Produkty zbożowe – podstawa diety Anna Różyk. Prawidłowe żywienie Dostarczenie organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
-systemem od ż ywiania si ę polegaj ą cym na dostosowaniu ilo ś ci i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu (od ż ywianie si ę ) -sposobem od ż ywiania si.
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
1.31.Zasady prawidłowego odżywiania się. Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
Trening cardio Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów i pozbyć się cellulitu, warto zdecydować się na trening cardio, który nie tylko pomoże spalić tłuszcz,
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
DARY SYBERII DLA ZDROWEGO UŚMIECHU. UŚMIECH – jest najważniejszym elementem w kontaktach międzyludzkich i jest wizytówką współczesnego człowieka!
stanów fizjologicznych.
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Kanapki w naszej szkole
Śniadanie daje Moc.
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
Zapis prezentacji:

Produkty zbożowe – podstawa diety Anna Różyk

Prawidłowe żywienie Dostarczenie organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej ilości i odpowiednich proporcjach, z uwzględnieniem wieku, płci, aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, przy uwzględnieniu odpowiedniej liczby posiłków i ich rozłożeniu w ciągu dnia.

Wpływ odżywiania na młodych ludzi Optymalny wzrost i rozwój. Dobre samopoczucie i zdrowie - opóźnienie występowania chorób. Opóźnienie procesu starzenia. Osiągnięcie najwyższej sprawności fizycznej, psychicznej, w tym zdolności uczenia się, zapamiętywania i koncentracji uwagi.

Piramida zdrowego żywienia dla młodzieży w wieku szkolnym

Produkty zbożowe Produkty zbożowe umieszczone zaraz po aktywności fizycznej na dole piramidy, stanowią podstawę prawidłowego odżywiania człowieka. Mąki, kasze, makarony, pieczywo czy płatki powstają w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż: pszenicy, orkiszu, żyta, jęczmienia, owsa, ryżu, kukurydzy, prosa oraz roślin – np. gryki.

Z czego składa się ziarno zboża? Przeciętna zawartość składników pokarmowych: –węglowodany 70%: skrobia – węglowodan złożony – blisko 70%, sacharoza – dwucukier, glukoza, fruktoza – węglowodany proste; –białka 10-20%, –tłuszcze 2%. Skrobia to najważniejszy roślinny węglowodan złożony.

Stopniowe uwalnianie glukozy ze skrobi Glukoza jest dla naszego organizmu paliwem - składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania. Podczas trawienia zawartej w zbożach skrobi poziom glukozy zmienia się nieznacznie. Dzięki temu dłużej czujemy sytość i nie podjadamy między posiłkami, a także mamy energię do nauki. Trawienie posiłków bogatych w cukry proste powoduje niekorzystne dla zdrowia skoki poziomu glukozy. Co skutkuje ospałością i zmęczeniem. Cukry proste Skrobia

Glukoza dla mózgu Glukoza to główne źródło energii dla komórek mózgu i krwinek czerwonych. Niezwykle ważne jest utrzymywanie jej względnie stałego poziomu we krwi. W oparciu o zapotrzebowanie mózgu na glukozę określono minimalną wartość spożycia węglowodanów przyswajalnych dla dzieci, młodzieży i osób dorosłych na poziomie 130 g/dobę. Tę dawkę zapewni nam 5 porcji produktów zbożowych dziennie np. 1 szklanka płatków zbożowych na śniadanie, 1 mała bułka na II śniadanie, 1 szklanka makaronu na obiad, ½ szklanki kaszy manny na podwieczorek oraz 1 kromka pieczywa na kolację. Sprawne działanie mózgu to lepsza koncentracja i zapamiętywanie!

Źródła energii dla organizmu Zalecany podział źródeł energii dla organizmu: Każdy gram węglowodanów dostarcza do naszego organizmu dokładnie tyle samo energii ile pochodzi ze spalania jednego grama białka. Tłuszcz dostarcza jej natomiast ponad dwukrotnie więcej w każdym gramie. Najwięcej energii powinno pochodzić z węglowodanów, dlatego to one powinny stanowić podstawę naszego codziennego jadłospisu.

Wartość odżywcza produktów zbożowych zależy od: rodzaju i jakości ziarna, stopnia usunięcia okrywy owocowo-nasiennej i zarodka, technologii otrzymywania produktu. Wartość odżywcza produktów zbożowych

Wartościowe składniki zawarte w zbożach Zboża Błonnik Witaminy Składniki mineralne

Błonnik pokarmowy Błonnik jest bardzo ważnym składnikiem diety, pełni funkcje regulacyjne: –pęcznieje w żołądku, dzięki czemu zwiększa uczucie sytości, –poprawia pracę jelit – oczyszcza organizm z zalegających resztek pokarmowych, –wiąże szkodliwe substancje powstające podczas procesów trawiennych, usuwa toksyczne metabolity, –pozwala usunąć z organizmu nadmiar cholesterolu, budującego blaszkę miażdżycową zatykającą naczynia krwionośne.

Witaminy Pomaga organizmowi zmienić węglowodany w energię. Jest niezbędna do prawidłowej pracy serca, mięśni i systemu nerwowego. Witamina B1 (tiamina) Jest niezbędna do prawidłowego działania wzroku, układu nerwowego i odpornościowego, a także do produkcji czerwonych ciałek krwi oraz dla zachowania zdrowej skóry. Witamina B2 (ryboflawina) Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego, syntezy hormonów płciowych, insuliny oraz zachowania zdrowej skóry. Witamina PP (niacyna) Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego i mózgu, bierze udział w rozkładzie białek oraz tworzeniu krwinek czerwonych i przeciwciał. Witamina B6 (pirydoksamina) Odgrywają szczególną rolę w zachowaniu wzrostu i utrzymaniu dobrego zdrowia, ponieważ są konieczne do powstawania i zachowania nowych komórek. Foliany Jest ważnym przeciwutleniaczem chroniącym komórki przed uszkodzeniem oraz osłabia skutki ich starzenia się. Witamina E

Składniki mineralne wapń żelazo miedź potas cynk krzem

Równowaga kwasowo-zasadowa Dzięki zawartości składników mineralnych zboża działają na organizm zakwaszająco. Najlepiej spożywać je w towarzystwie produktów zasadowych: owoców i warzyw (świeżych jak i przetworzonych, np. soków) oraz mleka i jego przetworów. Prawidłowo skomponowana dieta powinna zawierać różnorodne produkty, zarówno zakwaszające, jak i alkalizujące, spożywane w podobnych proporcjach. Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy przy zachowaniu odpowiedniego stosunku kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujących poprawne pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych - pH powyżej 7,45 oznacza przewagę składników zasadowych, mniejsze - przewagę składników kwasotwórczych.

Planowanie żywienia Zrównoważenie bilansu energetycznego. Dostarczanie energii zgodne z aktywnością fizyczną i płcią. Zrównoważenie bilansu energetycznego. Dostarczanie energii zgodne z aktywnością fizyczną i płcią. Regularne i odpowiednio częste spożywanie pełnowartościowych posiłków. Dzienna dieta powinna składać się z 3 posiłków głównych i 1-2 posiłków mniejszych. Przerwy między posiłkami nie powinny przekraczać 3-4 godzin. Regularne i odpowiednio częste spożywanie pełnowartościowych posiłków. Dzienna dieta powinna składać się z 3 posiłków głównych i 1-2 posiłków mniejszych. Przerwy między posiłkami nie powinny przekraczać 3-4 godzin.

Normy na energię dla młodzieży WiekMasa ciała Aktywność fizyczna Mała (kcal/dobę) Średnia (kcal/dobę) Wysoka (kcal/dobę) Chłopcy lat lat WiekMasa ciała Aktywność fizyczna Mała (kcal/dobę) Średnia (kcal/dobę) Wysoka (kcal/dobę) Dziewczęta lat lat Za średnią aktywność fizyczną przyjmuje się codzienny wysiłek fizyczny - minimum 60 minut dziennie.

Przykładowy podział porcji* 7-8 porcji produktów zbożowych dziennie * Przy zalecanej kaloryczności 2000 kcal dla dziewcząt o niskiej aktywności fizycznej

Przykładowe porcje produktów zbożowych 1 kromka chleba (50 g)1/2 dużej bułki lub 1 mała (50 g) 1/2 szklanki gotowanej kaszy lub ryżu (30 g suchego produktu) 3 czubate łyżki mąki (30 g) 2/3 szklanki gotowanego makaronu (30 g suchego produktu) 1 szklanka płatków kukurydzianych (30 g suchych płatków)

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia Pierwszy posiłek spożywany po przerwie nocnej i jednocześnie pierwszy przed rozpoczęciem największego natężenia zajęć fizycznych i umysłowych.

Pieczywo Chętnie wybierany produkt śniadaniowy. Bardzo łatwy do samodzielnego wypieku dzięki dostępnym mieszankom mąk chlebowych. Jego energetyczność zależy od dodatku dodanych nasion, orzechów i bakalii. Najzdrowsze chleby rosną na zakwasie, bez użycia drożdży.

Mąki i wypieki Kolejną chętnie wybieraną formą zdrowego śniadania lub przekąski są przygotowywane w domu naleśniki, racuchy oraz placki. Produkty mączne upieczone samodzielnie pozwolą na przygotowanie dań z naszymi ulubionymi dodatkami. Muffiny na słono są dobrym zamiennikiem tradycyjnych kanapek z wędliną i warzywami.

Płatki zbożowe Smaczna podstawa śniadania. Chrupiący dodatek do koktajli owocowych – smakowite II śniadanie lub przekąska w ciągu dnia. Płatki kukurydziane mogą również być wykorzystane jako panierka do mięsa. Pyszny element podwieczorku: chrupiąca posypka do deserów lub spód ciasta.

Makarony Dostępny w różnych kształtach i wielkościach. Wspaniale smakuje z różnymi dodatkami: warzywami, owocami, rybami, nabiałem czy mięsem. Idealny jako podstawa dania, zapiekanki, dodatek do zup lub dań głównych. W wersji na zimno, jako sałatkę, można go zabrać do szkoły lub na wycieczkę. Alternatywa dla kanapki na śniadanie: –Makaron na mleku, –Makaron z truskawkami.

Kasze Idealny dodatek do dań obiadowych i zup, a także pyszna baza do zapiekanek, sałatek oraz deserów. Jarska alternatywa dla kotletów mięsnych.

Dziękujemy