Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

ANKIETY DO RODZICÓW – SKLEPIK 92 rodziców wzięło udział w ankietach.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Czy umiesz się uczyć? Strategia wdrażania projektu innowacyjnego pt.: „Umiem się uczyć”
 PROGRAM PROMOCJI ZDROWIA W ZESPOLE SZKÓŁ SPECJALNYCH NR 41 W ZABRZU NA LATA  PROGRAM PROMOCJI ZDROWIA W ZESPOLE SZKÓŁ SPECJALNYCH NR 41 W.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Zalecenia Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem. Rak największym wyzwaniem zdrowia Polaków W XX w. doszło do wyraźnej poprawy stanu zdrowia w Europie.
5 porcji warzyw, owoców lub soku Podsumowanie kampanii Konferencja prasowa Warszawa, 6 maja 2014.
PROGRAM EDUKACYJNY. Program edukacyjny „ Ż yj smacznie i zdrowo” skierowany jest do uczniów i nauczycieli gimnazjów w całej Polsce. Jego celem jest przekazanie.
JAK ZJESZ OWOCE I WARZYWA TO NIE BĘDZIESZ CHORA I KRZYWA, A KIEDY PÓJDZIESZ NA PŁYWANIE TO OLIMPIJSKI MEDAL DOSTANIESZ. ŻYJMY ZDROWO!
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
FORMY WYPOCZYNKU -BIERNY -CZYNNY. -BIERNY - OGLĄDANIE TELEWIZJI - GRANIE NA KOMPUTERZE - CZYTANIE KSIĄŻEK - MALOWANIE - GRANIE NA INSTRUMENTACH.
Zespół Szkół w Przykonie Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Przykonie.
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
ŻYJ z PASJĄ ! Program wspierania uzdolnień i zdrowego stylu życia dzieci i młodzieży Projekt współfinansowany przez Ministerstwo Edukacji Narodowej.
Monitorowanie zachowań ryzykownych wśród uczniów szkół podstawowych. PROGRAM „BEZPIECZNI OD PODSTAW” JAKO PRZYKŁAD ODDZIAŁYWAŃ PROFILAKTYCZNYCH SKIEROWANYCH.
Program ZDROWIE – MŁODOŚĆ - TRZEŹWOŚĆ r. – r. Dla młodzieży uczęszczającej do świetlicy specjalistycznej NASZA WYSPA oraz uczniów Zespołu.
Założenia VII edycji programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
Projekt: „Poznań stawia na zdrowie – profilaktyka wad postawy wśród dzieci uczęszczających do klas I-IV szkół podstawowych w Poznaniu” Wsparcie udzielone.
Pro-ekologiczny Konstantynów Ł ódzki „Dofinansowano ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi”
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
OGŁOSZENIE W KĄCIKU RODZICA OGŁOSZENIE NA STRONIE INTERNETOWEJ PRZEDSZKOLA INFORMACJE USTNE O PROJEKCIE PRZEKAZANE RODZICOM I DZIECIOM.
Projekt edukacyjny „ŻYCIE NA MEDAL” realizowany przez klasę VI SP w ramach programu "Szkoła z klasą 2.0„
Ośrodek Usług Pedagogicznych i Socjalnych Związek Nauczycielstwa Polskiego- Filia Gdańsk Robert Niedźwiedź Gdańsk 2012/2013 rok.
Sytuacja psychologiczna kobiet z rodzinną historią raka piersi Maria Rogiewicz Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej.
LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE NR VII OPRACOWAŁA ANETA RADOMYSKA ANALIZA ANKIET.
Ankieta na temat odżywiania się i uprawianej aktywności fizycznej uczniów naszej szkoły.
Bezpieczeństwo i kameralność Serdeczna atmosfera Wyspecjalizowana kadra pedagogiczna, podwyższająca ciągle swoje kwalifikacje Wysoki poziom nauczania.
Piramida żywieniowa Jedz dużo warzyw i owoców !
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
„ŚNIADANIE DAJE MOC” -wspólne przygotowanie i zjedzenie II śniadania w Szkole Podstawowej im. Stanisława Rosponda w Żyrowej klasa III.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Zaufanie społeczne Polaków Twierdzenie: Większość ludzi ma dobre intencje.
Wkład III sektora w polską edukację po 1989 roku Raport obywatelski Podsumujmy razem debaty o oświacie Warszawa, 20 czerwca 2016 r.
Sprawozdanie z realizacji programu realizowanego w roku szkolnym 2015/2016 w klasach 0a, 0b.
Ul. Wierzbicka 81/83. W naszej szkole funkcjonuje stołówka szkolna z zapleczem kuchennym. Codziennie wydawane są dwudaniowe obiady.
MINIPRZEDSIĘBIORSTWO „PRZERWA NA SOK” z I Liceum Ogólnokształcącego im. Generała Józefa Bema w Ostrołęce maj 2016r.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie programu edukacyjnego pt. ”Nie pal przy mnie proszę” w roku szkolnym.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Ruch, owoce i warzywa – wszystko to zdrowiem się nazywa
Projekt Erasmus+ „Healthy Kids” Zdrowe Dzieci
Młodzież a Narkotyki Rozpoznanie zjawiska narkomanii wśród młodzieży Tarnobrzeskiej Konferencja Maria Nagaba - Wójcik.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Drogi uczniu ZAPAMIĘTAJ.
Autorzy: Marcelina Gajda, Julia Hajdukiewicz, Jagoda Jarosławska
Czy według Państwa potrzebne są w szkole zajęcia dodatkowe?
Zasady zdrowego odżywiania
Młodzieżowa Rada Miejska Miasta Dąbrowa Górnicza
W kwietniu nasza szkoła przystąpiła do realizacji projektu CZAS NA ZDROWIE. Głównym celem tego ogólnopolskiego projektu edukacyjnego jest promocja zdrowego.
Wyniki ankiety nt. odżywiania przeprowadzonej w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Rudach w dniu 8 września 2015 roku Oprac. Marta Depta.
Uzyskane Certyfikaty r.- Decyzją Rady Pedagogicznej Przedszkole Nr 7 w Łowiczu postanowiono włączyć do sieci Szkół i Przedszkoli Promujących.
Zapis prezentacji:

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo” w roku szkolnym 2010/2011

Celem głównym programu jest kształtowanie wśród społeczności szkolnej zachowań i postaw prozdrowotnych, czyli promocja zdrowego stylu życia w aspekcie psychologicznym

W programie uczestniczyło: - 11 szkół podstawowych (1055 uczniów) - 10 szkół gimnazjalnych ( 865 uczniów) - ich rodzice i opiekunowie (1063 osób) z terenu Katowic

Realizacja programu obejmowała: - 1 szkolenie szkolnych koordynatorów programu ( 22 uczestników) - 21 spotkań z rodzicami (1055 uczestników), - 30 konsultacji psychologicznych, Monitorowanie realizacji programu: - przeprowadzono 4 wizytacje, - przeprowadzono badania ankietowe dot. preferencji żywieniowych oraz aktywności fizycznej populacji dzieci i młodzieży szkolnej oraz ich rodziców.

Badania ankietowe dot. preferencji żywieniowych oraz aktywności fizycznej populacji dzieci i młodzieży szkolnej oraz ich rodziców.

Wykres 1. Zaangażowanie uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych w wypełnianiu dokumentacji badawczej Tylko 35% uczniów wypełniło i oddało ankiety.

Wykres 2. Spożywanie I śniadania przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych Analiza wykazała, że 13% dzieci nie spożywa pierwszego śniadania. Najczęstszą przyczyną jest lenistwo i brak apetytu spowodowany zbyt późnym i obfitym spożywaniem wieczornego posiłku.

Wykres 3. Rodzaje posiłków najczęściej spożywanych przez dzieci na I śniadanie Z uzyskanych danych wynika, że dzieci i młodzież najczęściej spożywają na I śniadanie produkty i przetwory mleczne w postaci: jogurtów, serków i płatków z mlekiem oraz kanapki.

Wykres 4. Rodzaje posiłków najczęściej spożywanych przez dzieci na I śniadanie w opinii rodziców Z uzyskanych danych wynika, że w opinii rodziców, dzieci i młodzież spożywają na I śniadanie produkty i przetwory mleczne w postaci: jogurtów, serków, płatków z mlekiem i kanapki; tak samo jak wynika to z deklaracji samych dzieci.

Wykres 5. Spożywanie I i II śniadania przez uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych Jak wynika z powyższego wykresu 6% uczniów nie spożywa, ani pierwszego, ani drugiego śniadania.

Wykres 6. Rodzaje posiłków najczęściej spożywanych przez dzieci na II śniadanie Z uzyskanych danych wynika, że dzieci i młodzież najczęściej spożywają na II śniadanie kanapki.

Wykres 7. Rodzaje posiłków najczęściej spożywanych przez dzieci na II śniadanie w opinii rodziców Rodzice potwierdzają, że ich dzieci najczęściej zjadają na II śniadanie kanapki.

Wykres 8. Spożywanie owoców w ciągu dnia przez dzieci Z deklaracji uczniów wynika, że w większości spożywają oni 2 lub więcej owoców w ciągu dnia. Niepokój natomiast wzbudza fakt, iż 7% dzieci wcale nie spożywa owoców.

Wykres 9. Spożywanie owoców w ciągu dnia przez dzieci w opinii rodziców W opinii rodziców dzieci spożywają znacznie mniej owoców dziennie, niż wynika to z deklaracji samych dzieci.

Wykres 10. Spożywanie warzyw w ciągu dnia przez dzieci Z deklaracji uczniów wynika, że większość z nich spożywa warzywa w ciągu dnia; 44% spożywa co najmniej 2 lub więcej warzyw, 43% spożywa jedno warzywo, natomiast 13% nie spożywa ich wcale. Ponadto z powyższych analiz wnika, że dzieci wolą spożywać owoce niż warzywa.

Wykres 11. Spożywanie warzyw w ciągu dnia przez dzieci w opinii rodziców Z wypowiedzi rodziców wynika, ze potwierdzają oni deklaracje ich dzieci co do codziennego spożywania warzyw.

Wykres 12. Preferencje dotyczące aktywności fizycznej dzieci uczęszczających do katowickich szkół podstawowych i gimnazjalnych Z analizy danych wynika, iż dzieci preferują gry zespołowe, lubią jeździć na rowerze, rolkach i deskorolce. Najmniej dzieci deklaruje bieganie jako ulubioną formę aktywności ruchowej. Ponadto z analizy przeprowadzonych badań wynika, że mała grupa dzieci i młodzieży uprawia takie formy aktywności ruchowej jak: jazda na nartach, ćwiczenia na siłowni czy jazdę konną, co najprawdopodobniej nie wynika z braku chęci ich uprawiania, ale względów finansowych.

Wykres 13. Preferencje dotyczące aktywności fizycznej dzieci uczęszczających do katowickich szkół podstawowych i gimnazjalnych w opinii ich rodziców Rodzice potwierdzają wypowiedzi swoich dzieci co do preferencji rodzajów aktywności ruchowej.

Wykres 14. Preferencje dzieci dotyczące zakupów w sklepiku szkolnym Niestety do najczęściej kupowanych przez uczniów produktów w sklepikach szkolnych należą ciastka, drożdżówki, chipsy i słodycze. Wynika to zarówno ze złych nawyków żywieniowych jak i asortymentu proponowanego w sklepikach szkolnych.

Wykres 15. Preferencje dzieci dotyczące zakupów w sklepiku szkolnym w opinii ich rodziców Z analizy ankiet wypełnionych przez rodziców wynika, że mają oni świadomość co do rodzaju kupowanych przez ich dzieci produktów w sklepikach szkolnych (ciastka, drożdżówki, chrupki itp.). Ponadto są przekonani, że ich dzieci kupują znacznie więcej napoi, niż deklarują to same dzieci.