Jedz warzywa i owoce ❣. Witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania Witamina A : -wzmaga wzrost i witalność, pomaga organizmowi eliminować infekcje,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Witaminy.
Advertisements

Owoce i warzywa.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Podstawa zdrowia dzieci. Formuła zachowania zdrowia dziecka składa się z jego harmonijnego wzrostu i rozwoju organizmu. Firma Vision opracowała serię.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
1 18 ‘Smaków’ Owoców 2 Malezja (malajski Malaysia) – państwo w Azji Południowo-Wschodniej, na Półwyspie Malajskim i wyspie Borneo; obszar km²,
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Tworzenie odwołania zewnętrznego (łącza) do zakresu komórek w innym skoroszycie Możliwości efektywnego stosowania odwołań zewnętrznych Odwołania zewnętrzne.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Witaminy i minera ł y w ż yciu cz ł owieka. WITAMINA Funkcje witaminy A regulacja wzrostu i funkcjonowania komórek tkanki nabłonkowej, odpowiada za stan.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Witaminy. WITAMINY Co to jest (definicja witaminy)? Podział Formy występowania Funkcje Odkrywca.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Witaminki! Witaminki! Mieszkają w środku owoca i jarzynki.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Jak sobie z nim radzić ?.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Bezpieczeństwo przy pracy z ciekłym azotem
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Damelo przedstawia Kolekcję stylowych rowerów miejskich Ul. Tylna 4C/51, Łódź Damelo - rowery dla kobiet.
Fast Food Agata Nikonowicz i Aleksandra Bartkowiak.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Sprawozdanie z realizacji programu realizowanego w roku szkolnym 2015/2016 w klasach 0a, 0b.
Kanapki w naszej szkole
Pharmanex® Bone Formula
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Zapis prezentacji:

Jedz warzywa i owoce ❣

Witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania Witamina A : -wzmaga wzrost i witalność, pomaga organizmowi eliminować infekcje, ważna dla procesu widzenia i dla eliminowania ślepoty zmierzchowej, pomaga kościom, zębom, włosom i skórze. Znajduje się w: zielone i żółte owoce oraz warzywa, suszone morele, szpinak, świeża marchewka, pomidory, sałata, owoce dzikiej róży. Witamina C: - pomaga zabezpieczać i reperować tkankę łączną, kości, mięśnie i naczynia, wspomaga gojenie ran i oparzeń, chroni ciało przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i ich toksynami, poprawia twardość kości i zębów, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi Znajduje się w: owoce cytrusowe, świeża papaja, truskawki, melon, liczi, zielona papryka, brokuły gotowane na parze, ziemniaki, kapusta kiszona, owoce dzikiej róży, czarne jagody, maliny, jeżyny, brukselka, kapusta, cebula, szpinak, kalarepa, jabłka, soja, pomidory, karczochy.

Witamina K - odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowej funkcji systemu krążenia, pomaga w zapobieganiu krwawieniom wewnętrznym i krwotokom, wspomaga gojenie stłuczeń, pełni istotną rolę w zachowaniu długowieczności, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wątroby. Pokarmy bogate w witaminę K: zielone warzywa liściaste, olej słonecznikowy, brokuły, rzepa, szpinak, ogórek, sałata, kapusta, awokado, ziemniaki. Witamina P: - wraz z witaminą C wpływa na wzmocnienie naczyń kapilarnych oraz tkanki łącznej, pomaga szybko zwalczyć grypę i przeziębienia, pomaga w leczeniu odmy tkanek i zawrotów głowy, wzmaga odporność na infekcje, chroni przed krwawieniem dziąseł, wpływa na prawidłową funkcję tętnic, na krążenie krwi, obniżenie poziomu cholesterolu. Pokarmy bogate w witaminę P: owoce cytrusowe, warzywa, truskawki, żurawiny, papryka, winogrona, aronia, czarna porzeczka, kapary, szczaw, pomidory, gryka, czerwone wino.

Każdego dnia zjadaj 5 porcji warzyw i owoców Jak zatem korzystać z dobrodziejstw warzyw i owoców, by jednocześnie nie powodować skoków poziomu glukozy we krwi? Najlepiej jeść je kilka razy dziennie, ale w kontrolowanych ilościach. Dietetycy zalecają pięć porcji, czyli ok. 60 dag na dobę. Jedna porcja to nieduże jabłko lub średni pomidor, 12 dag surówki, miseczka zupy jarzynowej czy mały brokuł. Jeśli jesz trzy posiłki dziennie, dodaj do każdego ok. 185 g warzyw i owoców, pamiętając, że te ostatnie najlepiej zjeść do godz. 15.

Więcej warzyw i owoców, będziesz zdrowszy - to jest sposób! Pamiętaj o spacerach, i jedz świeże owoce, zdrowie jest też w warzywach - to zwiększy twoje moce!

Ciekawe owoce i warzywa z całego świata Kumkwat, czyli smaczny cytrus o cennym składzie. Spożywany regularnie podnosi odporność organizmu, zapewnia zdrowie i piękny wygląd. Można jeść go na surowo razem ze skórką albo przerabiać. Kiwano, czyli afrykański ogórek ma niezwykle orzeźwiający smak zbliżony do kiwi, melona i ogórka. Zapachem z kolei przypomina banana. Jest niskokaloryczny, często dodaje się go do sałatek owocowych, deserów i ryb.

Pitaja, czyli smoczy owoc swoją popularność zawdzięcza urokliwemu wyglądowi i słodkiemu posmakowi. Smoczy owoc uprawiany jest głównie w Południowo-Wschodniej Azji. Pitaja jest nie tylko soczysta, lecz także jest dobrym źródłem witaminy C i błonnika. Smak można porównać do gruszki z czarnymi nasionami jak u kiwi. Ręka Buddy to jeden z najdziwniejszych na świecie cytrusów. Jest naturalną mutacją cytronu. Ma wyjątkowy kształt przypominający wygląd dłoni, a także niezwykle intensywny zapach. W Indyjskiej kuchni pocięte kawałki cytronu są marynowane, lub gotowane i dodawane potem do potraw w celu wzbogacenia ich smaku i zapachu. Chińczycy natomiast uwielbiają cytrony w postaci kandyzowanej. Można również wyciskać z nich orzeźwiający sok. Podobnie jak inne cytrusy, ręka buddy to doskonałe źródło witaminy C.

Salak określany jest również jako oszpilna jadalna lub "wężowy owoc". Ta druga nazwa nawiązuje do charakterystycznego wyglądu skórki pokrytej drobnymi łuskami, które przypominają skórę gada. Salak pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Najpopularniejszy jest w Malezji i Indonezji. Ma wydłużony kształt i jest zakończony szpiczastym czubkiem - od niego zawsze zaczynamy obieranie. Jego skórka nie jest jadalna, a miąższ najlepiej smakuje z owoców dojrzałych, które łatwo się obiera. Owoc ten ma słodki, nieco kwaskowy smak. Kalafior romanesco - ten okaz to połączenie brokułów i kalafiora - zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Niektórzy doszukują się w nim również orzechowego posmaku. Jego przygotowanie jest naprawdę proste - gotowany na parze idealnie urozmaici oryginalne sałatki warzywne.

Mangostan pochodzi z Indonezji, inaczej zwany jest też smaczeliną, żółtoplą lub żółcieczą. Wielkością równa się średniemu jabłku, z wierzchu fioletowo-brązowy i zakończony dużą szypułką. Wewnątrz kryje coś, co wyglądem przypomina trochę główkę czosnku - kilka ząbków soczystego, białego miąższu. To właśnie ta część owocu jest jadalna. Zwykle jedzony jest na surowo, lecz niestety nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Niektórzy porównują jego smak do słodkiego agrestu, inni mówią, że to połączenie ananasa i brzoskwini. Karambola- ten egzotyczny owoc o słodko-kwaśnym smaku po przekrojeniu przypomina pięcioramienną gwiazdę. Dzięki temu stanowi bardzo efektowną dekorację drinków czy ciast, ale może być również świetnym surowcem do produkcji domowego dżemu oraz dodatkiem do wielu innych potraw. Kryje w sobie sporo cennych składników m.in. witaminy C, A, magnezu, żelaza i wapnia.

Rzodkiew arbuz - warzywo to pochodzi z Chin i podobnie, jak tradycyjna rzodkiewka, rośnie w ziemi. Pod zieloną skórką skrywa się różowy, słodki miąższ, który jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Rzodkiew arbuz w 89 proc. składa się z wody, dlatego zawiera mało kalorii. Można ją podawać na surowo lub po ugotowaniu. W składzie tego okazu znajdziemy witaminy: C, A, niacyny, tiaminy, ryboflawiny oraz kwas foliowy. Posiada również takie minerały jak: fosfor, potas, wapń, magnez oraz sód, żelazo, cynk, miedz, magnat i selen. Rambutan zwany inaczej jagodzianem, rambutan wygląda trochę jak włochata węgierka. Ma różne odmiany. Owoce niektórych z nich są słodkie i te jemy na surowo. Kwaśne lepiej najpierw ugotować. Skóra i pestki rambutanu są niejadalne. Aby dobrać się do słodkiego, aromatycznego miąższu, należy rozłamać sprężystą skorupkę. Spokojnie, kolce są miękkie i z pewnością nie wbiją się w skórę. Owoc można też przeciąć, a środek wyłuskać łyżeczką. Rambutan zazwyczaj jadany jest na surowo - sam, albo jako dodatek do deserów czy sałatek.

Warzywa i owoce należy jeść, ponieważ wzmacniają odporność, chronią przed nadwagą, zapewniają dobry wzrok. Mają dużo witamin - chronią przed miażdżycą. Są zdrowe, dostarczają energię i zawierają dużo produktów potrzebnych do dojrzewania. Dbają o szybką przemianę materii i wspomagają nasz mózg w prawidłowym myśleniu. Do tego są bardzo smaczne ☺.

Wykonała Joanna Jabłońska i Joanna Koczur kl. 2 gimnazjum