Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

1 TREŚĆ UMOWY O PRACĘ : Umowa o pracę określa strony umowy, rodzaj umowy, datę jej zawarcia oraz warunki pracy i płacy, w szczególności: 1) rodzaj pracy,
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Anonimizacja danych adresowych pokrzywdzonego i świadka w procedurze wykroczeniowej w świetle ustawy z dnia 28 listopada 2014 r. o ochronie i pomocy dla.
Doświadczenia z pracy ze schładzarką szybową w fabryce Szerencs Zakopane, Zoltán TÓTH Mátra Cukor.
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 7: Charakterystyka pojęć: energia, praca, moc, sprawność, wydajność maszyn (1 godz.) 1. Energia mechaniczna 2. Praca 3.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
KWASY Justyna Loryś.
Nowe środki ulepszania gleby do redukcji zanieczyszczeń i rewitalizacji ekosystemu glebowego. Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski Instytut Ogrodnictwa.
E- learning czyli nauka przez internet. E-learning E-learning łączy w sobie nauczanie na odległość oraz elastyczność czasową, bywa też łączony z tradycyjnym.
Pionierka ogół umiejętności związanych z budowaniem przez harcerzy.
Moduł 5 Temat 1 Poziom 2 Dzielenie się pomysłami.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Zabezpieczeń Technicznych i Zarządzania Bezpieczeństwem „POLALARM” Politechnika Warszawska Wydział.
I.Efekty II.Procesy III.Funkcjonowanie szkoły IV.Zarządzanie szkołą.
Ćwiczenia Zarządzanie Ryzykiem Renata Karkowska, ćwiczenia „Zarządzanie ryzykiem” 1.
Połączenie towarzystw budownictwa społecznego Opracowano w BNW UMP 2008.
Szkoła Letnia STC — Łódź Dr inż. Krystyna Lisik Zmiany wskaźników jakościowych cukru białego podczas składowania.
31 maja 2016r. 1 Regionalne badanie nastrojów społecznych wokół UEFA EURO 2012™ Prezentacja wyników badania z mieszkańcami Gdańska, Poznania,
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Ryzyko a stopa zwrotu. Standardowe narzędzia inwestowania Analiza fundamentalna – ocena kondycji i perspektyw rozwoju podmiotu emitującego papiery wartościowe.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Dr Piotr SZAJNER IERiGZ-PIB ul. Świętokrzyska Warszawa Tendencje w produkcji mleka w Polsce.
Bezpieczeństwo i zdrowie w pracy dotyczy każdego. Jest dobre dla ciebie. Dobre dla firmy. Partnerstwo dla prewencji Co badanie ESENER może nam powiedzieć.
Metoda ABC w zarządzaniu zapasami Metoda ABC (ang. ABC method) jest metodą wykorzystywaną w procesie monitorowania zapasów, umożliwiającą minimalizowanie.
Mgr Agnieszka Wnuk KRĘGOSŁUP Mgr Agnieszka Wnuk
Organizacja kontroli laboratoryjnej i raportowania Aktualne zagadnienia dotyczące problematyki jakości w przemyśle cukrowniczym Zakopane, sierpień.
Otrzymywanie bezwodnika ftalowego w skali 1000 ton/ rok K. Kardas, O
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Elektrownie Joanna Orłowska Kamila Boguszewska II TL.
CHOROBY PASOŻYTNICZE SKÓRY
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Kontrakty terminowe na indeks mWIG40 Prezentacja dla inwestorów Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. Dział Notowań GPW kwiecień 2005.
W razie awarii bardzo dotkliwie skaża środowisko stanowi doskonały cel ataków terrorystycznych Efekt Cieplarniany poprzez emisję do atmosfery dwutlenku.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Jak sobie z nim radzić ?.
Równowaga rynkowa w doskonałej konkurencji w krótkim okresie czasu Równowaga rynkowa to jest stan, kiedy przy danej cenie podaż jest równa popytowi. p.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu.
Zarządzanie systemami dystrybucji
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
ZAKRES I FORMY ZAANGAŻOWANIA LOKALNYCH GRUP DZIAŁANIA WE WDRAŻANIE REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO NA LATA
 Informatyk jest to osoba, która wykształciła się na specjalistę w dziedzinie nowych technologii, posiadająca wiedzę i umiejętności na temat ogółu metod.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Raport Electus S.A. Zapotrzebowanie szpitali publicznych na środki finansowe w odniesieniu do zadłużenia sektora ochrony zdrowia Rzeszów, 16 luty 2012.
Raport Electus S.A. Zapotrzebowanie szpitali publicznych na środki finansowe w odniesieniu do zadłużenia sektora ochrony zdrowia Olsztyn, r.
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Bezpieczeństwo przy pracy z ciekłym azotem
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
Podsumowanie wdrażania części Osi „Przedsiębiorczość” RPO Warmia i Mazury 2007–2013 w 2008 roku.
Zapotrzebowanie szpitali publicznych na środki finansowe w odniesieniu do zadłużenia sektora ochrony zdrowia - Raport Electus Forum Rynku Zdrowia Warszawa,
Sandra Król Zakład Prawa Handlowego i Gospodarczego Instytut Prawa Cywilnego Klauzule niedozwolone.
Systemy zarządzania jakością Fredericka Winslow Taylora Artur Szulc Bartosz Naczyński Ryszard Szymczak Tomek Marszał Wsinf 2016.
POP i SIR POK1 i POK2.
Wykonał: Mgr Inż. Krzysztof Harwacki. Value Mapping for Lean management Sytuacja stanowi mały, prosty przykład zastosowania mapowania strumienia wartości.
Rośnie góra śmieci!!. Menu  1.Jak jest pojemność standardowych pojemników na śmieci w Twoim miejscu zamieszkania? Jak często są opróżnianie?  2. Ile.
Renata Maciaszczyk Kamila Kutarba. Teoria gier a ekonomia: problem duopolu  Dupol- stan w którym dwaj producenci kontrolują łącznie cały rynek jakiegoś.
Projekt procesowy otrzymywania Bisfenolu A Budzich Emilia, Dąbrowska Agnieszka, Głuszek Małgorzata, Korytkowska Katarzyna, Ufnalska Iwona Najniższa temperatura.
ODDZIAŁYWANIE EKOLOGICZNEGO I INTEGROWANEGO SYSTEMU UPRAWY NA ZAWARTOŚĆ ŻELAZA, CYNKU I MANGANU W BULWACH ZIEMNIAKA 1Barbara Sawicka, 2Piotr Barbaś 1Pracowania.
Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego
Moje szczęście.
Zapis prezentacji:

Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?

W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez prawie 200 lat obserwowano wzajemną zależność między uprawą buraków a chowem zwierząt gospodarskich – zwłaszcza bydła. Buraki wymagały nawożenia organicznego (przez wiele dziesięcioleci pozytywnie reagowały na nawożenie obornikiem), zwierzęta natomiast chętnie pobierały liście buraczane zwłaszcza w formie kiszonej oraz w mniejszym stopniu wysłodki i melasę.

Wysłodki buraczane – pasza przyszłości Wysłodki buraczane są dobrym komponentem dawek pokarmowych dla krów mlecznych, niezależnie od wydajności mlecznej. Tradycyjne wysłodki są paszą wodnistą (o zawartości do ok. 10% suchej masy), mało przydatną i coraz rzadziej wykorzystywaną w żywieniu bydła. Optymalną metodą “uszlachetniania“ wysłodków jest ich prasowanie do osiągnięcia 20-22% suchej masy.

Straty suchej masy przy kiszeniu z wysłodków buraczanych (okres składowania 90 dni)

UWAGA: podwyższenie poziomu suchej masy w prasowanych wysłodkach (powyżej 22% ) jest niebezpieczne, gdyż obniżeniu ulega tlenowa trwałość kiszonki. Po około 30 godzinach następuje wzrost temperatury, kiszonka ulega samozagrzewaniu. Mocno prasowane wysłodki buraczane bardzo trudno ugniatają się(silosy przejazdowe). Nie wyparte z nich powietrze stymuluje wtórną fermentację kiszonek co prowadzi do ich pogorszenia jako materiału paszowego.

Smakowitość kiszonek kombinowanych z udziałem wysłodków buraczanych jest porównywalna do tradycyjnych konserwowanych pasz wykorzystywanych w żywieniu bydła mlecznego np. kiszonki z kukurydzy. Przeprowadzono badania nad smakowitością kiszonek kombinowanych. Poziom pobranej suchej masy z kiszonek kombinowanych (wysłodki + zielonka z kukurydzy lub wysłodki + całe roślin buraków) był wyższy niż kiszonki z kukurydzy – zwierzęta miały wolny dostęp do kiszonek. Przeciętnie krowy w ciągu doby pobierały 8,2kg suchej masy z kiszonki z wysłodków i kukurydzy oraz 7,3kg suchej masy z kiszonki z wysłodków i całych roślin buraków na dobę. Wielkość pobrania suchej masy z kiszonki z kukurydzy wynosiła przeciętnie 5,7 kg/dobę. Smakowitość kiszonki sporządzonej z wysłodków i traw była niższa niż kiszonki z kukurydzy. Krowy pobierały jedynie 4,9kg suchej masy na dobę (J.Mikołajczk).

Podsumowanie Prasowane kiszone wysłodki buraczane (o zawartości 20% do 22% suchej masy) charakteryzują się wysoką opornością na zagrzewanie w okresie wiosenno-letnim oraz wysoki udział składników odpornych na degradację w żwaczu predysponuje je jako substytut innych pasz objętościowych (np. kiszonki z kukurydzy) w dietach krów mlecznych. Wysłodki buraczane są dobrym komponentem do sporządzania kiszonek kombinowanych. Kiszonki kombinowane z udziałem wysłodków są chętnie pobierane przez krowy mleczne. Dawki pokarmowe z udziałem wysłodków uzupełnione powinny być objętościowymi paszami szorstkimi (“strukturalnymi”) – nie rozdrobnionymi lub pociętymi na klasyczną sieczkę. Diety z udziałem wysłodków korzystnie wpływają na obniżenie poziomu mocznika w mleku.Prasowane kiszone wysłodki buraczane (o zawartości 20% do 22% suchej masy) charakteryzują się wysoką opornością na zagrzewanie w okresie wiosenno-letnim oraz wysoki udział składników odpornych na degradację w żwaczu predysponuje je jako substytut innych pasz objętościowych (np. kiszonki z kukurydzy) w dietach krów mlecznych. Wysłodki buraczane są dobrym komponentem do sporządzania kiszonek kombinowanych. Kiszonki kombinowane z udziałem wysłodków są chętnie pobierane przez krowy mleczne. Dawki pokarmowe z udziałem wysłodków uzupełnione powinny być objętościowymi paszami szorstkimi (“strukturalnymi”) – nie rozdrobnionymi lub pociętymi na klasyczną sieczkę. Diety z udziałem wysłodków korzystnie wpływają na obniżenie poziomu mocznika w mleku.

Najlepszym a zarazem najwygodniejszym dla rolnika sposobem konserwacji wysłodków jest ich suszenie. Zaletą są: - proste przechowywania, - łatwość mieszania z innymi komponentami paszowymi, - możliwość skarmiania przez cały okres żywieniowy pełnowartościowa paszą. Zasadniczą przeszkodą rozpowszechnienia tej metody konserwacji jest wysoki koszt suszenia.

Wysłodki jako odpad Wiąże się to z dodatkowymi kosztami. Utylizacja wysłodków jest rozwiązaniem ostatecznym choć niekiedy jedynym.

Możliwe jest również wykorzystanie wysłodków jako bio-masy w celu produkcji bio- gazu. Jest to kierunek, który wymaga konkretnych opracoań technologicznych. Z bio-masy można uzyskać od 55% do 85% metanu.

Wykorzystanie wysłodków jako nawozu organicznego. Dotyczy to przede wszystkim rejonów Polski gdzie dominuje produkcja roślinna. Opracowaniem skutecznych metod przekształcenia wysłodków w nawóz podjęła się Akademia Rolnicza w Szczecinie.

Wysłodki jako materiał paszowy podlegają przepisom związanym z bezpieczeństwem łańcucha pokarmowego. Dotyczy to czystości samej paszy jak również procesu produkcji, transportu, przechowywania i skarmiania.

W myśl tych przepisów zasadnicza odpowiedzialność za bezpieczeństwo pasz spoczywa na jej producencie – cukrowni. Pomocne w tym zakresie powinny być zasady HACCP w stosunku do producenta cukru a Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej w stosunku do plantatora.