Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
PROWADZIMY ZDROWY STYL Ż YCIA Dobre rady zwi ą zane z prawid ł owym stylem ż ycia.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_19_ Zdrowy styl życia Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE RUCH WYPOCZYNEK CZYNNY I BIERNY HIGIENA OSOBISTA BRAK NAŁOGÓW RADOŚĆ,ZADOWOLENIE, RADZENIE SOBIE ZE STRESEM ZDROWY STYL ŻYCIA.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
stanów fizjologicznych.
Piramida żywieniowa Jedz dużo warzyw i owoców !
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
LEKKI PLECAK. - droga do szkoły i (do wiedzy) nie musi być ciężka. Dbaj o to aby Twój plecak był jak najlżejszy - Ile waży Twój plecak ? Lżejszy plecak.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
„Wokół stołu” Porównanie wagi, wzrostu i BMI uczniów kl. 6c.
Trzymaj formę !!! dbaj o swoją wagę. BMI- co to jest ? związana Podwyższona wartość BMI związana jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia takich chorób.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Program „Ruch, żywienie – dobre połączenie”
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
NIECH ZDROWIE ZAGOŚCI, W NASZEJ SPOŁECZNOŚCI!
Ankieta dotycząca sposobu żywienia i aktywności fizycznej – raport.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Zasady zdrowego żywienia
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Szkoła Promująca Zdrowie
W kręgu matematycznych pojęć
Według światowej organizacji zdrowia WHO zdrowie to nie jedynie brak choroby, ale dobrostan psychiczny, fizyczny i społeczny oraz adaptacja.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
CZYM JEST BMI ?.
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
BMI Body Mass Index.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Dzień Zdrowia w Gimnazjum nr 6
Warsztaty Żywieniowe Temat: Zasady żywienia młodzieży aktywnej
Zapis prezentacji:

Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia! Trzymaj formę! Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!

Masz naście lat i całe życie przed sobą Masz naście lat i całe życie przed sobą! Czy wiesz, że Twoje zdrowie fizyczne i psychiczne w dużym stopniu zależą od Ciebie!? Lubisz batoniki i słodkie napoje i nie przekonuje Ciebie to, że racząc się nimi między posiłkami „zarabiasz” sobie na insulinooporność? Przecież życie z cukrzycą to nie Twój problem! Lubisz zapalić z kolegami i w nosie masz to, jak ciężko i długo umiera się raka lub na rozedmę płuc? Jasne jesteś młody i zdrowy, co Ciebie to wszystko obchodzi? Jednak to Twoje życie i zdrowie. To jakość Twojej starości! Nadejdzie, czy tego chcesz czy nie!!!

Przed Wami test wiedzy o tym, co zdrowiu sprzyja Przed Wami test wiedzy o tym, co zdrowiu sprzyja! Odpowiadając na pytania zapisane na kolejnych slajdach zaznaczcie proszę właściwą literę na karcie odpowiedzi. Pracujecie w zespole klasowym! Powodzenia!!! Zaczynamy!

1. U podstawy piramidy pokarmowej znajdują się: A) pełnoziarniste produkty pochodzenia roślinnego B) warzywa i owoce C) ruch i aktywność fizyczna D) strączkowe i nabiał

2. Cześć dziennego zapotrzebowania energetycznego organizmu, jaką powinien dostarczać obiad to:

3. Skrót GDA oznacza: A) wskazane dzienne spożycie B) wartość energetyczną produktu C) datę minimalnej trwałości produktu D) informacje o wartości odżywczej

4. Dieta lakto-wegetariańska wyklucza: A) mięso i mleko B) jaja i mięso C) mięso i strączkowe D) tłuszcze zwierzęce i mięso

5. Nadmiar soli w diecie sprzyja: A) miażdżycy B) nadciśnieniu tętniczemu C) bezsenności D) odwodnieniu

6. W diecie opartej o spożywanie produktów pochodzenia roślinnego, strączkowe są głównym źródłem: A) witamin i tłuszczów roślinnych B) składników mineralnych i tłuszczów roślinnych C) witamin i składników mineralnych D) białek

7. Dla zachowania zdrowia osoba dorosła powinna dziennie wypijać: A) co najmniej litr wody B) co najmniej dwa litry wody C) wystarczy jeśli wodę dostarcza w zjadanych warzywach i owocach, nie musi jej pić jeśli nie ma pragnienia D) nie ma limitu, ponieważ organizm posiada wodę metaboliczną

8. Dla zachowania zdrowia powinniśmy spożywać: A) 4 – 5 posiłków dziennie bez dojadania pomiędzy posiłkami B) 3 posiłki dziennie bez dojadania między posiłkami C) 4 – 5 posiłków dziennie dojadanie pomiędzy posiłkami nie ma znaczenia D) powinniśmy jeść wtedy, kiedy czujemy głód, regularność nie ma znaczenia

9. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy, właściwe proporcje to: ¾ owoców i ¼ warzyw ½ warzyw i ½ owoców ¾ warzyw i ¼ owoców nie ma to znaczenia dla prawidłowej diety człowieka

Czy wiesz, że masa ciała ma ogromne znaczenie dla Twojego zdrowia Czy wiesz, że masa ciała ma ogromne znaczenie dla Twojego zdrowia? Zarówno niedowaga jak i nadwaga zdrowiu nie sprzyjają … Oblicz proszę swój BMI, podziel wagę (wyrażoną w kilogramach przez podniesiony do kwadratu wzrost (wyrażony w metrach) 10. BMI w zakresie pomiędzy 25 a 30 świadczy o: A) niedowadze B) wadze prawidłowej C) nadwadze D) otyłości

Twoje zdrowie to nie tylko prawidłowe odżywianie się Twoje zdrowie to nie tylko prawidłowe odżywianie się! Bardzo ważna jest także właściwa ilość snu, dobre relacje z innymi, właściwa postawa ciała i codzienna aktywność fizyczna, minimum pół godziny dziennie! Trzymaj formę! Przeczytaj przygotowane dla Ciebie postery! Zapraszamy Ciebie na aerobic na boisku szkolnym, dziś podczas dużej przerwy! Do zobaczenia!