ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Rola śniadania 1) Śniadanie to pierwszy posiłek zjadany przez dziecko w ciągu dnia. Powoduje, że organizm ma siłę do pracy i nauki.
Z czego powinno składać się śniadanie 1) węglowodany złożone - w postaci chleba, płatków zbożowych, białko - w postaci serów czy wędlin, tłuszcze - tutaj sprawdzi się olej roślinny witaminy i składniki mineralne - pochodzące z warzyw lub owoców. produkty mleczne - które są źródłem wapnia.
Z czego powinno składać się śniadanie – c.d 1) Co najmniej kilka razy w tygodniu na śniadanie powinno się podać jajko. Można przygotować jajecznicę, jajo na miękko lub omlet. W żółtkach jaj znajdują się substancje (luteina i zeoksantyna), które wpływają ochronnie na siatkówkę oka dziecka. Z kolei cholesterol w nich zawarty jest niezbędny do rozwoju układu nerwowego, a więc funkcji poznawczych dziecka. Jaja zawierają również kwasy omega 3, które wspierają rozwój mózgu jak również cholinę, witaminę z grupy B, która odpowiada za prawidłową jego pracę, wpływa na koncentrację, zapamiętywanie, uczenie się. dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Zasady zdrowego odżywania dla uczniów Według Instytutu Matki i Dziecka 2) Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki Dzień bez pięciu porcji świeżych warzyw, owoców i soku to dzień stracony. Dobrą wodą gaś pragnienie
Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem. Poranny posiłek zapewnia dostarczenie energii na drogę do szkoły i kilka pierwszych lekcji. Skutki zdrowotne rozpoczynania nauki bez spożytego śniadania są związane z hipoglikemią występującą u dziecka. Dolegliwości odczuwane przez ucznia to zmęczenie, ospałość, zaburzenia termoregulacji, zaburzenia pracy przewodu pokarmowego zgłaszane jako bóle brzucha czy niekiedy luźne stolce. W czasie zajęć szkolnych dziecko wykonuje zarówno pracę umysłową, jak i fizyczną (gimnastyka).
Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości. Namawianie do spożywania mleka i jego przetworów uzasadnione jest ich wartością odżywczą. Pełnowartościowe białko wykorzystywane jest do budowy wszystkich tkanek organizmu. Kości są utwardzane wapniem, który dobrze jest przyswajany z mleka. Mleko i jego przetwory zawierają także jony magnezu, potasu i cynku. Są źródłem witamin z grupy B, A i D. W mleku, a szczególnie w serach, jest zawarty skoniugowany kwas linolowy – jeden z najsilniej działających związków o właściwościach przeciwnowotworowych zawartych w pożywieniu.
Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać. Wykorzystanie mięsa, jaj, ryb w żywieniu ma na celu dostarczenie pełnowartościowego białka zwierzęcego, witamin z grupy B (w tym witaminy B12), witaminy D (ryby, żółtko jaja), biopierwiastków (żelazo, cynk), ważnych kwasów tłuszczowych. Białko mięsa, ryb, jaj mają podobną wartość odżywczą. Dlatego produkty te mogą być wykorzystywane zamiennie. W Polsce mięso stanowi najczęściej podstawę posiłku obiadowego.
Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki. Produkty zbożowe są źródłem węglowodanów złożonych, głównie skrobi, białka roślinnego, błonnika pokarmowego. W zewnętrznych częściach ziaren zbóż zawarte są składniki mineralne takie jak: żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor. Tam też znajdują się witaminy z grupy B oraz witamina E. Ich zawartość w przetworach zbożowych – kaszach, mące, jest uzależniona od stopnia przemiału ziarna. Im wyższy stopień przemiału, tym mniejszą zawartością witamin i składników mineralnych charakteryzuje się produkt. Kasze oraz pieczywo razowe zawierają błonnik pokarmowy oraz składniki mineralne i witaminy. Biała mąka, z której wypiekane są bułki pozbawiona jest tych cennych składników.
Dzień bez pięciu porcji świeżych warzyw, owoców i soku to dzień stracony. Warzywa i owoce powinny być częścią składową każdego posiłku ucznia. Liść sałaty lub cykorii, plaster pomidora, ogórka, cząstka papryki, surówka z marchewki lub selera, jabłko, gruszka, banan, pomarańcza to najczęściej wykorzystywane warzywa i owoce w posiłkach dla dzieci. Świeże warzywa i owoce dostarczają witaminy (witamina C, beta karoten, kwas foliowy i inne), biopierwiastki (wapń, potas, magnez), kwasy organiczne, barwniki, ale także węglowodany. Owoce i warzywa są dobrym źródłem wody i błonnika pokarmowego, co wspomaga prawidłową perystaltykę jelit i działa korzystnie na mikroflorę przewodu pokarmowego.
Dobrą wodą gaś pragnienie. Około 80% masy ciała dziecka stanowi woda. Woda jest dostarczana do organizmu dziecka wraz ze spożywanymi posiłkami. Część wody powstaje w organizmie na skutek przemian metabolicznych. O ilości wody, którą należy wypić informuje pragnienie. Aby zaspokoić pragnienie, dziecko ma do wyboru wodę, soki, napoje, napary. Wraz ze słodzonymi napojami do organizmu dziecka dostarczane są różne substancje dodatkowe: środki konserwujące, barwniki, sztuczne środki słodzące, aromaty oraz cukry proste, czyli dodatkowe kalorie. Dlatego nie powinny być one podstawowym sposobem gaszenia pragnienia dzieci.
Śniadaniowe inspiracje 2) Baw się, komponuj i eksperymentuj: Zmień rodzaj pieczywa Dodaj różnego rodzaju pestki Ułóż ciekawie warzywa Dodaj orzechy, suszone owoce Zastąp sok owocowym koktajlem Wykorzystaj kolorowe pudełka
Wartość kaloryczna śniadania 3) Stare przysłowie mówi: „Śniadanie zjedz jak król, obiad jak mieszczanin, a kolację jak żebrak”. Inna mądrość ludowa głosi: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”. Podobne zalecenia kierują do swoich pacjentów dietetycy, którzy radzą, aby dzień rozpocząć od śniadania (nawet dość obfitego), a zakończyć skromną kolacją. Kaloryczność śniadania zależy od tego, ile posiłków w ciągu dnia znajduje się zwyczajowo w naszej diecie. W optymalnym modelu żywienia zaleca się pięć posiłków dziennie, w tym śniadanie o wartości kalorycznej około ¼ całkowitej ilości energii. Jeśli w naszym codziennym jadłospisie planujemy tylko trzy posiłki, to na śniadanie możemy przeznaczyć nawet 30 proc. całkowitej wartości kalorycznej diety.
Niezdrowe drugie śniadanie 4) Rodzice często ulegają dzieciom, jeśli chodzi o drugie śniadanie do szkoły. I tak w plecakach maluchów lądują słodkie bułki, chipsy, cukierki i batoniki. Dzieciom brakuje świeżych warzyw i owoców – alarmują specjaliści. Okazuje się, że tylko 1 proc. dzieci je w szkołach w pełni zdrowe posiłki. Pozostali „wzbogacają” swoje jedzenie o słodycze lub słone przekąski. Taki styl życia najmłodszych prowadzi do wczesnej otyłości, a co za tym idzie – problemów ze zdrowiem. Z badań opublikowanych w „ Journal of Epidemiology and Community Health” wynika, że w 9 na 10 pudełkach na lunch znajdowały się słone lub pikantne przekąski, słodzone napoje, słodycze i suche kanapki. Tylko co dziesiąte dziecko otrzymywało do szkoły warzywo lub owoc. A wiadomo, że dzieci najchętniej wybiorą to, co im smakuje, a nie to, co jest zdrowe. Dlatego bardzo ważna jest tutaj edukacja ze strony rodziców i nauczycieli, którzy nie tylko będą uczyć swoje pociechy o zdrowym odżywianiu, ale także sami będą przestrzegać norm. Z badań wynika również, że chłopcy częściej niż dziewczynki sięgają po niezdrowe pożywienie. Ponadto szkolne stołówki również często nie przestrzegają norm zdrowego żywienia – brakuje w nich surówek i owoców. Źródło: telegraph.co.uk
NetoGrafia: http://www.dziecirosna.pl http://sniadaniedajemoc.pl http://zdrowie.wp.pl http://jejswiat.pl