Zdrowa kanapka.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_19_ Zdrowy styl życia Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Jak sobie z nim radzić ?.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
„ŚNIADANIE DAJE MOC” -wspólne przygotowanie i zjedzenie II śniadania w Szkole Podstawowej im. Stanisława Rosponda w Żyrowej klasa III.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
NIECH ZDROWIE ZAGOŚCI, W NASZEJ SPOŁECZNOŚCI!
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
Zasady zdrowego żywienia
Kanapki w naszej szkole
Śniadanie daje Moc.
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dżus-wyciskane soki substancje odżywcze zawarte w sokach ze świeżo wyciśniętych owoców organizm wchłania wciągu 15 minut co sprawia, że wypicie codziennie.
Smaczne i zdrowe szaszłyki owocowe
TALENT DO NIEMARNOWANIA ŻYWNOŚCI
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Wartości odżywcze orzechów.
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
Słów kilka o marnowaniu żywności
Zapis prezentacji:

Zdrowa kanapka

Chleb pełnoziarnisty

Korzystne dla naszego zdrowia jest spożywanie chleba pełnoziarnistego. Chleb pełnoziarnisty Korzystne dla naszego zdrowia jest spożywanie chleba pełnoziarnistego. Duża zawartość błonnika i węglowodanów zapewnia uczucie sytości, reguluje pracę układu pokarmowego i podnosi odporność organizmu.

Masło

Masło Masło uważane jest za zdrowsze od margaryny ze względu na naturalne pochodzenie i cenne właściwości. Masło zawiera izomery tzw. kwasu linolowego zwane CLA. Zapobiegają one miażdżycy, cukrzycy i rozwojowi komórek nowotworowych.

Ser biały

Ser biały jest bogatym źródłem lizyny. Lizyna sprzyja koncentracji, eliminuje zmęczenie, zapobiega miażdżycy i rozwojowi chorób nowotworowych oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Wędlina

Pierś z kurczaka Pierś z kurczaka słynie z dużej ilości białka- składnika, który chroni przed utratą masy mięśniowej w czasie odchudzania. Jest bardzo sycącym składnikiem żywieniowym, który hamuje apetyt na dłużej. Produkt ten ma małą zawartość tłuszczy nasyconych, dlatego jest świetnym dodatkiem do kanapek czy innego posiłku.

Jajko

Jajko Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12. W żółtku zawarty jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.

Pomidor

Pomidory mają działanie antynowotworowe. Poprawiają odporność, gdyż zawierają witaminę C. Obniżają ciśnienie krwi- są wyjątkowo bogate w potas. Duża zawartość potasu korzystnie wpływa na pracę serca.

Sałata

Sałata Osoby, które jedzą dużo zielonych warzyw liściastych rzadziej chorują, są szczupłe i mają ładną cerę. Sałata swój kolor zawdzięcza chlorofilowi, który ma działanie bakteriobójcze, przyśpiesza gojenie, chroni przed zarazkami, pomaga pokonać infekcje. Sałata dostarcza kwas foliowy i witaminę B wzmacniające układ nerwowy. Warzywo to orzeźwia, poprawia trawienie i odkwasza.

Śmieciowe jedzenie To jedzenie zwierające niewielkie ilości składników niezbędnych dla naszego zdrowia, a jednocześnie zawierające składniki, które często spożywane, mogą okazać się szkodliwe dla naszego organizmu.

ŚMIECIOWE JEDZENIE to: Frytki Popcorn Chipsy Hamburgery Słodycze Słodzone napoje

Puste kalorie To składniki pożywienia powodujące krótkotrwały przyrost energii, które jednak nie mogą być wykorzystywane w całości przez organizm.

Puste kalorie Hamburger to około 300 kalorii Kebab- 400 kalorii 100 gramów frytek- 300 kalorii Banan- 140 kalorii Jabłko- 35 kalorii

Zróżnicowana dieta To taka, która dostarcza organizmowi różne witaminy i minerały, daje siłę i energię do nauki, pracy i zabawy. Pozwala zachować dobrą kondycję i zdrowie.

Marnowanie żywności

Marnowanie żywności W Polsce rocznie marnuje się blisko 9 mln ton żywności. Gospodarstwa domowe odpowiedzialne są za marnowanie 2 mln ton. W przeliczeniu każdy Polak wyrzuca około 52 kg żywności rocznie. Dane te sytuują Polskę na 5 miejscu w Europie za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią.

Marnowanie żywności

W celu niemarnowania żywności stosuj zasady: planuj posiłki i sprawdzaj, czy masz wszystkie składniki do przyrządzania potraw, sporządzaj listę zakupów, notuj czego i ile potrzebujesz, sprawdzaj termin przydatności do spożycia kupowanych produktów, kupuj żywność świeżą i dobrej jakości, która szybko się nie zepsuje,

W celu niemarnowania żywności stosuj zasady: przechowuj jedzenie zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta, przetwarzaj składniki spożywcze, np. gotuj różne dania, rób przetwory, zamrażaj, aby dłużej zachować świeżość produktów, nie chodź na zakupy, gdy jesteś głodny.

Konkurs ,, Zdrowa przekąska” SKO i PCK ogłasza konkurs dla klas 4-6 na ,,Zdrową przekąskę”. Konkurs klasowy (cała klasa lub jej przedstawiciele) Przygotujcie przekąskę w klasie lub w domu Zaprezentujcie przepis wszystkim uczniom szkoły Możecie przygotować skromny poczęstunek Ciekawe i zdrowe pomysły zostaną nagrodzone

Owocowy jeżyk

Galaretka Gabrysi.

Mufinki Milenki

Zdrowa surówka z marchewki.

Pyszne kanapki.

Owocowe szaszłyki.

Dziękuję za uwagę.