Podstawowe kryteria oceny cukru trzcinowego dr inż. Maciej Wojtczak.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Polskie 10 lat w Unii. Polityczne aspekty członkostwa - jak Polska zmieniła Europę.
Advertisements

Proces doboru próby. Badana populacja – (zbiorowość generalna, populacja generalna) ogół rzeczywistych jednostek, o których chcemy uzyskać informacje.
Wykonały: Joanna Kazimierowicz Zuzanna Kazimierowicz.
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA 2005 zmiany i aktualizacja w stosunku do poprzednich wydań dr inż. Maciej Wojtczak.
Znaczenie procedur celnych dla sądowej ochrony praw własności przemysłowej w szczególności przed naruszeniem patentów. Dr Ewa Skrzydło-Tefelska Katedra.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
ICUMSA – Mikrobiologia, Obrigheim’ ICUMSA- Seminarium mikrobiologiczne Obrigheim, 27 stycznia 2009 roku Uczestnicy: Wim Antheunis Beneo Group Christer.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
OBOWIĄZKI INFORMACYJNE BENEFICJENTA Zintegrowane Inwestycje Terytorialne Aglomeracji Wałbrzyskiej.
1 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 OBOWIAZUJĄCE AKTY PRAWNE DOTYCZĄCE JAKOŚCI PŁYNNYCH ROZTWORÓW SACHAROZY Dr inż. Krystyna Lisik.
KWASY Justyna Loryś.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Krajowa produkcja leków jako niezbędny warunek skutecznej polityki lekowej państwa dr Bohdan Wyżnikiewicz Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową Katowice,
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Rozprzestrzenianie się zanieczyszczeń w atmosferze
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Połączenie towarzystw budownictwa społecznego Opracowano w BNW UMP 2008.
Szkoła Letnia STC — Łódź Dr inż. Krystyna Lisik Zmiany wskaźników jakościowych cukru białego podczas składowania.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
MAPA HYDROGRAFICZNA HALINA KLIMCZAK INSTYTUT GEODEZJ I GEOINFORMATYKI
Mikroekonomia dr hab. Maciej Jasiński, prof. WSB Wicekanclerz, pokój 134A Semestr zimowy: 15 godzin wykładu Semestr letni: 15.
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
1 Zakopane VIII 2006 r. Jakość środków chemicznych stosowanych w produkcji cukru w aspekcie spełniania wymagań unijnych.
Izotermy sorpcji cukru białego mgr inż. Zbigniew Tamborski.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Dr Piotr SZAJNER IERiGZ-PIB ul. Świętokrzyska Warszawa Tendencje w produkcji mleka w Polsce.
Motywy i bariery ekspansji zagranicznej polskich przedsiębiorstw Rafał Tuziak, Instytut Rynków i Konkurencji SGH.
Kryteria oceny Waga (1-3) Ocena (1-5) Ocena ważona (waga x ocena) 1. Wielkość rynku 2. Przewidywany wzrost rynku (dynamika wzrostu) 3. Rentowność sektora/zyskowność.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Porównanie jakości cukru trzcinowego i buraczanego dr inż. Maciej Wojtczak.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Wodorotlenki.
DARŁOWSKA LOKALNA GRUPA RYBACKA W DORZECZU WIEPRZY GRABOWEJ I UNIEŚCI.
Copyright (c) 2007 DGA S.A. | All rights reserved. Jak powinniśmy rozumieć INNOWACYJNOŚĆ w aspekcie środków unijnych? Poznań, 14 stycznia 2008 r.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Człowiek - najlepsza inwestycja Projekt "Rola bezpośrednich inwestycji zagranicznych w kształtowaniu aktualnego i przyszłego profilu gospodarczego województwa.
Mateusz Polaszewski IaG Żródła:Wikipedia,Encyklopedia PWN,strona handel-emisjami.pl.
Kryteria formalne specyficzne i kryteria premiujące w ramach konkursu nr RPLU IZ /16 Ewa Pachowska – Kurzepa Departament Wdrażania EFS.
Finansowanie wybranych działań w parkach narodowych przy udziale środków funduszu leśnego - zakres merytoryczny Warszawa, 06 kwietnia 2016 r.
Skuteczności i koszty windykacji polubownej Wyniki badań zrealizowanych w ramach grantu Narodowego Centrum Nauki „Ocena poziomu rzeczywistej.
Departament Rozwoju Regionalnego, Wydział Zarządzania RPO, Biuro Ewaluacji RPO Założenia przyszłego okresu programowania Założenia przyszłego.
6/23/2016 Wzrastające zainteresowanie preparatami roślinnymi jako potencjalnymi lekami wspomagającymi sprawia, że określenie w nich rodzaju i zawartości.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Czy niemetale są użyteczne?
Własności elektryczne materii
Bezpieczeństwo przy pracy z ciekłym azotem
Przeróbka paliw kopalnych
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
-Występowanie i właściwości - Ważniejsze związki fosforu
Definiowanie i planowanie zadań typu P 1.  Planowanie zadań typu P  Zadania typu P to zadania unikalne służące zwykle dokonaniu jednorazowej, konkretnej.
POP i SIR POK1 i POK2.
Działania ewaluacyjne prowadzone przez IZ RPO WK-P w roku 2014 Jolanta Rudnicka Biuro Ewaluacji Posiedzenie Komitetu Monitorującego RPO r. Departament.
Co to są tlenki? budowa tlenków, otrzymywanie tlenków,
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Aktualne zmiany w przepisach ICUMSA suplement 2007
Prof. Zygfryd Witkiewicz Wojskowa Akademia Techniczna
Zapis prezentacji:

Podstawowe kryteria oceny cukru trzcinowego dr inż. Maciej Wojtczak

Reforma unijnego rynku cukru

Główny cel reformy Zapewnienie długotrwałej, stabilnej produkcji cukru w Europie, wzrost konkurencyjności sektora cukrowniczego przy jednoczesnym wywiązaniu się z zobowiązań międzynarodowych Unii Europejskiej

Europa importerem netto cukru Konsumpcja ~16 mln ton Produkcja mln ton Eksport ~0,8 mln ton IMPORT ~ 4 mln ton

Polska importerem netto cukru Konsumpcja ~1,6 mln ton Produkcja (kwota) 1,4 mln ton IMPORT ~ 0,2 mln ton

Wyznaczniki jakości cukru trzcinowego

Cukry trzcinowe na rynku UE Cukry melasowe Cukry brązowe Cukry złote Cukry plantacyjne Cukry rafinowane

Rozporządzenie Rady (WE) NR 1234/2007 „Cukry białe” – cukry bez dodatku środków aromatyzujących, barwiących lub innych substancji o zawartości sacharozy 99,5% lub więcej „Cukry surowe” – cukry bez dodatku środków aromatyzujących, barwiących lub innych substancji o zawartości sacharozy poniżej 99,5%

„Cukier przemysłowy” — każda wielkość produkcji cukru przypisana do danego roku gospodarczego przeznaczona do produkcji przemysłowej jednego z produktów tj.: –a) bioetanol, alkohol, rum, żywe kultury drożdży…, –b) niektóre produkty przemysłowe nie zawierające cukru, do przetworzenia których używa się cukru, –c) niektóre produkty chemiczne lub farmaceutyczne zawierające cukier. Rozporządzenie Rady (WE) NR 1234/2007

Cukier biały standardowej jakości Polaryzacja minimum 99,7°Z Wilgotność maksymalnie 0,06% Inwert maksymalnie 0,04% Liczba punktów maksymalnie 22 w tym: –za popiół max 15 (0,027 %) –za zabarwienie w roztworze max 6 (45 IU) –za typ zabarwienia max 9 (4,5)

Rozporządzenie Rady (WE) NR 1234/2007 Cukier surowy standardowej jakości Cukier, z którego uzysk cukru białego wynosi 92% Uzysk cukru białego z cukru surowego: –dla cukru buraczanego: polaryzacja – 4 × popiół % – 2 × inwert % – 1 –dla cukru trzcinowego: polaryzacja × 2 – 100

KODEKS ŻYWNOŚCIOWY Cukier biały wilgotny – drobnoziarnisty wilgotny cukier o białej barwie o ogólnej zawartości cukrów nie mniejszej niż 97,0% Cukier brunatny wilgotny – drobnoziarnisty, wilgotny cukier o barwie od jasno- do ciemnobrązowej o ogólnej zawartości cukrów nie mniejszej niż 88,0% Surowy cukier trzcinowy – częściowo oczyszczona sacharoza, wykrystalizowana z częściowo oczyszczonego soku z trzciny cukrowej bez dodatkowego oczyszczenia poza wirowaniem i suszeniem. Kryształy sacharozy pokryte są cienką warstwą melasu trzcinowego

New York No.14 kontrakt cechaspecyfikacjakary wilgotność≤ 0,30 0,09% za każde 0,01 % popiół 0,21 do 0,35 zależnie od polaryzacji 0,015% za każde 0,01% Zawartość kryształów drobnych <0,6 mm 52% – 22% 0,06% za każdy 1% pow. 52% zabarwienie800 – 1500 IU 0,0135% – 0,054% za każde 10IU 3000 – 6000 IU 0,0015% - 0,006% za każde 25IU dekstran ≤ 250 m.a.u. (~ ≤ 560mg/kg) 0,007% - 0,013% za każdy 1 m.a.u.

KODEKS ŻYWNOŚCIOWY Cukier biały – oczyszczona, krystaliczna sacharoza o polaryzacji nie mniejszej niż 99,7°Z Plantacyjny cukier biały – oczyszczona, krystaliczna sacharoza o polaryzacji nie mniejszej niż 99,5°Z Cukier puder – drobno sproszkowany cukier biały bez lub z dodatkiem antyzbrylaczy

Klasy cukru surowego V-VHP — cukier o bardzo, bardzo wysokiej polaryzacji >99,6°Z, niskim zabarwieniu IU bardzo dobrej filtracyjności. VHP — cukier o bardzo wysokiej polaryzacji > 99,3°Z o zabarwieniu IU.

Klasy cukru surowego HP — cukier o wysokiej polaryzacji 98,0-99,3°Z, zabarwienie powyżej 2000 IU. LP — cukier o niskiej polaryzacji < 98,0°Z Brązowy – różne cukry przeznaczone do bezpośredniego spożycia (tj. muscovado, demerara) często z dodatkiem melsu.

Cukier surowy do rafinacji V-VHPVHPHPLP Polaryzacja °Z99,699,398,997,8 Wilgotność %0,06-0,120,10-0,180,24-0,290,35-0,60 Inwert %0,07-0,110,14-0,160,27-0,500,51-1,1 Popiół %0,11-0,120,15-0,180,17-0,250,20-0,45 Zabarwienie IU Skrobia mg/kg40 (250) Dekstran mg/kg20 (350)

KODEKS ŻYWNOŚCIOWY Cukier biały PMWS Cukier brązowy wilgotny Cukier biały wilgotny Polaryzacja °Z ≥ 99,7≥ 99,5≥ 88,0*≥ 97,0* Wilgotność % ≤ 0,1 ≤ 4,5≤ 3,0 Inwert % ≤ 0,04≤ 0,1≤ 12,0 0,3-12,0 Popiół % ≤ 0,04≤ 0,1≤ 3,5**≤ 0,20 Zabarwienie IU ≤ 60≤ 150Nd≤ 60 * Zawartość cukrów ogółem ** popiół siarczanowy

Jakość cukru trzcinowego nie rafinowanego jest bardzo zróżnicowana i zależy od sposobu jego wytwarzania oraz znacząco wpływa na dalsze jego wykorzystanie.

Ocena jakość cukru trzcinowego Prawidłowa ocena jakości cukru trzcinowego nie rafinowanego wymaga zastosowania odpowiednich metod analitycznych, które różnią się od tych stosowanych do cukru buraczanego

Metody analizy cukru trzcinowego ICUMSA GS1 – Cukier surowy –polaryzacja, inwert, zabarwienie, popiół, –zawartość dekstranu, zawartość skrobi –Zawartość drobnych kryształów (<0,6 mm) ICUMSA GS9 – Plantacyjny cukier biały ICUMSA GS5 – Trzcina cukrowa ICUMSA GS7 – Przerób trzciny cukrowej

Wyznaczniki jakości surowego cukru trzcinowego

Autentyczność Ocena pochodzenia: –zawartość tenderozy –zawartość związków polifenolowych –zawartość skrobi –zawartość makroelementów (magnezu) –widma FT-NIR

POLARYZACJA 97,8 °Z - 99,7 ° Z Cukry wilgotne brązowe 88,0 °Z Podstawowy wskaźnik jakości cukru trzcinowego –wpływa na cenę –wpływa na wydajność a tym samym koszty rafinacji

POLARYZACJA Metoda GS1/2/3/9-1 (2007) Oznaczanie polaryzacji cukru surowego – oficjalna –Przygotowanie normalnego roztworu cukru surowego –Klarowanie za pomocą zasadowego octanu ołowiu –Pomiar skręcalności

POLARYZACJA Metoda GS1/2/3-2 (2005) –Przygotowanie normalnego roztworu cukru –Klarowanie przez sączenie z zastosowanie masy filtracyjnej (np. Celite) –Pomiar skręcalności przy użyciu polarymetru pracującego w zakresie NIR ~880 nm

INWERT Cukry surowe - 0,07 – 1,1 % Cukry wilgotne do 12%

INWERT Metoda GS1/3/7-3 (2005) Lane i Eynona – akceptowana Metoda GS1-5 (1998) Luffa Schoorla – oficjalna –Roztwór zawierający cukry redukujące ogrzewany jest w temperaturze wrzenia z roztworem miedzi Cu(II), która jest częściowo redukowana do Cu(I). Nadmiar jonów miedzi Cu(II) oznaczany jest jodometrycznie.

ZABARWIENIE 60 IU 7,0 – IU 7,0 Metoda GS1/3-7 (2002) - oficjalna zabarwienie przy pH 7,0 (od 250 IU 7,0 )

Metoda GS1/3-7 (2002)

Zabarwienie cukrów trzcinowych

Średnie zabarwienie cukrów trzcinowych różnej jakości

Zawartość związków polifenolowych Zawartość polifenoli [mgGAE/kg] – wartości średnie HPLCF-C Cukry trzcinowe białe 5,311,5 Cukry trzcinowe (VHP) 24,344,4 Cukry trzcinowe (LP) 34,183,3

Wilgotność Decyduje o jakości i stabilności cukru podczas przechowywania Obecność zanieczyszczeń na powierzchni kryształów przyczynia się zwiększonej higroskopijności cukru surowego Wartość bezpieczna 0,25%

Oznaczenie wilgotności Metoda GS2/1/3/9-15 (2007) oznaczenie wilgotności jako ubytek masy przy suszeniu - oficjalna Wilgotność cukrów trzcinowych od 0,06 % do 0,6%

Izotermy sorpcji wody przez cukry o różnej jakości

Popiół Zawartość popiołu silnie wpływa na przebieg i wydajność, a tym samym na koszty procesu rafinacji Zawartość sodu i potasu Zawartość SO 2

Popiół Metoda GS1-10 (1998) - oficjalna popiół siarczanowy Metoda GS1/3/4/7/8-13 (1994) – oficjalna popiół konduktometryczny

Zawartość popiołu %

Średnia zawartość popiołu %

Zawartość potasu LP HP VHP V-VHP B

Zawartość sodu LP HP VHP V-VHP B

Zawartość wapnia

Zawartość magnezu

Filtracyjność roztworu cukru Zawartość polisacharydów: –Dekstranu –Skrobi Zawartość krzemionki

GRANULACJA Oznaczanie zawartości drobnych kryształów < 600  m. Metoda GS1-20 (2005) – tymczasowa Cukier surowy jest przemywany bezwodnym metanolem w celu usunięcia cienkiej warstwy syropu z powierzchni kryształów cukru. Następnie cukier przemywa się izopropanolem w celu usunięcia resztek metanolu i pozostałości syropu. Przemyte kryształy suszy się w suszarce w temperaturze 80–90 °C. Przemyte i wysuszone kryształy mechanicznie przesiewa się przez zestaw sit z drutu i waży się uzyskane frakcje.

Zawartość dekstranu Powoduje wzrost lepkości soków Utrudnia oczyszczanie i filtrowanie soków Utrudnia krystalizację i powoduje wydłużenie kryształów Graniczna zawartość 250 mg/kg

Zawartość dekstranu w cukrze

Zawartość skrobi Skrobia obecna jest w trzcinie i około 30% skrobi obecnej w soku przechodzi do cukru surowego. Stwierdzono, że zawartość skrobi powyżej 250 mg/kg w soku surowym powoduje problemy podczas rafinacji szczególnie podczas saturacji.

Zawartość skrobi w cukrze

Unia Europejska jako importer cukru Wzrost importu cukru trzcinowego na rynek europejski w tym i polski wymaga odpowiedniego przygotowania się zarówno przemysłu cukrowniczego jak i odbiorców przemysłowych cukru. Potrzeba prowadzenia badań dotyczących jakości cukru trzcinowego oraz jego autentyczności.