Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jesteś tym kim widza cie ludzie, czujesz się tak jak jesz.
Advertisements

PRZEPIS NA ZDROWIE – Czyli co robić aby być zdrowym?
-systemem od ż ywiania si ę polegaj ą cym na dostosowaniu ilo ś ci i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu (od ż ywianie si ę ) -sposobem od ż ywiania si.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_19_ Zdrowy styl życia Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Waga pokazuje ile waży Chen. Ile waży Chen? Alfie zebrał informacje o zwierzętach domowych które mają dzieci w jego klasie. Oto jego wyniki. Zwierzę.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
ORIGAMI Autor: Justyna Loryś. Origami jest to chińska sztuka składania papieru, uznawana za tradycyjną sztukę japońską, ponieważ tam właśnie zaczęła się.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Rola śniadania dla ucznia. Wartości śniadania Podstawowym założeniem powinno być spożywanie posiłku po przebudzeniu się, a przed wyjściem z domu. Jest.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
stanów fizjologicznych.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
NIECH ZDROWIE ZAGOŚCI, W NASZEJ SPOŁECZNOŚCI!
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Kanapki w naszej szkole
Śniadanie daje Moc.
Pharmanex® Bone Formula
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Drogi uczniu ZAPAMIĘTAJ.
Smaczne i zdrowe szaszłyki owocowe
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Odżywiaj się zdrowo 1.
SZKOLNE MINIPRZEDSIĘBIORSTWO „ŁASUCH”
Trzymaj formę Jowita Krawczyk Va.
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Zapis prezentacji:

Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie

Zespół Gabriela Jarosińska, Aleksandra Jasińska, Zuzanna Oskroba, Julia Domańska, Kinga Borkowska, Justyna Tyszkiewicz, Martyna Marchwicka, Karolina Grzywaczewska, Zuzanna Jawoszek, Marlena Strońska i Wolontariusze

Co to jest zdrowie?

Piramida żywności

Zjedz marchewkę zamiast frytek, bo fast-food’y to jest zbytek.

Zasady zdrowego stylu życia  Zrezygnuj ze słodyczy, zastąp je owocami.  Jedz zdrowe posiłki 5 razy dziennie.  Myj ręce przed każdym posiłkiem.

Składniki pokarmowe szczególnie są ważne w diecie

Warzywa i owoce zawierają witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. Możemy je podzielić na:  bogate w witaminę C:  bogate w β-karoten:  inne warzywa i owoce.

Kalorie Ilość kalorii w pożywieniu to bardzo ważna sprawa. W każdym wieku potrzebna jest inna ilość kalorii.

Najwięcej kalorii zawierają fast-foody. Najmniej- zdrowe produkty, takie jak warzywa i owoce. Dlatego wybieraj zdrowe odżywianie, a nie śmieciowe jedzenie.

Wykonując różne czynności, spalasz kalorie, które były zawarte w spożytym przez ciebie posiłku.

Wybierasz zdrowe odżywianie? Przedstawiamy zdrowy przepis!

Przepis na zdrowe szaszłyczki  Składniki: 2 zielone papryki 1 czerwona papryki 4 parówki 4 mini kukurydze 125 g mozzarelli w zalewie 8 pieczarek 8 strączków groszku cukrowego 2 plastry ananasa z puszki 1 mandarynka 6 rzodkiewek 2 plasterki szynki gotowanej 8 dużych zielonych faszerowanych papryką 8 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie  1. Przekrój wszystkie papryki na pół, usuń pestki, ułóż skórą do dołu na desce do krojenia. Zielone papryki pokrój w dużą kostkę, a czerwoną w trójkąty.  2. Parówki pokrój na 4 części, mini kukurydze na 2.  3. Mozzarellę pokrój w dużą kostkę. Pieczarki obierz ze skórki. Groszek ułóż na sitku i przelej gorącą wodą, żeby zrobił się elastyczny.  4. Plastry ananasa pokrój na 4 części. Mandarynkę obierz i podziel na cząstki. Rzodkiewki przekrój na pół. Plasterki szynki pokrój w trójkąciki.  5. Nabij składniki na patyczki do szaszłyków tak, jak na zdjęciu. Szaszłyki możesz jeść od razu albo po upieczeniu na grillu.

Już wiem, co jem!!!

Dołączcie do nas i razem zorganizujmy Festyn Zdrowia Pozdrawiamy!