By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży opracowanie mgr Aleksandra Cichocka prezentacja dr Lucyna Pachocka Instytut Żywności.
Składniki odżywcze.
1.31.Zasady prawidłowego odżywiania się. Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Składnik odżywczy Wartość odżywcza Kaloria [cal] Lub Kilokaloria[kcal] Przykadowa wartość odżycza kinder bueno Piramida zdrowego Żywienia* GDA.
Sole w kuchni.
Agnieszka Ostachowska-Gąsior, Jacek Kwiatkowski
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
1.29. Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
PRODUKTY VISION: DLA PŁCI PIĘKNEJ -DLA KOBIET ! On-line konferencja Laureata Pierwszej Krajowej Nagrody «Zdrowe.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Wady cewy nerwowej (WCN) Kwas foliowy(witamina B 9 )
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
1 Z A S A D Y P R A W I D Ł O W E G O Ż Y W I E N I A Bernadetta Świątek WSSE Rzeszów.
Wodorotlenki.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
stanów fizjologicznych.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Zasady zdrowego żywienia
Kanapki w naszej szkole
Śniadanie daje Moc.
Pharmanex® Bone Formula
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Wartości odżywcze orzechów.
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Warsztaty Żywieniowe Temat: Zasady żywienia młodzieży aktywnej
Zapis prezentacji:

By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowkiego w Poznaniu

By M. Matyasik WNoŻi Ż Kiedy wprowadzamy inne pokarmy niemowlęciu karmionemu piersią? Miesiąc życia Rodzaj posiłków Uwagi dzień noc 1 na żądanie Nie podawać żadnych płynów poza pokarmem. Zacząć podawać witaminy D 3. Na ogół dziecko same reguluje godziny posiłków. 2 na żądanie 3 na zadanie/ przeważnie 2 x 4 na żądanie ok. 6 — 7 razy ok. 6 godzin przerwa nocna Jeżeli zmniejszył się miesięczny przyrost wagi ciała, wprowadzić zupę jarzynowa. w miejsce jednego posiłku 5jak wyżej Wprowadzić zupę jarzynową w miejsce jednego posiłku, sok owocowy lub warzywny 1 6 na żądanie jak wyżejJak wyżej z dodatkiem 10 — 15 g drobno siekanego, gotowanego, chudego mięsa 7 na żądanie ok. 7 godzin przerwa nocna Jak wyżej, naprzemiennie z dodatkiem żółtka lub mięsa 8 na żądanie jak wyżej 9 na żądanie karmienie piersią jak wyżej1 x zupa jarzynowa z mięsem lub żółtkiem + ew. wprowadzić drugi posiłek w miejsce karmienia piersią., który może być również zupa. jarzynową 10ewentualnie 4 razy piers — powolne od- stawienie od piersi 7-8-godzinna przerwa nocna Ewentualnie 4 x pierś i wprowadzenie posiłków z diety 10 miesiąca życia wg schematu sztucznego żywienia niemowląt 11jak wyzejjak wyżejEwentualnie 3 x pierś i dieta 11 miesiąca 12ewentualnie rano i przed snem; również po 1 roku życia jak wyżejDieta 12 miesiąca życia (poza posiłkiem rannym i wieczornym)

By M. Matyasik WNoŻi Ż Schemat żywienia niemowląt, które nie są karmione piersią wg Instytutu Matki i Dziecka, 2001r) Wiek Ilość posiłków i objętość porcji 1 1 Rodzaj pożywienia (żywność uzupełniająca) 17 x mlMleko początkowe 26 x mlMleko początkowe 36 x 130mlMleko początkowe 46 x 150Mleko początkowe 55 x x mleko następne 2 z dodatkiem bezglutenowego kleiku 3 (mieszanka mleczna); 1xzupa (papka jarzynowa);skrobane jabłko i/lub sok x x mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku; 1xzupa 4 (papka jarzynowa+gotowane mięso- bez wywaru); Przecier owocowy (warzywny) lub sok Mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (mieszanka mleczna) lub z dodatkiem kaszki bezglutenowej; Zupa (papka jarzynowa z gotowanym mięsem); Kaszka bezglutenowa na mleku następnym z owocami; Przecier owocowy lub sok; 1/2 żółtka co drugi dzień 85Jak w 7m.ż. 95 Jak w 8 m.ż. Zmiana: całe żółtko co drugi dzień Jak w 9 m.ż. Wprowadzenie (oprócz bezglutenowych) glutenowych zbóż (kasza, bułki, chleb, sucharki); Zmiana:obiad z dwóch dań (zupba + jarzynka z dodatkiem gotowanego mięsa) Jak w 10 m.ż. Zmiana: Całe jajko 3-4 razy w tygodniu; Twarożek, kerif, jogurt 1-2 razy w tygodniu 7 7

By M. Matyasik WNoŻi Ż Zalecane dzienne spożycie podstawowych składników pokarmowych dla niemowląt Dziecko w wieku 0-6 miesięcyDziecko w wieku 6-12 miesięcy Wzrost (cm)6374 Masa ciała (kg)3,4-7,57,6-10,0 Energia (kcal/ kg masy ciała)10896 Białko (g/kg masy ciała)2,42,1 Tłuszcz (g/kg masy ciała)4,93,7 Węglowodany (g/kg masy ciała)13,612,7 Wapń (mg) Magnez (mg)5070 Żelazo (mg)1015 Cynk (mg)55 Jod (  g) 4050 Selen (  g) 1015 Sód (mg) Potas (mg) Witamina A 1 (  g retinolu/ j.m.) 450/1500 Witamina D 2 (  g/j.m.) 20/800 Witamina E 3 (mg  -tokoferolu) 55 Witamina C 4 (mg) Źródło: Michaelsen K.F.: Nutrition and growth during infancy. Acta Paediatrica 1997, vol.86, suppl. 420, Dietary Guidelines for Infants. Pediatric Basics, 1994, 69.

By M. Matyasik WNoŻi Ż Kolejność wprowadzania produktów stałych w żywieniu niemowlęcia

By M. Matyasik WNoŻi Ż Stosowanie soli w żywieniu dzieci 1-3 lat (wg Szczygła i Wysokińskiej) Nazwa produktu Zawartość sodu (mg/100 g produktu) Nazwa produktu Zawartość sodu (mg/ 100 g produktu) Orzechy: Kalafiory24 Orzeszki ziemne (arachidowe)0,8Selery110 Migdały2,8Kapusta5 Orzechy brazylijskie0,8Sałata12 Owoce: Warzywa korzeniowe Morele0,5(bez skrobi) Banany0,1Marchew31 Wiśnie1,0Ziemniaki0,6 Brzoskwinie0,1Buraki110 Truskawki0,7Rzepa (żółta)5 Pomarańcze0,2Jaja kurze: Śliwki0,1Jaja całe bez skorupy140 Cytryny0,6Mleko i przetwory mleczne: Jabłka0,1Mleko kobiece40 Zboża: Mleko krowie51 Pszenica2,0Masło nie solone5 Owies2,0Masło solone980 Kukurydza0,4Ser fermentowany (cheddar)540 Jęczmień3,0Ser biały320 Ryż0,8Mięso i ryby bez kości Strączkowe: lub ości: Fasola strączkowa0,8Wołowina53 Fasola sucha nasiona0,8Wątroba cielęca110 Zielone warzywa liściaste: Dorsz60 Szpinak190Baranina110 Brokuły16Wieprzowina58 Kurczę110 W celu obliczenia zawartości soli kuchennej (chlorku sodowego) w wymienionych produ­ktach należy podaną wartość sodu pomnożyć przez 2,5.

By M. Matyasik WNoŻi Ż Zalecane dzienne normy spożycia energii i niektórych składników pokarmowych dla dzieci w wieku l—3 lat (opracowane przez Zakład Żywienia Instytutu Matki i Dziecka) Wiek Wzrost Masa KalorieBiałkoTłuszcze 1 Węglowodany w latach w cm ciała w kg na kg m.c. ogółem NPU* 100% NPU* 70% ogółem % kcal g/kg m.c. ogółem % kcal g/kg w.c. ogół em % kcal g/kg w.c. 1 76, ,10 3, ,9132, ,5137, , ,96 2, ,7135, ,6151, , ,82 2, ,5638, ,0165,0 55 NPU — wskaźnik wartości biologicznej białka Kalorie, białko, tłuszcze, węglowodany

By M. Matyasik WNoŻi Ż Zalecane dzienne normy spożycia energii i niektórych składników pokarmowych dla dzieci w wieku l—3 lat (opracowane przez Zakład Żywienia Instytutu Matki i Dziecka) Składniki mineralne Witaminy Wiek lata Wapń mg fosfor mg Jod  g Żelazo mg Magnez mg rozpuszczalne w tłuszczach rozpuszczalne w wodzie A 2 j. m. D 3 j.m. E mg C mg kwas fol. mg ekwiwa­lent niacyny* mg rybofiawina mg pirydoksyna mg tiamina mg B 12  g ,1080,80,70,62, ,1580,80,90,72, ,2080,81,00,82,5 Składniki mineralne i witaminy