Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

-systemem od ż ywiania si ę polegaj ą cym na dostosowaniu ilo ś ci i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu (od ż ywianie si ę ) -sposobem od ż ywiania si.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Zalecenia Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem. Rak największym wyzwaniem zdrowia Polaków W XX w. doszło do wyraźnej poprawy stanu zdrowia w Europie.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Piramida żywieniowa Jedz dużo warzyw i owoców !
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Budżet rodzinny Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
ZDROWIE I JEGO ASPEKTY PRZYCZYNY ORAZ SKUTKI NADWAGI I NIEDOWAGI.
Fast Food Agata Nikonowicz i Aleksandra Bartkowiak.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Program „ dla Zdrowia” podsumowanie 5 lat pracy Gdańsk, r. Paulina Metelska Koordynator Programu „ dla Zdrowia”
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę 7 kwietnia 2016.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
„Wokół stołu” Porównanie wagi, wzrostu i BMI uczniów kl. 6c.
Trzymaj formę !!! dbaj o swoją wagę. BMI- co to jest ? związana Podwyższona wartość BMI związana jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia takich chorób.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
NIECH ZDROWIE ZAGOŚCI, W NASZEJ SPOŁECZNOŚCI!
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Pharmanex® Bone Formula
Ruch to zdrowie.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dżus-wyciskane soki substancje odżywcze zawarte w sokach ze świeżo wyciśniętych owoców organizm wchłania wciągu 15 minut co sprawia, że wypicie codziennie.
Drogi uczniu ZAPAMIĘTAJ.
Autorzy: Marcelina Gajda, Julia Hajdukiewicz, Jagoda Jarosławska
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Nie truj sąsiada! Nie dla smogu.
Zapis prezentacji:

Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy zdrowia. Istotne jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób takich jak otyłość, nowotwory, choroby serca. Zdrowa dieta polega na przyjmowaniu odpowiednich ilości niezbędnych składników odżywczych i wody. Składniki pokarmowe mogą być dostarczane w postaci różnych produktów, dlatego wiele sposobów odżywiania i diet może być uznane za zdrowe.odżywianiaotyłośćnowotworychoroby sercaskładników odżywczych

Dlaczego zdrowe odżywianie jest ważne ? Przyśpiesza metabolizm Uodparnia organizm Ma wpływ na długość naszego życia Poprawia nasze samopoczucie

Skutki złego odżywiania Choroby układu krążenia Nowotwory Cukrzyca Choroby jelita grubego Otyłość Próchnica zębów

Zasady zdrowego odżywiania Spożywaj różnorodne posiłki Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem kalorii Mięso spożywaj z umiarem Jedz dużo warzyw i owoców Ograniczaj spożywanie tłuszczy Ogranicz słodycze

Najczęstsze błędy w odżywianiu Niejedzenie śniadania Nieregularne spożywanie posiłków Podjadanie między posiłkami Jedzenie w chwili stresu Spożywanie zbyt małej ilości warzyw i owoców Codzienne spożywanie słodyczy

Piramida żywieniowa

Co daje zdrowe odżywianie Pomaga nam zachować : Zdrowie Urodę Kondycje Siłę Prawidłową wagę Odporność

Korzyści wynikające z uprawiania sportu Zmniejszanie ryzyka otyłości Zmniejszanie ryzyka chorób serca Obniżenie cholesterolu Zmniejszanie ryzyka zachorowania na raka Wzmocnienie mięśni i kości

Dziękujemy za uwagę