ENERGIA ELEKTRYCZNA I JEJ OSZCZĘDZANIE Opracowanie: Madzia Bylica & Kasia Bere ź nicka klasa III G.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Temat 2: Podstawy programowania Algorytmy – 1 z 2 _________________________________________________________________________________________________________________.
Advertisements

Proces doboru próby. Badana populacja – (zbiorowość generalna, populacja generalna) ogół rzeczywistych jednostek, o których chcemy uzyskać informacje.
Obowiązki pracodawcy dotyczące zapewnienia pracownikom profilaktycznej ochrony zdrowia, właściwego postępowania w sprawach wypadków przy pracy oraz chorób.
Doświadczenia z pracy ze schładzarką szybową w fabryce Szerencs Zakopane, Zoltán TÓTH Mátra Cukor.
 Energooszczędność Odpowiednia bryły świetlna (dopasowana do wymogów realizacji – dzięki optymalnym układzie soczewek) oraz zastosowania inteligentnego.
EFEKT FOTOELEKTRYCZNY ZEWNĘTRZNY I WEWNĘTRZNY KRZYSZTOF DŁUGOSZ KRAKÓW,
OBOWIĄZKI INFORMACYJNE BENEFICJENTA Zintegrowane Inwestycje Terytorialne Aglomeracji Wałbrzyskiej.
PROSTE ZASADY NA ODPADY Magdalena Mirosław kl IIIB.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 6: Zjawisko tarcia i jego wpływ na pracę ciągników i maszyn rolniczych (1 godz.) 1. Zjawisko tarcia 2. Tarcie ślizgowe.
Tworzenie odwołania zewnętrznego (łącza) do zakresu komórek w innym skoroszycie Możliwości efektywnego stosowania odwołań zewnętrznych Odwołania zewnętrzne.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
SPORZĄDZANIE PROJEKTÓW UMÓW. Inter – Group sp.k. sp. z.o.o. jest właścicielem nieruchomości, składającej się z działki gruntu zabudowanej budynkiem biurowym,
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
Pionierka ogół umiejętności związanych z budowaniem przez harcerzy.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Budowa Instalacji Prosumenckich. Program prezentacji  Definicje  Instalacje prosumenckie – fotowoltaika i kolektory słoneczne  Doświadczenia, realizacje.
OPERATORZY LOGISTYCZNI 3 PL I 4PL NA TLE RYNKU TSL Prof. zw.dr hab. Włodzimierz Rydzkowski Uniwersytet Gdańsk, Katedra Polityki Transportowej.
Zużycie prądu w moim domu ENERGIA ELEKTRYCZNA ODCZYTWskazania licznika Zużycie w jednostkachLiczba osóbŚrednie zużycie na osobę Pierwszy44894,
SZKOLNY FESTIWAL NAUKI Publiczne Gimnazjum nr 1 im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Prudniku.
Zużycie energii elektrycznej przez komputer stacjonarny i laptop.
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
Połączenie towarzystw budownictwa społecznego Opracowano w BNW UMP 2008.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
FUNDUSZ AZYLU, MIGRACJI I INTEGRACJI ZASADY KWALIFIKOWALNOŚCI WYDATKÓW Centrum Obsługi Projektów Europejskich MSW ul. Rakowiecka 2a, Warszawa tel.
Zadania jednostek sektora publicznego wynikające z ustawy z dnia 15 kwietnia 2011 r. o efektywności energetycznej Edward Słoma, Z-ca Dyrektora Departamentu.
Ryzyko a stopa zwrotu. Standardowe narzędzia inwestowania Analiza fundamentalna – ocena kondycji i perspektyw rozwoju podmiotu emitującego papiery wartościowe.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, itd. Od kilkunastu lat sztuka kulinarna przeżywa swoisty renesans. Często to nie sam lokal,
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
Usługi socjalne dla osób starszych w Helsinkach Päivi Riikonen Satu Vihersaari-Virtanen
PROGAM LOJALNOŚCIOWY FAMILO Społeczność Konsumencka Familo umożliwia uczestnikom programu oszczędzanie na zakupach dokonywanych w sklepie na stronie
Założenia dla poddziałania Efektywność energetyczna - mechanizm ZIT - wsparcie dotacyjne w ramach RPO WP Regionalny Program Operacyjny.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
Czyli Jędrki, Emki i Zuźki. Każdy człowiek ma w sobie wielkie możliwości, musi je tylko odkryć !
Wprowadzenie Celem naszej prezentacji jest przypomnienie podstawowych informacji na temat bezpiecznego powrotu do domu i nie tylko. A więc zaczynamy…;)
INNOWACJE I PATENTY Innowacje i nowe technologie - przykład - Gepardy Biznesu Spotkania lokalne organizowane są w ramach projektu systemowego Urzędu Marszałkowskiego.
Wyniki badania - Infolinia jako kanał komunikacji z klientem Aby zobaczyć prezentację badania należy wybrać przycisk F5. Poruszanie się pomiędzy.
Kontrakty terminowe na indeks mWIG40 Prezentacja dla inwestorów Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. Dział Notowań GPW kwiecień 2005.
W razie awarii bardzo dotkliwie skaża środowisko stanowi doskonały cel ataków terrorystycznych Efekt Cieplarniany poprzez emisję do atmosfery dwutlenku.
OPTYMALNY CEL I PODSTAWY ROZWOJU SZKOŁY. PRZEDE WSZYSTKIM DZISIEJSZA SZKOŁA POWINNA PRZYGOTOWYWAĆ DO ŻYCIA W DRUGIEJ POŁOWIE XXI WIEKU.
ENERGIA to podstawowa wielkość fizyczna, opisująca zdolność danego ciała do wykonania jakiejś pracy, ruchu.fizyczna Energię w równaniach fizycznych zapisuje.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu.
Algorytmy Informatyka Zakres rozszerzony
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
KOSZTY W UJĘCIU ZARZĄDCZYM. POJĘCIE KOSZTU Koszt stanowi wyrażone w pieniądzu celowe zużycie majątku trwałego i obrotowego, usług obcych, nakładów pracy.
Półprzewodniki i urządzenia półprzewodnikowe Elżbieta Podgórska Zarządzanie i Inżynieria Produkcji Wydział Górnictwa i Geoinżynierii Gr 3, rok 4
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Analiza spektralna. Laser i jego zastosowanie.
Skuteczności i koszty windykacji polubownej Wyniki badań zrealizowanych w ramach grantu Narodowego Centrum Nauki „Ocena poziomu rzeczywistej.
Domowi pomocnicy Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
„Jak zwiększyć bezpieczeństwo uczestników ruchu drogowego?” Co nam dała realizacja projektu?
Budżet rodzinny Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
CAPS LOCK - CERTYFIKOWANE SZKOLENIA JĘZYKOWE I KOMPUTEROWE
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Bezpieczeństwo przy pracy z ciekłym azotem
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Pewna legenda hinduska opowiada o człowieku, który każdego dnia nosił wodę do swojej wioski w dwóch ogromnych dzbanach przytroczonych do drewnianego.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Propozycje kryteriów wyboru finansowanych operacji dla poszczególnych działań w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na.
Narodzie pomóż przyrodzie!
Czy w Twoim domu dba się o środowisko?
Liczby pierwsze.
Zasady zdrowego odżywiania
Elektryczne źródła świata
ODPADY Od początku … do końca
Zapis prezentacji:

ENERGIA ELEKTRYCZNA I JEJ OSZCZĘDZANIE Opracowanie: Madzia Bylica & Kasia Bere ź nicka klasa III G

Energia elektryczna jest niezb ę dnym elementem naszego ż ycia. U ł atwia je, stwarza komfortowe warunki do pracy i odpoczynku. Dzi ę ki niej ż yjemy wygodnie i bezpiecznie. Codziennie wykonujemy setki czynno ś ci, podczas których konieczne jest korzystanie z energii elektrycznej

Ponad 40% wykorzystywanej w Polsce energii przypada na budynki. Najwi ę cej, bo ponad 34% zu ż ywa si ę jej w budynkach mieszkalnych. Pozosta ł e ponad 6% przypada na obiekty handlowe, s ł u ż by zdrowia, szkolne, biura, urz ę dy, budynki przemys ł owe

Z U Ż YCIE ENERGII ELEKTRYCZNEJ ZALE Ż Y OD WIELU CZYNNIKÓW, MI Ę DZY INNYMI INDYWIDUALNYCH PRZYZWYCZAJE Ń I TRYBU Ż YCIA MIESZKA Ń CÓW. W YKRES PRZEDSTAWIA RZECZYWISTE ZU Ż YCIE ENERGII W CI Ą GU ROKU

KUCHNIA ELEKTRYCZNA Energia elektryczna jest jednym z no ś ników wykorzystywanych do przygotowywania posi ł ków w domu. Gotowanie dzi ę ki kuchenkom elektrycznym jest wygodne, bezpieczne i oszcz ę dne. Kuchnia indukcyjna to rodzaj kuchni elektrycznej. Z zewn ą trz wygl ą da jak zwyk ł a kuchenka z p ł yt ą z ceramiki szklanej, jednak podczas podgrzewania pole kuchenki indukcyjnej pozostaje prawie zimne. Dzi ę ki wbudowanemu polu magnetycznemu ciep ł o powstaje tylko tam, gdzie jest rzeczywi ś cie potrzebne – na dnie garnka. kuchnia z p ł yt ą ceramiczn ą pozwala zaoszcz ę dzi ć od % energii w stosunku do tradycyjnej kuchni elektrycznej

O DPOWIEDNIE NACZYNIA Do gotowania najlepsze s ą naczynia dobrze przewodz ą ce ciep ł o, np. ze stali szlachetnej z dnem kompensacyjnym (wielowarstwowym, utrzymuj ą cym ciep ł o po wy łą czeniu kuchenki), z miedzi lub aluminium b ą d ź ze stali emaliowanej. Ś rednica garnka powinna by ć dopasowana do p ł yty pola grzejnego kuchenki, ale nie mniejsza. W przeciwnym razie mo ż na straci ć nawet 20% produkowanej energii Garnki powinny mie ć p ł askie dno, najlepiej o grubo ś ci 3-5 mm i dobrze dopasowan ą pokrywk ę. Dno garnków powinno by ć czyste – zanieczyszczenia mog ą zwi ę kszy ć zu ż ycie pr ą du nawet o 50%

L ODÓWKI Ch ł odziarki i zamra ż arki s ą pod łą czone do gniazdka 24 godziny na dob ę. Dlatego warto wiedzie ć, co robi ć, aby utrzyma ć koszty energii na mo ż liwie najni ż szym poziomie. Optymalna temperatura ch ł odziarki wynosi 7°C, a zamra ż arki -18°C. Ka ż dy dodatkowy stopie ń mniej wymaga wi ę cej pr ą du i wi ę cej kosztuje. Nale ż y pami ę ta ć o rozmra ż aniu zamra ż arki zawsze wtedy, kiedy nagromadzi si ę w niej widoczna warstwa lodu. Zu ż ywa ona wówczas wi ę cej pr ą du. Ju ż przy warstwie lodu o grubo ś ci 0,5 cm koszty energii niepotrzebnie rosn ą. Najbardziej energooszcz ę dne urz ą dzenia oznaczone s ą symbolami A, A+ lub A++. Szczególnie w przypadku ch ł odziarek i zamra ż arek kategoria B jest du ż o mniej energooszcz ę dna. Model A potrzebuje oko ł o 15% wi ę cej pr ą du ni ż urz ą dzenie A+ i nawet 40% wi ę cej ni ż urz ą dzenie A++.

KLASY EFEKTYWNO Ś CI ENERGETYCZNEJ URZ Ą DZENIA

Z MYWARKI Stosuj ą c zmywarki do naczy ń, oszcz ę dzamy wod ę oraz energi ę potrzebn ą do podgrzania wody. Zmywarka zmyje t ą sam ą ilo ś ci ą wody trzy razy wi ę cej naczy ń ni ż podczas mycia r ę cznego, zu ż ywaj ą c przy tym po ł ow ę energii Warto zmywa ć rzadziej, wykorzystuj ą c 100% pojemno ś ci zmywarki. Je ś li mamy tak ą mo ż liwo ść, powinni ś my stosowa ć krótki, ekonomiczny program Zmywarka umyje do 140 sztuk naczy ń, zu ż ywaj ą c 15 litrów wody i 1,05 kWh pr ą du, podczas gdy zmywaj ą c t ę sam ą ilo ść naczy ń r ę cznie zu ż yjemy 40 litrów wody i 5,0 kWh pr ą du.

O Ś WIETLENIE W du ż ych pomieszczeniach warto umie ś ci ć kilka ź róde ł ś wiat ł a tak, aby poszczególne cz ęś ci pomieszcze ń mog ł y by ć o ś wietlane niezale ż nie od siebie, a lampy aktualnie nie u ż ywane – wy łą czone Nale ż y regularnie czy ś ci ć oprawy o ś wietleniowe. Zanieczyszczone mog ą zmniejszy ć skuteczno ść ś wietln ą o %, a wtedy b ę dziemy w łą cza ć ich wi ę cej i zu ż yjemy wi ę cej energii. Nawet je ś li wybierzemy zwyk ł e ż arówki, pami ę tajmy, ż e trzy ż arówki o mocy 40W daj ą tyle samo ś wiat ł a co jedna 100W, a zu ż ywaj ą w sumie wi ę cej energii W przypadku o ś wietlenia zewn ę trznego (na przyk ł ad przed drzwiami wej ś ciowymi) dobrze jest zastosowa ć czujnik ruchu. Wówczas b ę dzie jasno tylko wtedy, gdy kto ś pojawi si ę przed drzwiami

Ż ARÓWKI ENERGOOSZCZ Ę DNE W przeciwie ń stwie do tradycyjnych, ż arówki energooszcz ę dne prawie nie oddaj ą ciep ł a do otoczenia, co oszcz ę dza energi ę Obowi ą zuje zasada: wsz ę dzie, gdzie ś wiat ł o ś wieci si ę d ł u ż ej ni ż godzin ę dziennie, ż arówki powinny by ć zast ą pione przez o ś wietlenie energooszcz ę dne. Pozwoli to zaoszcz ę dzi ć 80% energii przy pi ę ciokrotnie wy ż szej efektywno ś ci ś wietlnej Dzi ę ki temu, ż e wytwarzaj ą ma ł o ciep ł a, nadaj ą si ę szczególnie do pokojów dziecinnych. Nie istnieje bowiem niebezpiecze ń stwo, ż e dzieci poparz ą si ę przy dotkni ę ciu lampy

Ż arówki energooszcz ę dne mo ż na najcz ęś ciej kupi ć w klasach o mocy mi ę dzy 5 (co odpowiada 25-watowej ż arówce) i 20 wat (co odpowiada 100-watowej ż arówce). Ż arówki energooszcz ę dne maj ą d ł ug ą ż ywotno ść. Dobre markowe ż arówki maj ą wytrzyma ł o ść do godzin, a wi ę c pracuj ą prawie 13 razy d ł u ż ej ni ż tradycyjne

CZAJNIK ELEKTRYCZNY W kuchni nie zawsze trzeba korzysta ć z kuchenki. Do gotowania wody na herbat ę lepiej u ż ywa ć czajnika zamiast kuchni elektrycznej, a do opiekania tostów wykorzysta ć zamiast piekarnika – toster. Najwa ż niejsz ą zasad ą, pozwalaj ą c ą na oszcz ę dno ść energii podczas gotowania wody w czajniku, jest wlewanie do niego jedynie takiej ilo ś ci wody, któr ą faktycznie wykorzystamy. Na przyk ł ad podczas przygotowywania dwóch szklanek herbaty nie nale ż y nape ł nia ć ca ł ego czajnika, a jedynie tyle, ile wykorzystamy. Kupuj ą c czajnik elektryczny, warto zastanowi ć si ę nad wyborem modelu z p ł yt ą grzewcz ą, a nie z grza ł k ą spiraln ą. Grza ł ka powinna by ć w ca ł o ś ci zakryta wod ą podczas gotowania, co sprawia, ż e trzeba ka ż dorazowo gotowa ć ok. 0,5 litra wody. Model z p ł yt ą pozwala na gotowanie mniejszych ilo ś ci – nawet jednej szklanki wody.

KUCHENKA MIKROFALOWA Mo ż liwo ść zaoszcz ę dzenia pr ą du podczas korzystania z kuchenki mikrofalowej zale ż y od rodzaju przygotowywanych potraw oraz ich ilo ś ci. Na oszcz ę dno ść pozwalaj ą potrawy o wadze do 400 gramów. Kuchenka mikrofalowa pozwala oszcz ę dza ć energi ę podczas przygotowywania ma ł ych, gotowych potraw lub podgrzewania da ń. Wa ż ne jest, aby urz ą dzenie posiada ł o wystarczaj ą c ą moc: najlepiej cztery stopnie wydajno ś ci i przynajmniej 600W. W kuchence mikrofalowej mo ż na podgrza ć danie w ci ą gu trzech do czterech minut. O ile przy tradycyjnych metodach gotowania najpierw konieczne jest rozgrzanie palnika lub piekarnika, a dopiero potem ciep ł o przenoszone jest na potrawy, o tyle w kuchence mikrofalowej ciep ł o powstaje w samych artyku ł ach spo ż ywczych

CZY WARTO WSPIERA Ć ENERGOOSZCZ Ę DNO ŚĆ ? Ś wiadectwo energetyczne s ł u ż y ć mo ż e nie tylko jako ź ród ł o informacji dla osób kupuj ą cych czy wynajmuj ą cych mieszkania. Na jego podstawie mo ż e zosta ć oparty system promocji budownictwa energooszcz ę dnego. Mog ł oby stanowi ć rodzaj audytu, na podstawie którego mo ż na ubiega ć si ę o dop ł aty do termomodernizacji istniej ą cych budynków lub np. preferencyjny kredyt na budow ę nowych Jednym z rozwi ą za ń promuj ą cych energooszcz ę dno ść mog ł oby by ć wprowadzenie specjalnego funduszu wspieraj ą cego tego typu dzia ł ania, finansowanego z drobnych op ł at pobieranych powszechnie od wszystkich odbiorców energii

Okazuje si ę, ż e takie rozwi ą zanie spotka ł oby si ę z aprobat ą a ż 45% spo ł ecze ń stwa. Jest to zaskakuj ą co du ż a grupa. Nale ż y jednak zauwa ż y ć, ż e akceptowane s ą przede wszystkim te z op ł at, z których bezpo ś rednio b ę d ą mogli skorzysta ć sami obywatele.

DZIĘKUJEMY ZA OBEJRZENIE NASZEJ PREZENTACJI ŹRÓDŁO: