WARZYWA SMACZNE I ZDROWE
Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka. Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i KK, potas, wapń, żelazo i miedź. Prócz beta-karotenu i witamin z grupy B zawiera także olejek i sole mineralne, które nadadzą skórze energii i zdrowego kolorytu.
Korzenie pietruszki zawierają cukry, białko, witaminę C, prowitaminę A, a liście karoten, witaminy z grupy B, cukry, białko i duże ilości witaminy C. We wszystkich częściach pietruszki znajdują się olejki eteryczne, a wśród nich apiol.
Jest bogatym źródłem witaminy A, C, E i B6 oraz potasu, wapnia, fosforu, magnezu i kwasu foliowego. Por ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu jednocześnie zwiększając poziom tego dobrego.
Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza.
Ogórki jako pokarm mają korzystny wpływ na przemianę materii u człowieka. Szczególnie cenne są zasadowe sole mineralne, działające neutralizująco na organizm ludzki. Zawartość witaminy B2 pomaga w leczeniu łuszczycy. Warzywo to jest niskokaloryczne, a gasząc nim pragnienie usuwamy nadmiar wody z organizmu i przyspieszamy wydalanie kwasu moczowego.
Dzięki dużej zawartości witaminy C pomidory wzmacniają odporność i przyspieszają gojenie się ran. W pomidorach są także witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe).
Cebula jest dla ludzkiego organizmu bardzo cennym źródłem składników wpływających na zdrowie, a w szczególności na system odpornościowy. Zawiera sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i foliowy.
Wszystkie odmiany kapusty są wartościowym źródłem składników odżywczych takich jak witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Wśród nich na szczególne wyróżnienie zasługuje kapusta pekińska ze względu na bardzo dużą zawartość beta-karotenu (prowitaminy A). Pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej prawie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten. Wszystkie odmiany kapusty są natomiast doskonałym źródłem witaminy C.
Fasola to bogate źródło witamin z grupy B, C i E oraz składników mineralnych takich jak: potas, magnez i selen. W jej strączkach znajdują się również substancje o działaniu przeciwcukrzycowym. Ze względu na właściwości moczopędne fasola stosowana jest w leczeniu i profilaktyce chorób nerek i moczowodów. Spożywanie roślin strączkowych ważne jest również ze względu na zawarty w nich błonnik, który odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego.