Ekonomiczne teorie przedsiębiorstwa/przedsiębiorstwo w okresie przedklasycznym Okres przedklasyczny to starożytność i średniowiecze. Z tego okresu (od.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
WYKORZYSTANIE WIEDZY W SPOŁECZEŃSTWIE
Advertisements

ELEMENTY WSPÓŁCZESNEJ TEORII PRODUKCJI I PODZIAŁU Neoklasyczna teoria produkcji i podziału Trzy główne sposoby interpretacji interpretacji kapitału/zysku.
Kryteria wyodrębniania kierunków/szkół w ekonomii
Klasyczna ekonomia angielska
Rachunek dochodu narodowego
Plan wykładów z mikroekonomii
Produkt narodowy: produkcja, podział i równowaga w długim okresie
Marketing – zagadnienie podstawowe wykład nr 1
Międzynarodowe Prawo Podatkowe
Międzynarodowe Prawo Podatkowe
Podstawy wiedzy ekonomicznej
Teoria handlu międzynarodowego Heckschera - Ohlina
Ku nowej ekonomii politycznej Shigeto Tsuru Monika Majda.
Ewolucja ekonomii politycznej Grzegorz Kwiatkowski
Ku nowej ekonomii politycznej
Podstawy analizy makroekonomicznej – główne kontrowersje i kierunki
Ekonomiczna Teoria Rozrodczości
Teoria równowagi ogólnej (1874)
INSTYTUCJE GOSPODARKI RYNKOWEJ Jerzy Wilkin i Dominika Milczarek
Przygotował Witold Przychoda
Podstawowa analiza rynku
Na podstawie J.Wilkin ,,Czym jest ekonomia polityczna dzisiaj”
TEORIA HECKSCHERA-OHLINA
Podstawowa analiza rynku
Ekonomia eksperymentalna
Ekonomia a Ekonomia Polityczna
Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.
Prof. dr hab.. Małgorzata – Piasecka Szkoła Główna Handlowa Warszawa
mgr inż. Grażyna Nachtman
Dr inż. Sebastian Saniuk
Prawdy oczywiste Plan marketingowy Część 23
Wprowadzenie do mikroekonomii
Formy pracy na odległość w dobie Nowej Gospodarki dr Zbigniew E. Zieliński Wyższa Szkoła Handlowa im. B. Markowskiego ul. Peryferyjna.
Monopol pełny występuje wówczas, gdy spełnione są następujące warunki:
Prawo Saya i ekonomia klasyczna
Co to są ceny brutto i netto, detaliczne i hurtowe?
Sytuacja rynkowa gospodarki odpadami i jej wpływ na ceny produktów.
PRODUCENT (PRZEDSIĘBIORSTWO) JAKO PODMIOT W GOSPODARCE.
Nazwa szkoły: Zespół Szkół Ogólnokształcących w Świebodzinie ID grupy:97/76_p_G1 Opiekun: Dariusz Wojtala Kompetencja: Przedsiębiorczość Temat projektowy:
PROBLEMY DECYZYJNE KRÓTKOOKRESOWE WYBÓR OPTYMALNEJ STRUKTURY PRODUKCJI
Model cyklu realnego.
jaka jest różnica między marzycielem a przedsiębiorcą
Formuły cenowe.
Ekonomia stosowana 1 Czynniki produkcji.
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
TEORIA WZROSTU (ROZWOJU) GOSPODARCZEGO RICARDO
KONKURENCJA NIEDOSKONAŁA: konkurencja monopolistyczna, oligopol
Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw
POJĘCIE I ISTOTA RYNKU Autor: Ewelina Boroń.
Ekonomia menedżerska Katedra Ekonomii.
Wprowadzenie teoretyczne
przedmiot i metody analizy
Dr inż. Ewa Mazurek-Krasodomska
Motto: Społeczeństwo jest tak silne, jak silny jest najsłabszy z nas. Temat: Od wykluczenia do solidarności, czyli po co nam ekonomia społeczna?
Teoria równowagi ogólnej Urszula Mazek Mark Blaug „Metodologia Ekonomi"
Edward Lazear Imperializm ekonomiczny
Międzynarodowe Prawo Podatkowe Podmioty Powiązane.
Międzynarodowa integracja gospodarcza
Efektywność systemu Jacek Węglarczyk
TPK jako teoria wartości oparta na kosztach produkcji
mgr Paweł Augustynowicz Lublin 2008
DYLEMATY WSPÓŁCZESNEGO PRZEDSIĘBIORCY
na podstawie tekstu: W. Kwaśnickiego
Sprzedaż lokalnych produktów trystycznych WARSZAWA_27_10_2015.
Modele zdominowanych łańcuchów dostaw – podejście abdukcyjne
Monopol oferenta Założenia modelu:
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Rola sektora MŚP w gospodarce rynkowej dr Krystyna Kmiotek
Publiczne prawo konkurencji
Zapis prezentacji:

Ekonomiczne teorie przedsiębiorstwa/przedsiębiorstwo w okresie przedklasycznym Okres przedklasyczny to starożytność i średniowiecze. Z tego okresu (od około IX w p.n.e. po V w n.e). Istnieje szereg pisanych źródeł, na podstawie których można dokonać rekonstrukcji przeszłości. Nie istniały wówczas przedsiębiorstwa w dzisiejszym rozumieniu tego słowa. Działalność gospodarcza i rozwiązania jej dotyczące skupiały się w dużej mierze na problemach ówczesnego rolnictwa. Dowody na to odnaleźć można w pracach np. filozofów.

Klasyczna teoria przedsiębiorstwa Przedstawicielami klasycznej teorii przedsiębiorstwa (na gruncie ekonomii) byli np.: R. Cantillon, R. Cantillon, A. Smith, A. Smith, D. Ricardo, D. Ricardo, J. B. Say, J. B. Say, J. Mill. J. Mill. Praktycznie wszyscy ci przedstawiciele uznawani Praktycznie wszyscy ci przedstawiciele uznawani są jednocześnie za pierwszych twórców teorii przedsiębiorczości.

R. Cantillon (1775 r.) uznawany jest za tego, który jako pierwszy wskazał na znaczenie przedsiębiorczości i przedsiębiorców w gospodarce. Przedmiotem jego zainteresowania był kupiec – osoba kupująca dobra po cenie pewnej, sprzedająca je po niepewnej, ponosząca zatem ryzyko działalności, będąca podmiotem ryzyka. Zwrócił także uwagę na działania przedsiębiorcze właścicieli ziemskich, którzy akumulują ogromny kapitał, przyczyniając się dzięki temu do gospodarczego rozwoju.

A. Smith wyszczególnił cztery formy inwestowania kapitału wskazując tym samym na następujące kierunki (formy) przedsiębiorczości: wytwarzanie surowców – rolnictwo, rybołówstwo, wytwarzanie surowców – rolnictwo, rybołówstwo, przetwarzanie surowców – fabrykanctwo, przetwarzanie surowców – fabrykanctwo, przemieszczanie surowców i produktów z miejsc, gdzie są one w obfitości do miejsc do miejsc, gdzie ich brakuje - kupiectwo hurtowe, przemieszczanie surowców i produktów z miejsc, gdzie są one w obfitości do miejsc do miejsc, gdzie ich brakuje - kupiectwo hurtowe, dokonywanie podziału poszczególnych części tych surowców i produktów na drobne porcje stosownie do oczekiwań potrzebujących – kupiectwo detaliczne. dokonywanie podziału poszczególnych części tych surowców i produktów na drobne porcje stosownie do oczekiwań potrzebujących – kupiectwo detaliczne.

A. Smith po raz pierwszy wyraźnie zwrócił uwagę na to, że podstawą rozwoju gospodarczego jest troska o biznes i własną korzyść przedsiębiorcy. Nie jest to powód do krytyki, ale do chwały, przyczynia się bowiem do tworzenia bogactwa. Dużą wagę przywiązywał do kapitalisty, tzn. osoby, która inwestuje kapitał przyczyniając się do tworzenia bogactwa. Decydującą rolę w systemie gospodarczym przyznawał on mechanizmowi rynkowemu nazywanemu przez A. Smitha niewidzialną ręką rynku.

J. B. Say bardzo dużo miejsca w swoich rozważaniach poświęcił przedsiębiorczości i przedsiębiorcy. J. B. Say upatrywał istotę przedsiębiorczości w takim zachowaniu się przedsiębiorcy, który przenosi ekonomiczne zasoby z obszaru o niższej do obszaru o wyższej wydajności i uzysku zwiększając wytwarzanie, osiągając wyższy zysk. W jego koncepcji przedsiębiorca to samodzielny producent, w którego osobie łączą się czynniki kapitału, pracy i działalności przedsiębiorczej. To centralna postać w gospodarce.

J. B. Say dokonał rozróżnienia na następujące rodzaje przedsiębiorców: przedsiębiorcę przemysłu – który współdziała w produkcji oddając na jego usługi zdobytą wiedzę, kapitały oraz umiejętne wykorzystanie czynników naturalnych w celu wytworzenia produktów, do których ludzie przywiązują wartość, przedsiębiorcę przemysłu – który współdziała w produkcji oddając na jego usługi zdobytą wiedzę, kapitały oraz umiejętne wykorzystanie czynników naturalnych w celu wytworzenia produktów, do których ludzie przywiązują wartość, przedsiębiorcę przemysłu rolnego – jest nim rolnik, jeżeli do niego należy ziemia, przedsiębiorcę przemysłu rolnego – jest nim rolnik, jeżeli do niego należy ziemia, przedsiębiorcę przemysłu rękodzielniczego – jest nim rękodzielnik, przedsiębiorcę przemysłu rękodzielniczego – jest nim rękodzielnik, przedsiębiorcę przemysłu handlowego – jest nim kupiec. przedsiębiorcę przemysłu handlowego – jest nim kupiec.

Interesujące było stanowisko J. B. Say’a w kwestii zysku osiąganego przez przedsiębiorcę. Uważał on bowiem, że niezależnie od tego, czy kapitał jest pożyczony, czy nie – cały wygospodarowany zysk należy się przedsiębiorcy w chwili sprzedaży jego produktów, gdyż wziął on na siebie całkowite ryzyko prowadzonej przez siebie działalności.

J. S. Mill to przedstawiciel empiryzmu. Zakłada się w nim, że do ogólnych twierdzeń dochodzi się jedynie poprzez indukcję (od szczegółu do ogółu). Wiedzę czerpie się z doświadczenia, które zawsze ma charakter jednostkowy. Zatem tylko mnożenie jednostkowych doświadczeń może być drogą do ogólnej wiedzy. Najpierw należy zatem drogą indukcji zbadać przyczyny danego stanu rzeczy, następnie drogą dedukcji wnioskować co się stanie, gdy nastąpi dana konfiguracja uwarunkowań.

Neoklasyczna teoria przedsiębiorstwa (XIX w.) Jednym z przedstawicieli ujęcia neoklasycznego był A. Marshall. Prowadził on liczne rozważania na temat roli przedsiębiorstwa w gospodarce. Zasłynął szczególnie z wprowadzania do myśli ekonomicznej dyskusji na temat tzw. czwartego czynnika produkcji, który został przez niego określony jako organizacja (lub przedsiębiorczość).

W podejściu neoklasycznym przedsiębiorstwo traktuje się jak „czarną skrzynkę”, działającą tak, aby zmaksymalizować zyski. Zgodnie z tym ujęciem ważne jest to, co dzieje się „na wejściu” i „na wyjściu” skrzynki: ilość i jakość dostarczanych czynników produkcji, ilość i jakość dostarczanych czynników produkcji, ich ceny, ich ceny, wybór i wprowadzenie określonej techniki, wybór i wprowadzenie określonej techniki, uzyskany produkt. uzyskany produkt.

Zwolennicy ujęcia neoklasycznego nie wnikali w to, co dzieje się wewnątrz przedsiębiorstwa – co kryje „czarna skrzynka”. Jeżeli bowiem przedsiębiorstwo osiągało optymalne wyniki, to sposób ich osiągnięcia, role, jakie w tym procesie odgrywają uczestnicy – stanowią kwestie drugoplanowe, którymi nie warto się zajmować.

Model neoklasyczny był logiczny, stosunkowo prosty, nadaje się do zastosowania w nim narzędzi ilościowych, dzięki którym stosunkowo łatwo jest opisać i poznać funkcjonowanie przedsiębiorstwa. Z czasem kazało się jednak, że zbyt upraszcza on rzeczywistość, że na funkcjonowanie przedsiębiorstwa duży wpływ mają także uwarunkowania wewnętrzne, zachodzące w nim procesy.