Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB.
Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Żerniki Wielkie Sp. z o.o.
Opis Zakładu Zakład prowadzi chów trzody chlewnej o wysokim statusie zdrowotnym w proekologicznym systemie płytkiej ściółki w cyklu zamkniętym. W wyniku wieloletniej pracy hodowlanej obecne stado zarodowe rasy wbp i pbz zostało całkowicie pozbawione genu stresu RYR1 i charakteryzuje się wysokimi parametrami użytkowości rozpłodowej, wysokim indeksem oceny przeżyciowej loszek oraz wysoką przydatnością produkowanych tuczników do uboju i przetwórstwa. Średnia obsada loch wynosi 630 sztuk. Roczna sprzedaż żywca wynosi ponad sztuk tuczników o średniej mięsności przekraczającej 57%. W zakładzie zazwyczaj przebywa ok świń. Uzyska ł: CERTYFIKAT Zdrowia Stada Trzody Chlewnej nr 45 / 2008 Wystawiony został przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS", ważny przez okres 12 miesięcy od dnia 9 października 2008 roku.
Położenie Zakład jest położony 15 km na południe od Wrocławia w Żernikach Wielkich i zajmuje teren o powierzchni 14 ha.
Baterie słoneczne
Przewodnik po Instytucie
Wentylacja Chlewni Wentylacja każdego budynku inwentarskiego jest bardzo ważnym zagadnieniem. Wielkość wymiany powietrza w budynkach inwentarskich: chlewniach, kurnikach, oborach stanowi jeden z podstawowych parametrów poprawnej hodowli nie tylko świń, ale wszystkich zwierząt inwentarskich. Zwierzęta zużywają tlen do realizacji podstawowego procesu życiowego jakim jest proces oddychania. W pomieszczeniach inwentarskich koniecznie zadbać należy o optymalną wymianę powietrza z zachowaniem wszystkich innych parametrów atmosfery chlewni (wilgotność, temperatura), a także o odprowadzenie wydzielonego dwutlenku węgla. Brak należytej ilości świeżego powietrza w niezwykle mocny sposób rzutuje nie tylko na obniżenie się dobrostanu świń, ale upośledza procesy fizjologiczne, obniżając uzyskiwane wyniki produkcyjne.
Hodowla trzody chlewnej Świnie średnio hodowane są przez 166 dni, a następnie gdy osiągną masę ok. 100 kg przeznaczone są na sprzedaż. Każdy gatunek świń posiada własny rodzaj paszy, która co pewien czas jest zmieniana, aby uzupełnić wszystkie potrzebne składniki odżywcze. W zakładzie pracuje 30 osób, w tym 20 przeznaczone jest do obsługi trzody chlewnej.
Pojenie świń Pobieranie wody jest jednym z pierwszorzędnych czynników środowiskowych w chowie i hodowli świń. Zgodnie z przepisami wszystkie sztuki (cały inwentarz), muszą mieć zagwarantowany stały dostęp do wody pitnej. W praktyce odbywa się to poprzez różnego rodzaju poidła, zainstalowane w kojcach, wybiegach itp. Dziennie zużywane jest średnio 25 m 3
Systemy zadawania paszy Prawidłowe i łatwe do obsługi zdawanie paszy jest kluczowym zagadnieniem. Rodzaj odasu i sposób jego realizacji mogą odgrywać znaczącą rolę w efektywności produkcji świń. Chodzi tu nie tylko o dotrzymanie wielkości dostępu do koryta przypadającego na sztukę, ale także o możliwość mechanizacji oraz dobrostan. Aktualnie w użyciu pozostają: odpas dawkowany, żywienie do woli żywienie indywidualne
Ekologia w zakładzie W zakładzie używane są baterie słoneczne, które ogrzewają wodę. W przyszłości zakład planuje oddawać obornik do bio-gazowni, gdzie będzie przerabiany na gaz.
Efekt końcowy hodowli świń ;)