polskiego sektora mleczarskiego jest jedynym rozwiązaniem ? Czy konsolidacja polskiego sektora mleczarskiego jest jedynym rozwiązaniem ? Michał Sznajder Wydział Ekonomiczno Społeczny Uniwersytet Przyrodniczy Poznań Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Rodzaje konsolidacji Fuzja Przejęcie Wykup Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Rodzaje konsolidacji Konsolidacja przyjazna Konsolidacja wroga Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Konsolidacja – teoretyczne podstawy Teoria skali Koszty jednostkowe Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Konsolidacja – teoretyczne podstawy Fazy konsolidacji w zależności od kształtowania się jednostkowych kosztów produkcji Jednostkowe koszty produkcji kk y k1 Faza A Faza B Faza C k2 s1 s2 s3 Skala produkcji Głębokość konsolidacji Źródło: Opracowanie własne Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Konsolidacja sektora mleczarskiego jest społecznie niezbędna, tempo powinno odpowiadać przemianom zatrudnieniowym i dochodowości ludności na terenach wiejskich oraz w małych miejscowościach. konsolidacja polskiego sektora mleczarskiego winna korelować z polityką wielofunkcyjnego rozwoju terenów wiejskich. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Konsolidacja sektora mleczarskiego jest możliwa aż do barier społecznie niezbędnych. Bariery wynikają z: zrównoważonego rozwoju terenów wiejskich, polityki zatrudnieniowej, polityki dochodowej, polityki zdrowotnej, polityki ochrony środowiska, polityki transportu zasad ekonomii rynkowej. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Konsolidacja gospodarstw mlecznych 2009 2019 15 lat 221 tys. 10-20 tys. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Konsolidacja gospodarstw mlecznych Obecna kwota mleczna daje szanse godnego życia dla Wersja A 53 tys. gospodarstw mlecznych Wersja B 27 tys. gospodarstw mlecznych Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Konsolidacja przemysłu przetwórczego Rynek doskonały Oligopol Monopol Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Model konsolidacji mleczarń Polska prawdopodobnie powtórzy model niemiecki konsolidacji przetwórstwa, którym wiodącą role odegra 10-15 mleczarń oraz z różnych względów około 25-35 mniejszych mleczarń. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Los starych mleczarń Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Los starych mleczarń Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Nowoczesna mleczarnia Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Jeśli prawo rynku nie funkcjonuje …. Uniwersytet Przyrodniczy …., to musi być zmowa. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
wyznacza granice konsolidacji Uniwersytet Przyrodniczy Polityka społeczna wyznacza granice konsolidacji Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Mleczarstwo alternatywne POD Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Mleczarstwo alternatywne Agroturystyka Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Mleczarstwo alternatywne Produkty lokalne Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Mleczarstwo alternatywne Sprzedaż bezpośrednia Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Mleczarstwo alternatywne Mleko od innych gatunków zwierząt Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Mleczarstwo alternatywne może objąć nawet 10% rynku mleka surowego. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Wnioski Konsolidacja polskiego sektora mleczarskiego jest nieuchronna i dotyczy zarówno sfery produkcji jak i przetwórstwa. Biorąc pod uwagę społeczny rachunek kosztów, w zależności od głębokości konsolidacji, wyróżnić można efektywną, obojętną i nieefektywną fazę konsolidacji Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Wnioski Biorąc pod uwagę siłę rynkową przedsiębiorstwa i jego finanse wszystkie trzy fazy mogą być dla niego finansowo uzasadnione. Konsolidacja, ze względów jej wpływu na dochodowość, zatrudnienie i zdrowie społeczeństwa, a także ze względu wpływu na środowisko musi wchodzić w zakres zainteresowania polityki społecznej państwa. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Wnioski Konsolidacja produkcji mleka doprowadzi niedługo do niezwykle radykalnego zmniejszenia liczby gospodarstw mlecznych w Polsce. Konsolidacja przetwórstwa mleka w Polsce zatrzyma się na rynku oligopolistycznym. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Uniwersytet Przyrodniczy Wnioski Istnieje duże prawdopodobieństwo powstania i rozwoju mleczarstwa alternatywnego, które może objąć nawet do 10% obecnego rynku mleka. Wyczerpane zostały proste rezerwy rozwoju mleczarstwa w Polsce, niezbędne jest finansowanie przez rząd badań dotyczących scenariuszy rozwoju polskiego sektora mleczarskiego. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.
Dziękuję za uwagę Czy konsolidacja polskiego sektora mleczarskiego jest jedynym rozwiązaniem ? Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Warszawa, 10.02.2009 r.