Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Słów kilka o marnowaniu żywności

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Słów kilka o marnowaniu żywności"— Zapis prezentacji:

1 Słów kilka o marnowaniu żywności

2 Marnotrawstwo żywności
Zjawisko obserwowane: w gospodarstwach rolnych na etapie przetwarzania produktów rolnych podczas przechowywania żywności w sklepach restauracjach  gospodarstwach domowych. Źródło: pixabay.com:

3 Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
Źródło: pixabay.com: Na świecie marnuje się jedną trzecią łącznej produkcji żywności (1,3 mld ton rocznie): w krajach najbogatszych mln ton w globalnego Południa mln ton jedzenia rocznie. Odpowiada to np.: plonom zbieranym z obszaru wielkości Chin połowie światowych plonów zbóż. Część z tych produktów to wciąż pełnowartościowa żywność. Źródło: Raport sporządzony na zlecenie FAO przez szwedzki Instytut ds. Żywności i Biotechnologii

4 Raport Komisji Europejskiej UE
Źródło: pixabay.com: Europejczycy marnują ponad połowę (53 %) kupowanej żywności. W UE gospodarstwa domowe wyrzucają do kosza ponad 98 mln euro rocznie. Statystyczny obywatel Unii Europejskiej w ciągu roku wyrzuca ponad 100 kg żywności. roczniemarnujemyzyw,nId, #utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox [online, dostęp ]

5 Jak to wygląda w USA? Źródło: pixabay.com: Rocznie, do śmietników trafia 60 mln ton żywności wartej 160 mld dolarów – około 1/3 całego produkowanego w USA jedzenia. Ze względu na wyśrubowane normy dotyczące wyglądu owoców i warzyw, miliony ton nadających się do jedzenia plonów, nie trafia na rynek. Źródło: zywnosci-sie-marnuje-moglaby-wykarmic-2-miliardy-osob

6 są przeznaczane na pożywienie dla zwierząt
Źródło: pixabay.com: Nadające się do spożycia, ale „brzydkie” owoce i warzywa (około 2,5 mln ton rocznie), zamiast trafić do sprzedaży: gniją na polach są przeznaczane na pożywienie dla zwierząt trafiają na wysypiska śmieci. Źródło: moglaby-wykarmic-2-miliardy-osob

7 Jak to wygląda w Polsce? Źródło: pixabay.com: W Polsce co roku marnuje się około 9 mln ton żywności. Pod tym względem nasz kraj zajmuje piąte miejsce w Unii Europejskiej. Źródło: [online, dostęp ]

8 Co wyrzucamy do śmietnika?
Produkty spożywcze, które: najczęściej jemy szybko się psują mają krótki termin ważności. Są to najczęściej: pieczywo, owoce, mięso, warzywa, nabiał. Źródło: pixabay.com:

9 Dlaczego? kupujemy za dużo – więcej niż potrzebujemy robimy zapasy
nie czytamy etykiet produktów w sklepach - krótki termin przydatności do spożycia źle przechowujemy jedzenie brak świadomości konsekwencji marnowania żywności. Źródło: Raport "Nie marnuj jedzenia 2017„ na zlecenie Federacji Banków Żywności Źródło: pixabay.com:

10 Jak zmniejszyć ilość marnowanej żywności?
Jedz produkty sezonowe. Jedz mniej mięsa i nabiału. Wspieraj rolników małoobszarowych. Gotuj z głową. Planuj menu na cały tydzień. Rób listę zakupów. Zamrażaj niewykorzystaną żywność. Starsze produkty ustawiaj z przodu w lodówce.

11 Duński pomysł – „Too Good To Go”
„Stworzenie aplikacji na smartfony, która pośredniczy pomiędzy restauracjami, a osobami gotowymi wieczorową porą (gdy restauracyjne kuchnie kończą pracę), kupić za niewielką kwotę porcję jedzenia, które i tak by się zmarnowało”. Źródło: [online,dostęp ] Źródło: pixabay.com: Źródło: pixabay.com:

12 Foodsharing w formie jadłodzielni
Rozwiązanie na: ograniczenie ilości wyrzucanej żywności wsparcie osób potrzebujących jedzenia. Jadłodzielnia – to miejsce, w którym można bezpłatnie: zostawić jedzenie, które nam zbywa lub je zabrać, jeśli tylko potrzebujemy. foodsharing/ [online, dostęp dn ]  Źródło: pixabay.com:

13 Inne pomysły … Źródło: pixabay.com:


Pobierz ppt "Słów kilka o marnowaniu żywności"

Podobne prezentacje


Reklamy Google