktyce jednak jest to metoda nieprecyzyjna mogąca powodować wiele błędów zwłaszcza przy ocenie młodszej młodzieży i lepiej jest stosować ocenę procentową).

Czynniki ryzyka wystąpienia zaburzeń odżywiania się Indywidualne i interpersonalne - perfekcjonizm, nadmierne oczekiwania wobec siebie - poczucie braku kontroli nad życiem - problemy z samooceną - trudności z wyrażaniem potrzeb, przeżywanie silnego lęku lub/i depresji, lęki w sytuacjach społecznych - zmiany w postrzeganiu samego siebie i swojego ciała - silny lęk, trudności w autonomicznym funkcjonowaniu (lęk przed dorosłością) - nieumiejętność wyrażania emocji i uczuć, zaburzenia więzi - doświadczenie traumy, bullyingu, reakcja na sytuację kryzysową - mogą to być również zmiany w funkcjonowaniu ośrodków kontroli łaknienia, szczególnie w przypadku anoreksji Na podstawie: The Victorian Centre of Excellence in Eating Disorders and the Eating Disorders Foundation of Victoria (2004). An Eating Disorders Resource for Schools. A manual to promote early intervention and prevention of eating disorders in schools. Kulturowe czynniki są ważne w podtrzymywaniu zaburzenia, natomiast mają niewielki wpływ na możliwość zachorowania. Walka z „chudymi modelkami” nie obniży zachorowań, ich liczba jest względnie stała. Prawidłowe wzorce ciała i dyskusja z przekazem medialnym może natomiast pomóc w kształtowaniu realistycznego obrazu ciała i własnych możliwości, co jest szczególnie ważne w kontekście podejmowanie nieprawidłowych zachowań związanych z jedzeniem i aktywnością fizyczną (które nie muszą kończyć się chorobą, ale nie służą zdrowiu). Syt. kryzysowa – chodzi bardziej o czynnik spustowy, moment „0” - kryzys rodzinny, subiektywna duża utrata, np. przyjaźni, przeprowadzka, pojawienie się nowego dziecka, nowa szkoła, kumulacja stresu, szkoła/hobby związane z wyglądem i dużymi wymaganiami dotyczącymi np. sprawności ciała – szkoła baletowa, taniec itp., duża utrata wagi i otrzymane uznanie społeczne, NADWAGA I OTYŁOŚĆ!!!

Czynniki ryzyka wystąpienia zaburzeń odżywiania się Rodzinne - przecenianie społecznych oczekiwań, nastawienie na osiągnięcia - relacje rodzinne, które utrudniają separację, rodzina „zamknięta” lub niestabilna emocjonalnie - nieprawidłowe wzorce więzi, brak komunikacji i poczucia wsparcia - nadużycia, choroby psychiczne w rodzinie Społeczno-kulturowe - idealizacja szczupłej sylwetki, społeczne oczekiwania dotyczące kobiecej atrakcyjności - skupienie na wizerunku, jako wyznaczniku wartości - kobieca role społeczna (płeć kulturowa) Kulturowe czynniki są ważne w podtrzymywaniu zaburzenia, natomiast mają niewielki wpływ na możliwość zachorowania. Walka z „chudymi modelkami” nie obniży zachorowań, ich liczba jest względnie stała. Prawidłowe wzorce ciała i dyskusja z przekazem medialnym może natomiast pomóc w kształtowaniu realistycznego obrazu ciała i własnych możliwości, co jest szczególnie ważne w kontekście podejmowanie nieprawidłowych zachowań związanych z jedzeniem i aktywnością fizyczną (które nie muszą kończyć się chorobą, ale nie służą zdrowiu).

Sygnały ostrzegawcze Emocjonalne / psychologiczne - silne zaabsorbowanie ciałem, wyglądem, wagą - silny krytycyzm w stosunku do siebie, czasem innych - brak krytycyzmu wobec wychudzenia bądź wyniszczenia organizmu - bardzo nasilone wahania nastroju - obniżona koncentracja, problemy z pamięcią przy jednoczesnym zwiększonym zaangażowaniu np. w naukę - stany depresyjne, lękowe, silne poczucie winy, obrzydzenie do siebie, czasem myśli samobójcze - dzielenie jedzenia na „dobre” i „złe” - problemy w relacjach Społeczne - wycofanie z relacji, izolowanie się - unikanie sytuacji, które mogą wiązać się z jedzeniem - wycofanie się z zainteresowań Na podstawie: The Victorian Centre of Excellence in Eating Disorders and the Eating Disorders Foundation of Victoria (2004). An Eating Disorders Resource for Schools. A manual to promote early intervention and prevention of eating disorders in schools. Zaburzenia jedzenia są ekstremalnie absorbujące i podporządkowane jest im całe życie – szczególnie ważne, jeśli wszystko, co dotąd było ważne znika z życia dziecka (i trwa to dłuższy czas)

Sygnały ostrzegawcze Behawioralne (zachowania) - odchudzanie się lub przejadanie - bardzo nasilone zainteresowanie przygotowywaniem posiłków przy jednoczesnym jedzeniu w samotności - wytwarzanie rytuałów związanych z jedzeniem - noszenie luźnych, kamuflujących ubrań - wyczerpujące, pochłaniające ćwiczenia fizyczne - wymówki, aby nie jeść, jedzenie bardzo powoli, bawienie się jedzeniem na talerzu - jedzenie samotne - znikające jedzenie (B) - częste chodzenie do toalety po posiłkach - nadmierna aktywność fizyczna, której celem jest utrata kalorii Na podstawie: The Victorian Centre of Excellence in Eating Disorders and the Eating Disorders Foundation of Victoria (2004). An Eating Disorders Resource for Schools. A manual to promote early intervention and prevention of eating disorders in schools. Rytuały – np. tylko z jednego talerza, określone pokarmy w określone dni Cwiczenia – np. jak 50-ty brzuszek zrobię źle, to zaczynam od początku

Sygnały ostrzegawcze Fizyczne - spadek lub wahania wagi - brak miesiączki - zmęczenie, omdlenia, spowolnienie rytmu serca, niskie ciśnienie, sina, sucha skóra, skłonność do uszkodzeń itd/ - zwiększona wrażliwość na chłód - opuchnięta szyja, twarz, uszkodzenia na dłoniach, zębach - obniżone zdolności poznawcze Na podstawie: The Victorian Centre of Excellence in Eating Disorders and the Eating Disorders Foundation of Victoria (2004). An Eating Disorders Resource for Schools. A manual to promote early intervention and prevention of eating disorders in schools. Rytuały – np. tylko z jednego talerza, określone pokarmy w określone dni Cwiczenia – np. jak 50-ty brzuszek zrobię źle, to zaczynam od początku

Rola członków społeczności szkolnej we wspieraniu dzieci i młodzieży Aby postępować skutecznie wobec dziecka z problemami warto współpracować z rodzicami ucznia, pielęgniarką, psychologiem lub/i pedagogiem, specjalistami. Nauczyciel / wychowawca może podjąć działania w następujących obszarach: budowanie poczucia własnej wartości, oddziaływanie na pozycję społeczną dziecka, pomoc w rozwijaniu umiejętności psychospołecznych, zachęcanie i motywowanie do podjęcia długofalowych działań, motywowanie do osiągnięcia optymalnej wagi ciała, zapobieganie stygmatyzacji, wykluczeniu i przemocy.

Nie tylko mózg dziecka chodzi do szkoły, ale ono całe. M. Kacprzak Zapraszamy do współpracy www.ore.edu.pl katarzyna.stepniak@ore.edu.pl