„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży opracowanie mgr Aleksandra Cichocka prezentacja dr Lucyna Pachocka Instytut Żywności.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
1.29. Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_19_ Zdrowy styl życia Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH ! Armanda Bilewska Dominika Ziętek Karolina Głodek Sonia Halasz.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE RUCH WYPOCZYNEK CZYNNY I BIERNY HIGIENA OSOBISTA BRAK NAŁOGÓW RADOŚĆ,ZADOWOLENIE, RADZENIE SOBIE ZE STRESEM ZDROWY STYL ŻYCIA.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Produkty zbożowe – podstawa diety Anna Różyk. Prawidłowe żywienie Dostarczenie organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
Piramida żywieniowa Jedz dużo warzyw i owoców !
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Budowa chemiczna organizmów
Fast Food Agata Nikonowicz i Aleksandra Bartkowiak.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Zasady zdrowego żywienia
Kanapki w naszej szkole
Śniadanie daje Moc.
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Drogi uczniu ZAPAMIĘTAJ.
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Zapis prezentacji:

„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates

Główny cel projektu propagowanie zdrowego stylu życia w zakresie aktywnego wypoczynku i zdrowego odżywiania.

Czynniki decydujące o długości życia czynniki genetyczne- ok. 15% medycyna i opieka zdrowotna - ok. 10% środowisko- ok. 20% styl życia- ok. 53%.

PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY

DEKALOG ZDROWEGO ZYWIENIA.

1. Podstawą codziennej diety gimnazjalisty są produkty zbożowe czyli wszystkie rodzaje pieczywa, produkty z mąki, z nieprzetworzonych ziaren, ryż, kasze: gryczana, jaglana, jęczmienna, kuskus, makarony, płatki zbożowe i ziemniaki, a także fasola i inne nasiona roślin strączkowych. Powinny być one spożywane do każdego posiłku. Zawierają węglowodany (dostarczające energii), witaminy z grupy B - niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz selen, wapń i żelazo. Produkty te są bogatym źródłem błonnika pokarmowego.

WARZYWA I OWOCE 2. Jedz warzywa i owoce zarówno świeże, mrożone, a także w postaci soków. Zalecana ilość warzyw to 4-5 porcji dziennie, a owoców - 3 porcje (1 porcja g). Produkty te są bogate w witaminy (zwłaszcza A, C i E), minerały (wapń, magnez, potas i żelazo) oraz przeciwutleniacze chroniące przed niektórymi nowotworami, chorobami serca i szybkim starzeniem się skóry.

3. Pamiętaj o mleku i przetworach mlecznych (2 szklanki mleka dziennie!). Najlepsze dla starszych dzieci i osób dorosłych są chude jogurty, kefiry, mleko, twarogi oraz sery żółte. Stanowią one ważne źródła wapnia, dostarczają również białka. Wapń niezbędny jest do rozwoju kości.

4. Kilka razy w tygodniu jedz chude mięso i ryby. Produkty te stanowią główne źródło białka niezbędnego organizmowi zwłaszcza do wzrostu i regeneracji tkanek.

5. Uważaj na tłuszcze, możesz spożyć tylko 2 łyżeczki dziennie najlepiej w postaci surowej. Pamiętaj, że najbardziej obfite w tłuszcze są takie produkty jak: chipsy, paluszki, krakersy, ciastka i ciasta z kremami oraz słodycze i czekolada.

6. Słodycze jemy tylko kilka razy na miesiąc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

7. Nie zapomnij o wodzie. W zdrowej diecie trzeba pamiętać o wypijaniu dziennie ok. 6 szklanek napojów: wody mineralnej, soków owocowych, warzywnych, mleka i umiarkowanej ilości kawy, herbaty.

8. Każdy gimnazjalista powinien poświęcać 60 minut dziennie na aktywność fizyczną o umiarkowanej lub dużej intensywności.

9. Unikaj monotonii, dbaj o różnorodność spożywanych produktów. Odżywiaj się regularnie. Jedz codziennie przynajmniej trzy posiłki dziennie, nie rezygnuj ze śniadania, bo to ono jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. Spożywaj ostatni posiłek najpóźniej na 2 godziny przed pójściem spać.

10. OGRANICZ JEDZENIE FAST FOODÓW Jedz codziennie przynajmniej trzy posiłki dziennie, nie rezygnuj ze śniadania, bo to ono jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby nowotworowe, miażdżyca, choroby serca i wątroby.

Znaczenie mleka w diecie młodzieży

Znaczenie mleka w diecie młodzieży Mleko zawiera najlepiej przyswajalny wapń i białko. Wapń buduje kości oraz zęby i utrzymuje je w dobrej kondycji. Jest potrzebny mięśniom, gdyż odpowiada za skurcze włókien mięśniowych, a także za pracę serca. W mleku znajduje się także fosfor i magnez, które oprócz wapnia, są głównymi składnikami kości. Białko natomiast to podstawowy materiał budulcowy komórek i tkanek, bez którego organizm nie może normalnie funkcjonować.

Znaczenie mleka w diecie młodzieży Białko odpowiada również za odporność organizmu. Wchodzi w skład przeciwciał, które chronią przed chorobotwórczymi wirusami i bakteriami. W mleku dodatkowo znajduje się cynk pomagający regenerować organizm. Natomiast witamina A znajdująca się w tłuszczu mlecznym odpowiada za sprężystość skóry, co uniemożliwia przedostawanie się zarazków do organizmu. Ponadto wit. A korzystne oddziałuje na wzrok.

Znaczenie mleka w diecie młodzieży Mleko dobrze wpływa na sprawność umysłową, zwłaszcza na pamięć i zdolność uczenia się. Dzieje się tak za sprawą zawartych w nim węglowodanów, a dokładnie cukru mlecznego – laktozy oraz witamin z grupy B, które usprawniają pracę mózgu.

ZESPÓŁ PROJEKTU „Puzzle zdrowia” ŻYCZY WSZYSTKIM WSZYSTKIEGO DOBREGO – BĄDŹCIE ZDOWI I AKTYWNI