Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Tworzywa sztuczne Tworzywa sztuczne Magdalena Garbera kl. II a.
Advertisements

Znaczenie procedur celnych dla sądowej ochrony praw własności przemysłowej w szczególności przed naruszeniem patentów. Dr Ewa Skrzydło-Tefelska Katedra.
Składnik odżywczy Wartość odżywcza Kaloria [cal] Lub Kilokaloria[kcal] Przykadowa wartość odżycza kinder bueno Piramida zdrowego Żywienia* GDA.
Sole w kuchni.
Systemy oceny jakości Akredytacja w ochronie zdrowia vs ISO 9000 Jerzy Hennig Andrzej Warunek.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
Redukcja niskiej emisji przez ogrzewanie ciepłem sieciowym Żory, 12 maj
Głównym założeniem pracy w Miejskim Przedszkolu Nr 9 w Częstochowie są priorytety zawarte w Koncepcji Pracy Przedszkola wg których prowadzone są liczne.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Jarosław Ciszewski Problemy krajowego sektora paliw z perspektywy zbiornika OLPP.
III Konferencja „Normalizacja w szkole” mgr inż. Kazimierz Okraszewski Tytuł prezentacji Znaczenie normalizacji w życiu codziennym i praktyce zawodowej.
Rachunki regionalne Urząd Statystyczny w Katowicach Ośrodek Rachunków Regionalnych Ogólnopolska konferencja naukowa z okazji obchodów Dnia Statystyki Polskiej.
BEZPOŚREDNIEGO PRZYGOTOWANIA DO SAKRAMENTU MAŁŻEŃSTWA Minimum programowe.
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Ekonomika i projektowanie przedsięwzięć przedsiębiorstw – plan marketingowy oraz plan zarządzania Michał Suchanek Katedra Ekonomiki i Funkcjonowania Przedsiębiorstw.
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Technik bezpieczeństwa i higieny pracy Czas trwania nauki: 1,5 roku.
ZASADY PRZYSTOSOWANIA NIERUCHOMOŚCI DLA POTRZEB ZABIEGÓW SPECJALNYCH Wydział Zarządzania Kryzysowego i Bezpieczeństwa Urzędu Miasta Poznania ul. Karola.
MID Measuring Instruments Directive Wisła Robert Link
Połączenie towarzystw budownictwa społecznego Opracowano w BNW UMP 2008.
Tekst podkreślony lub wytłuszczony jest do zapamiętania Edukacja dla bezpieczeństwa.
PYŁ PROMIENIOTWÓRCZY (pierwiastki promieniotwórcze: α, β, γ) SUBSTANCJE CHEMICZNE (TSP) SUBSTANCJE BIOLOGICZNE.
Mądre rady na odpady! Prezentacja symboli, które ułatwiają dokonywanie właściwych wyborów podczas zakupów, poszczególne znaki nam to ułatwią.
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
AS-QUAL Szkolenia Doradztwo Audity Usprawnienia zarządzania organizacjami (normy zarzadzania) Grażyna.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
1 Zakopane VIII 2006 r. Jakość środków chemicznych stosowanych w produkcji cukru w aspekcie spełniania wymagań unijnych.
EWALUACJA PROJEKTU WSPÓŁFINANSOWANEGO ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIE J „Wyrównywanie dysproporcji w dostępie do przedszkoli dzieci z terenów wiejskich, w.
Istota zmian i wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia i oczyszczania ścieków w polityce ekologicznej państwa Zbigniew Sobociński Gdańska.
Dr Piotr SZAJNER IERiGZ-PIB ul. Świętokrzyska Warszawa Tendencje w produkcji mleka w Polsce.
CZAS NA ZDROWIE.
Bezpieczeństwo i zdrowie w pracy dotyczy każdego. Jest dobre dla ciebie. Dobre dla firmy. Partnerstwo dla prewencji Co badanie ESENER może nam powiedzieć.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Elektrownie Joanna Orłowska Kamila Boguszewska II TL.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Zagrożenie powodziowe przyczyny i ochrona. OPADY DŁUGOTRWAŁE LUB GWAŁTOWNE Najgroźniejsze powodzie opadowe występują na rzekach górskich i podgórskich.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
DARY SYBERII DLA ZDROWEGO UŚMIECHU. UŚMIECH – jest najważniejszym elementem w kontaktach międzyludzkich i jest wizytówką współczesnego człowieka!
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Zarządzanie systemami dystrybucji
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
Mateusz Polaszewski IaG Żródła:Wikipedia,Encyklopedia PWN,strona handel-emisjami.pl.
Gleba i inne odpady uzyskane podczas procesu oczyszczania buraków. Metody zagospodarowania, przepisy prawne.
Skuteczności i koszty windykacji polubownej Wyniki badań zrealizowanych w ramach grantu Narodowego Centrum Nauki „Ocena poziomu rzeczywistej.
Zarządzanie środowiskiem Ekologiczne wyroby Ekoetykiety.
Działanie 321 „Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej” TARGOWISKA STAŁE Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europejski.
Ograniczenie ilości surowców zużytych do wytworzenia produktu Nieszkodliwy sposób wytwarzania Zminimalizowane zużycie energii na każdym etapie produkcji.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Systemy oceny jakości Akredytacja w ochronie zdrowia ISO 9000 Jerzy Hennig Andrzej Warunek.
Rola systemów certyfikacji w promowaniu „zdrowej żywności”. mgr inż. Andrzej Czubała Prezes Zarządu Centrum Jakości AgroEko sp. z o.o.
Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód naturalnych Adrian Andrzejczyk Klasa II „b”
Ustalenia z misji audytowych przeprowadzonych przez Europejski Trybunał Obrachunkowy w ramach PROW w obszarze zamówień publicznych.
NADZÓR RYNKU RAPORT. na produkcie dla konsumenta w dowolnym państwie Unii Europejskiej - bezpieczeństwo użytkowania deklaracja, że wprowadzany do obrotu.
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
KURS STRAŻAKÓW RATOWNIKÓW OSP część II TEMAT 1: Organizacja ochrony ludności, w tym ochrony przeciwpożarowej Autor: Robert Łazaj.
Mirosław Maliszewski -Prezes Związku Sadowników RP
Przychody i koszty działalności
Aspekt edukacyjny normalizacji w ochronie środowiska
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
KURS STRAŻAKÓW RATOWNIKÓW OSP część II TEMAT 1: Organizacja ochrony ludności, w tym ochrony przeciwpożarowej Autor: Robert Łazaj.
Nie byłoby problemu SMOGU,
Zapis prezentacji:

Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C

Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości

Bezpieczeństwo Wartość odżywcza Wartość kaloryczna Wartość dietetyczna Wygląd zewnętrzny Zapach Konsystencja Obraz struktury Smakowitość Rozpoznawalność gatunkowa Wielkość jednostkowa Trwałość Łatwość przygotowania Rys. Cechy składowe jakości artykułów spożywczych

Jakość mikrobiologiczna produktów żywnościowych Jakość mikrobiologiczna produktów żywnościowych Wartość dietetyczna Wartość dietetyczna Akceptowalność Sensoryczna Akceptowalność Sensoryczna Bezpieczeństwo zdrowie Bezpieczeństwo zdrowie Trwałość mikrobiologiczna Trwałość mikrobiologiczna Rys. Cechy składowe jakości mikrobiologicznej żywności

Związane z występowaniem w żywności mikroorganizmów saprofitycznych i chorobotwórczych Organizmy saprofityczne powodują psucie się żywności, co objawia się pogorszeniem jej smaku i wyglądu Organizmy chorobotwórcze- patogeny.

Pozostałości pestycydów i innych substancji chemicznych stosowanych w celu np. utrzymania higieny w pomieszczeniach. Ważne są opakowania stosowane do żywności, które mogą być przyczyną źródła zanieczyszczeń Znak umieszczany na materiałach i wyrobach dopuszczonych do kontaktu z żywnością (według Ustawy o bezpieczeństwie żywności)

RASFF ( rapid alert system for food and feed ) – zapewnia wysokiego stopnia ochronę zdrowia i życia konsumentów Obce ciała w żywności, np. kamyki, piasek, drewno, metale, włosy, guziki itp., które mogą dostać się wraz z surowcami, półproduktami do finalnego wyrobu gotowego

EKO (polski znak ekologiczny) - Mogą go otrzymywać wyroby krajowe nie powodujące negatywnych skutków dla środowiska. Dotychczas przyznany głównie nawozom sztucznym i organicznym Ekoland - stowarzyszenie producentów żywności metodami ekologicznymi. Organizacja ta przyznaje atesty gospodarstwom rolnym, które przy produkcji stosują metody ekologiczne Margerytka - przyznawana na podstawie analizy cyklu życia produktu. Na każdym z tych etapów oceniane są aspekty: produkcja odpadów, wpływ na ekosystemy, zanieczyszczenia gleby, etc.

Bio – niemiecki znak ekologiczny produktów spożywczych wszystkich marek pochodzących z gospodarstw ekologicznych RE – jednolity dla całej UE. Produkty oznaczone tym znakiem są sprzedawane bezpośrednio przez producenta lub w zamkniętych, zabezpieczonych i oznakowanych opakowaniach

Ekoland - stowarzyszenie producentów żywności metodami ekologicznymi. Organizacja ta przyznaje atesty gospodarstwom rolnym, które przy produkcji stosują metody ekologiczne

1.„Mniej odpadów – TAK!”. Pod red. dr Krzysztofa Świerkosza, dr Mariusza Sołtysika. Wrocław: wydawcy: Stowarzyszenie Ekologiczne „EKO- UNIA”, Stowarzyszenie „EKO-EDUKACJA”. 2.Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.171, poz. 1225) z r 3.Rozporządzenie (WE) 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności TODAY (Żywność dzisiaj) 05/1999www.eufic.org/page/pl/1/1/FOOD 3.