Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016
Co mamy rozumieć przez to, że jesteśmy tym co jemy? Wszystko, co przeżywamy na tej ziemi, dzieje się dzięki ciału, przez ciało i w ciele. Słyszymy, widzimy, dotykamy, wąchamy, smakujemy i czujemy. Dlatego tak ważne jest to, z czego owe ciało jest zbudowane. Im wartościowszy będzie budulec, tym lepsze będą właściwości budowli.
W związku z projektem,, Jestem tym co jem” przeprowadziliśmy ankietę,na temat racjonalnego odżywiania się, z której wyciągnęliśmy wnioski takie jak : Coraz więcej osób nie je śniadania Coraz więcej osób nie je śniadania Spożywa mało posiłków dziennie Spożywa mało posiłków dziennie Mamy coraz mniej aktywności fizycznej Mamy coraz mniej aktywności fizycznej Nasi rówieśnicy jedzą coraz mniej warzyw i owoców Nasi rówieśnicy jedzą coraz mniej warzyw i owoców
Aby zachęcić naszą klasę do jedzenia owoców i warzyw, częstowaliśmy ją koktajlami
Witaminy Jak każdy wie, WITAMINY są dla naszego organizmu niezbędne do normalnego przebiegu procesów życiowych. Niedobór witamin jest szkodliwy dla zdrowia, natomiast ich nadmiar nie przynosi żadnego pożytku a czasami wywołuje wręcz ujemne następstwa. Mimo że nie są materiałem budulcowym oraz nie dostarczają energii, są konieczne dla zachowania zdrowia organizmu
Węglowodany Węglowodany to najprościej mówiąc cukry, wielka grupa związków chemicznych, a także związków organicznych, które ze względu na budowę dzielą się na: cukry proste oraz cukry złożone Cukry prosteCukry złożone zawierają w swojej budowie tylko jedną jednostkę cukrową zawierają dwie i więcej jednostek cukrowych.
Tłuszcze Tłuszcze są głównym źródłem energii. Rola tłuszczów w organizmie jest niezwykle ważna. Stanowią one składnik błon komórkowych, są podstawowym rozpuszczalnikiem dla biologicznie ważnych związków nierozpuszczalnych w wodzie.Tłuszcze dzielimy na proste i złożone
Białka Białka są głównym składnikiem budulcowym komórek człowieka. Występują w każdym żywym organizmie i są niejako atrybutem życia. O wartości biologicznej białek decyduje to, czy zawierają one wszystkie niezbędne aminokwasy. Spełniające ten warunek nazywane są białkami pełnowartościowymi. Wyróżniamy wśród nich większość białek zwierzęcych, na przykład: albumina mleka i jaj, białka mięsa zwierząt i ryb.
Magnez Magnez jest składnikiem kości, wraz z wapniem i witaminą D, buduje kości i zęby, przeciwdziałając osteoporozie. Magnez jest składnikiem kości, wraz z wapniem i witaminą D, buduje kości i zęby, przeciwdziałając osteoporozie. odpowiada za działanie układu sercowo-naczyniowego: zapobiega chorobom serca, a także wspomaga ich leczenie, zmniejsza ryzyko zawału, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu i powstawaniu skrzepów, chroniąc przed zmianami miażdżycowymi. odpowiada za działanie układu sercowo-naczyniowego: zapobiega chorobom serca, a także wspomaga ich leczenie, zmniejsza ryzyko zawału, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu i powstawaniu skrzepów, chroniąc przed zmianami miażdżycowymi. Największe ilości magnezu znajdziemy m.in. w kakao i w orzechach
Wapń Wapń powoduje, że mamy mocne kości, zdrowe zęby, prawidłową krzepliwość krwi, a także sprawne mięśnie, odprężone nerwy, zdrowy sen, pogodny nastrój. Wiadomo, że niedobór wapnia szkodzi, ale jego nadmiar też jest niebezpieczny Objawy niedoboru wapnia Objawy nadmiaru wapnia Objawia się skurczami mięśni, bólami w stawach, mrowieniem i drętwieniem kończyn oraz zwolnieniem tętna. Późniejsze objawy to szybko powstające ubytki w uzębieniu, zaburzenia snu, czasem nawet krwotoki, np. z nosa. Sygnałem zbyt wysokiego poziomu wapnia są zaparcia, nudności, brak apetytu. Może to prowadzić do powstawania kamieni nerkowych oraz obniżenia wchłaniania cynku i żelaza.
Dziękujemy za Uwagę! Dziękujemy za Uwagę! Wykonali: Natalia BajwolskaNatalia Bajwolska Zuzanna BemZuzanna Bem Martyna PietruśMartyna Pietruś Weronika WinklerWeronika Winkler Krystian SzarekKrystian Szarek Pod opieką pani Justyny Ochman - Kuźmicz