Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C
Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości
Bezpieczeństwo Wartość odżywcza Wartość kaloryczna Wartość dietetyczna Wygląd zewnętrzny Zapach Konsystencja Obraz struktury Smakowitość Rozpoznawalność gatunkowa Wielkość jednostkowa Trwałość Łatwość przygotowania Rys. Cechy składowe jakości artykułów spożywczych
Jakość mikrobiologiczna produktów żywnościowych Jakość mikrobiologiczna produktów żywnościowych Wartość dietetyczna Wartość dietetyczna Akceptowalność Sensoryczna Akceptowalność Sensoryczna Bezpieczeństwo zdrowie Bezpieczeństwo zdrowie Trwałość mikrobiologiczna Trwałość mikrobiologiczna Rys. Cechy składowe jakości mikrobiologicznej żywności
Związane z występowaniem w żywności mikroorganizmów saprofitycznych i chorobotwórczych Organizmy saprofityczne powodują psucie się żywności, co objawia się pogorszeniem jej smaku i wyglądu Organizmy chorobotwórcze- patogeny.
Pozostałości pestycydów i innych substancji chemicznych stosowanych w celu np. utrzymania higieny w pomieszczeniach. Ważne są opakowania stosowane do żywności, które mogą być przyczyną źródła zanieczyszczeń Znak umieszczany na materiałach i wyrobach dopuszczonych do kontaktu z żywnością (według Ustawy o bezpieczeństwie żywności)
RASFF ( rapid alert system for food and feed ) – zapewnia wysokiego stopnia ochronę zdrowia i życia konsumentów Obce ciała w żywności, np. kamyki, piasek, drewno, metale, włosy, guziki itp., które mogą dostać się wraz z surowcami, półproduktami do finalnego wyrobu gotowego
EKO (polski znak ekologiczny) - Mogą go otrzymywać wyroby krajowe nie powodujące negatywnych skutków dla środowiska. Dotychczas przyznany głównie nawozom sztucznym i organicznym Ekoland - stowarzyszenie producentów żywności metodami ekologicznymi. Organizacja ta przyznaje atesty gospodarstwom rolnym, które przy produkcji stosują metody ekologiczne Margerytka - przyznawana na podstawie analizy cyklu życia produktu. Na każdym z tych etapów oceniane są aspekty: produkcja odpadów, wpływ na ekosystemy, zanieczyszczenia gleby, etc.
Bio – niemiecki znak ekologiczny produktów spożywczych wszystkich marek pochodzących z gospodarstw ekologicznych RE – jednolity dla całej UE. Produkty oznaczone tym znakiem są sprzedawane bezpośrednio przez producenta lub w zamkniętych, zabezpieczonych i oznakowanych opakowaniach
Ekoland - stowarzyszenie producentów żywności metodami ekologicznymi. Organizacja ta przyznaje atesty gospodarstwom rolnym, które przy produkcji stosują metody ekologiczne
1.„Mniej odpadów – TAK!”. Pod red. dr Krzysztofa Świerkosza, dr Mariusza Sołtysika. Wrocław: wydawcy: Stowarzyszenie Ekologiczne „EKO- UNIA”, Stowarzyszenie „EKO-EDUKACJA”. 2.Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.171, poz. 1225) z r 3.Rozporządzenie (WE) 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności TODAY (Żywność dzisiaj) 05/1999www.eufic.org/page/pl/1/1/FOOD 3.