Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
-systemem od ż ywiania si ę polegaj ą cym na dostosowaniu ilo ś ci i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu (od ż ywianie si ę ) -sposobem od ż ywiania si.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży opracowanie mgr Aleksandra Cichocka prezentacja dr Lucyna Pachocka Instytut Żywności.
Składniki odżywcze.
1.31.Zasady prawidłowego odżywiania się. Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Sole w kuchni.
Agnieszka Ostachowska-Gąsior, Jacek Kwiatkowski
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Zalecenia Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem. Rak największym wyzwaniem zdrowia Polaków W XX w. doszło do wyraźnej poprawy stanu zdrowia w Europie.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
1 Z A S A D Y P R A W I D Ł O W E G O Ż Y W I E N I A Bernadetta Świątek WSSE Rzeszów.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Ośrodek Usług Pedagogicznych i Socjalnych Związek Nauczycielstwa Polskiego- Filia Gdańsk Robert Niedźwiedź Gdańsk 2012/2013 rok.
stanów fizjologicznych.
Piramida żywieniowa Jedz dużo warzyw i owoców !
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
„ŚNIADANIE DAJE MOC” -wspólne przygotowanie i zjedzenie II śniadania w Szkole Podstawowej im. Stanisława Rosponda w Żyrowej klasa III.
UZALEŻNIENIA STRZEŻ SIĘ!. UZALEŻNIENIE NABYTY STAN ZABURZENIA ZDROWIA PSYCHICZNEGO ALBO FIZYCZNEGO, KTÓRY CHARAKTERYZUJE SIĘ OKRESOWYM LUB STAŁYM PRZYMUSEM.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Pierwsze próby palenia papierosów, picia alkoholu czy brania narkotyków powodują przyjemny stan relaksu, pomagają zapomnieć, fikcyjnie ułatwiają kontakty.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Drogi uczniu ZAPAMIĘTAJ.
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Zapis prezentacji:

Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki Wydział Nauk o Zdrowiu Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum

Cel prawidłowego żywienia Całkowite zabezpieczenie określonego zapotrzebowania organizmu na energie ̨, wszystkie znane składniki odz ̇ ywcze, niezbe ̨ dne do zachowania zdrowia i sprawności fizycznej i umysłowej.

Najczęstsze problemy żywieniowe Niedożywienie lub nadmierne żywienie – powodujące między innymi nadmiar lub niedobór masy ciała, Niedożywienie jakościowe - wynika z niedostatecznego spożywania i wchłaniania lub zwiększonego wydalania z organizmu składników odżywczych (np. białek, witamin, składników mineralnych), które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania,

Piramida żywieniowa Uz ̇ ywanie kształtu piramidy, by pokazać jakie pokarmy powinno sie ̨ spoz ̇ ywać zapocza ̨ tkowane zostało przez Departament Rolnictwa U.S.. Od tamtego czasu powstało kilka piramid, by pokazać nawyki z ̇ ywieniowe ludzi w róz ̇ nym wieku (dzieci i osoby starsze), róz ̇ nych grup etnicznych (Latynosi, Azjaci) i róz ̇ ne punkty widzenia na temat tego, co czyni diete ̨ zdrowa ̨ (dieta śródziemnomorska).

Piramidy żywieniowe – różnice?

Talerz zdrowia

Rodzaje diet

Dieta podstawowa Jest przeznaczona dla osób nie wymagających leczenia żywieniowego, spełniająca wymagania racjonalnego żywienia ludzi zdrowych i zapotrzebowanie na energię oraz wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, utrzymania należnej masy ciała i zachowania zdrowia. Stosowana jest u osób nie wymagających leczenia dietetycznego w szpitalach, sanatoriach i innych zakładach leczniczych. Powinna zawierać 4-5 posiłków dziennie.

Dieta podstawowa Wartość energetyczna – ok kcal, dla kobiet 1800, dla mężczyzn ,5% energii z białka, 29,5% z tłuszczu, 55% z węglowodanów. W każdym posiłku, w miarę możliwości, powinna zawierać produkty ze wszystkich sześciu grup produktów spożywczych. Powinna być urozmaicona. Powinna być planowana na co najmniej 7, lepiej na 10 lub 14 dni.

Zasady zdrowego żywienia wg IŻŻ 1.Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 2.Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej. 3.Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii (kalorii). 4.Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem. 5.Mięso spożywaj z umiarem. 6.Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców. 7.Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. 8.Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy. 9.Ograniczaj spożycie soli. 10.Pij wystarczającą ilość wody. 11.Nie pij alkoholu.

Wskazania żywieniowe wg Stanisława Bergera UROZMAICENIE – w kaz ̇ dym posiłku w miare ̨ moz ̇ liwości produkty ze wszystkich grup UMIARKOWANIE jedzenie zgodne z indywidualnymi potrzebami powalaja ̨ ce na zachowanie odpowiedniej masy ciała UREGULOWANIE – w miare ̨ stała struktura i wielkość posiłków oraz zachowanie odpowiedniej cze ̨ stotliwości i regularności ich spoz ̇ ywania UMIEJE ̨ TNOŚĆ PRZYRZA ̨ DZANIA POTRAW – zachowanie w wysokim stopniu wartości odz ̇ ywczej surowców i zapewnienie jakości sensorycznej UPRAWIANIE – róz ̇ ne formy aktywności fizycznej (dopasowane do moz ̇ liwości), polecane dla osób wykonuja ̨ cych prace ̨ siedza ̨ ca UNIKANIE (dla grup ryzyka) – unikanie nadmiernego spoz ̇ ywania tłuszczy (zwłaszcza zwierze ̨ cych), soli i cukru. UŚMIECHNIJ SIE

Żywienie osób w wieku starszym (60+)

Zmniejszenie zapotrzebowania kalorycznego podstawowej przemiany materii - u osób po 65rz ̇. zmniejsza sie ̨ o ok. 15% aktywności fizycznej tzw. suchej masy ciała Zwie ̨ kszone ryzyko niedoborów witamin i mikroelementów

Piramida żywieniowa osób starszych

Zmiany w działaniu układu pokarmowego Pojawiają się braki w uzębieniu, protezy – utrudnione gryzienie i żucie, zaburzone trawienie. Obniża się ilość wydzielanej śliny – suchość w ustach, trudności w formowaniu i połykaniu kęsów, gorsze trawienie. Zanikają kubki smakowe – zaburzenia smaku, utrata apetytu. Słabiej pracują mięśnie przełyku – trudności w połykaniu. Zmniejsza się powstawanie i wydzielanie żółci – trudności w trawieniu tłuszczów. Maleje wydzielanie kwasu solnego i enzymów trawiennych – trudności w trawieniu i wchłanianiu pokarmu. Słabiej działają mięśnie przewodu pokarmowego – zaleganie pokarmu w żołądku, w jelicie (zaparcia).

Co ułatwi organizmowi trawienie i wchłanianie pokarmu? Wyleczenie zębów, dobre dopasowanie protez, staranne żucie pokarmu. Jedzenie 4-5 regularnych posiłków dziennie, w spokoju i bez pośpiechu. Przerwy między posiłkami – nie dłuższe niż 4 godziny. Komponowanie posiłków tak, aby wyglądem i zapachem zachęcały do jedzenia. Używanie różnorodnych produktów, unikanie monotonii spożywanych potraw. Ograniczenie potraw smażonych na rzecz gotowanych, duszonych, pieczonych bez dodatku tłuszczu. Unikanie spożywania większej ilości soli kuchennej i ostrych przypraw. Jedzenie produktów świeżych – produkty przeterminowane stanowią zagrożenie dla zdrowia!

Jaka jest rola rodziny w żywieniu człowieka? - dyskusja

Dziękuję za uwagę!