Kurs higieny. 2 Powód kursu 1.Zakład ma obowiązek być innowacyjnym w zakresie bezpieczeństwa żywności, jak i we wszystkich innych obszarach. 2.Decydującym.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Proces doboru próby. Badana populacja – (zbiorowość generalna, populacja generalna) ogół rzeczywistych jednostek, o których chcemy uzyskać informacje.
Advertisements

Powiatowy Urząd Pracy w Śremie Powiatowy Urząd Pracy w Śremie SFINANSUJEMY NOWE MIEJSCA PRACY Śrem, 4 listopada 2010 roku.
Systemy oceny jakości Akredytacja w ochronie zdrowia vs ISO 9000 Jerzy Hennig Andrzej Warunek.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Biuro Ochrony Rządu. Spis treści  Struktura i działanie  Formy działania i zakres uprawnień  Możliwości zatrudnienia  Informacje ogólne  Zarobki.
ORGANIZACJA KONTROLI OZNAKOWANIA CE W ŚRODOWISKU PRACY – OMÓWIENIE PODSTAWOWYCH PROBLEMÓW POJAWIAJĄCYCH SIĘ W TOKU KONTROLI Warszawa - czerwiec 2005.
Obowiązki pracodawcy dotyczące zapewnienia pracownikom profilaktycznej ochrony zdrowia, właściwego postępowania w sprawach wypadków przy pracy oraz chorób.
„Pewnie i bez lęku do egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe w letniej sesji 2006 r."
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 7: Charakterystyka pojęć: energia, praca, moc, sprawność, wydajność maszyn (1 godz.) 1. Energia mechaniczna 2. Praca 3.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Plan Czym się zajmiemy: 1.Bilans przepływów międzygałęziowych 2.Model Leontiefa.
INFORMA CJA o wynikach kontroli artykułów dla dzieci III kwartał 2014 r.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
BEZPIECZEŃSTWO PRACY w ELBREWERY S.A. -D-DOKONANIA -P-PLANY ELBLĄG
Zarządzanie Zmianą Sesja 3 Radzenie sobie z ludzkimi aspektami zmiany: opór.
Tworzenie odwołania zewnętrznego (łącza) do zakresu komórek w innym skoroszycie Możliwości efektywnego stosowania odwołań zewnętrznych Odwołania zewnętrzne.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
Pionierka ogół umiejętności związanych z budowaniem przez harcerzy.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Benchmarking – narzędzie efektywnej kontroli zarządczej.
Pomoc publiczna i pomoc de minimis w ramach konkursu RPLU IZ /15 - Programy typu outplacement Oddział Monitoringu i Ewaluacji Departament.
OBYWATELSTWO POLSKIE I UNIJNE 1.Obywatel a państwo – zasady obywatelstwa polskiego 2.Nabycie i utrata obywatelstwa 3.Obywatelstwo Unii Europejskiej. 4.Brak.
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Urząd Transportu Kolejowego, Al. Jerozolimskie 134, Warszawa, Polityka regulacyjna państwa w zakresie dostępu do infrastruktury na.
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
Po co mi te Normy? Prezentacja: Dominik Berliński.
Olsztyn, 27 czerwca 2012 Propozycja zmian kryteriów merytorycznych dla Osi I Przedsiębiorczość RPO WiM w ramach Poddziałania
Technik bezpieczeństwa i higieny pracy Czas trwania nauki: 1,5 roku.
Według Europejskiego Technicznego Biura Związków Zawodowych ds. ochrony zdrowia i bezpiecznej pracy.
Przemiany energii w ruchu harmonicznym. Rezonans mechaniczny Wyk. Agata Niezgoda Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Pracownikiem jest osoba zatrudniona na podstawie umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania lub spółdzielczej umowy o pracę. (Art. 2. k.p. ) Obowiązki.
Mam prawo do ochrony swoich danych osobowych Twoje dane – Twoja sprawa. Skuteczna ochrona danych osobowych. Inicjatywa edukacyjna skierowana do nauczycieli.
Tekst podkreślony lub wytłuszczony jest do zapamiętania Edukacja dla bezpieczeństwa.
Mądre rady na odpady! Prezentacja symboli, które ułatwiają dokonywanie właściwych wyborów podczas zakupów, poszczególne znaki nam to ułatwią.
Mikroekonomia dr hab. Maciej Jasiński, prof. WSB Wicekanclerz, pokój 134A Semestr zimowy: 15 godzin wykładu Semestr letni: 15.
AS-QUAL Szkolenia Doradztwo Audity Usprawnienia zarządzania organizacjami (normy zarzadzania) Grażyna.
Projekt Regulaminu Działania Komitetu Monitorującego Regionalny Program Operacyjny Województwa Pomorskiego na lata
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Usługi socjalne dla osób starszych w Helsinkach Päivi Riikonen Satu Vihersaari-Virtanen
MODUŁ 3 TEMAT 3 POZIOM 2 Zarządzani e czasem. CZY TO JUŻ CZAS PANIKOWAĆ…? Jesteś liderem pierwszej misji na Marsa! Jesteś bliski/a zakończenia pierwszego.
PROGAM LOJALNOŚCIOWY FAMILO Społeczność Konsumencka Familo umożliwia uczestnikom programu oszczędzanie na zakupach dokonywanych w sklepie na stronie
Bezpieczeństwo i zdrowie w pracy dotyczy każdego. Jest dobre dla ciebie. Dobre dla firmy. Partnerstwo dla prewencji Co badanie ESENER może nam powiedzieć.
Główne etapy procedury administracyjnej związanej z uzyskaniem stopnia doktora nauk chemicznych Uzyskanie kompetencji merytorycznych wynikających realizacji.
„Jak uczyć dzieci na temat przemocy i wykorzystywania”
Wprowadzenie Celem naszej prezentacji jest przypomnienie podstawowych informacji na temat bezpiecznego powrotu do domu i nie tylko. A więc zaczynamy…;)
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Audyt rachunkowości w jsfp (podsumowanie) oraz audyt projektów UE Ministerstwo Finansów 25 czerwca 2015 r. 1.
Najnowsze technologie – Profesjonalni wykonawcy. Geneza Stowarzyszenie powstało 9 kwietnia 2011 roku w miejscowości Rochna, położonej w centralnej Polsce,
Wiem czego chcę!!!.  Każdy z Nas staje przed różnymi wyborami. Jednym z najważniejszych jest wybór ścieżki kształcenia.  Twoja Kariera jest w twoich.
OPTYMALNY CEL I PODSTAWY ROZWOJU SZKOŁY. PRZEDE WSZYSTKIM DZISIEJSZA SZKOŁA POWINNA PRZYGOTOWYWAĆ DO ŻYCIA W DRUGIEJ POŁOWIE XXI WIEKU.
Jak sobie z nim radzić ?.
Nauczyciel funkcjonariuszem publicznym Opracował Sierż. Jacek Palarz Komisariat Policji w Rydułtowach.
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Realizowany w Chorzowie od do r. autor: Karolina Piwczyk.
Działanie 321 „Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej” TARGOWISKA STAŁE Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich Europejski.
CAPS LOCK - CERTYFIKOWANE SZKOLENIA JĘZYKOWE I KOMPUTEROWE
Pierwsze próby palenia papierosów, picia alkoholu czy brania narkotyków powodują przyjemny stan relaksu, pomagają zapomnieć, fikcyjnie ułatwiają kontakty.
Targi 2.0 Wykorzystanie Technologii Informacyjnej i Komunikacyjnej w szkole Weryfikacja Kodeksu 2.0.
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Systemy oceny jakości Akredytacja w ochronie zdrowia ISO 9000 Jerzy Hennig Andrzej Warunek.
Ogólne pojęcie prawa. Prawa człowieka- zespół praw i wolności, kt ó re przysługują każdemu człowiekowi bez względu na rasę, płeć, język, wyznanie, przekonania.
NADZÓR RYNKU RAPORT. na produkcie dla konsumenta w dowolnym państwie Unii Europejskiej - bezpieczeństwo użytkowania deklaracja, że wprowadzany do obrotu.
Ten projekt został zrealizowany przez Komisję Europejską
Zapis prezentacji:

Kurs higieny

2 Powód kursu 1.Zakład ma obowiązek być innowacyjnym w zakresie bezpieczeństwa żywności, jak i we wszystkich innych obszarach. 2.Decydującym kryterium wizerunku zakładu jest jego wysoki standard. 3.Chodzi o zmianę podejścia do kwestii przestrzegania zasad higieny z przekonania, że musimy do przekonania, że chcemy. 4.Kurs kończy się testem sprawdzającym zrozumienie materiału przez uczestników. 5.Kierownicy zakładów przydzielani są do kolejno przeprowadzanych kursów, tak żeby odbyli je wszyscy w ciągu roku.

Założenia kursu i grupa docelowa 1.Założeniem kursu jest to, żeby pracownicy produkowali bezpieczną pod względem higienicznym żywność, której nikt nie będzie się obawiać. Chodzi o żywność. 2.Grupą docelową kursu są wszyscy pracownicy, zarówno z działów produkcyjnych, jak i technicznych. 3.Obowiązkowe dotąd 3 godziny kursu higieny zostały opracowane jako kurs jednodniowy.

Cel kursu i realizacja Cel Po ukończeniu kursu pracownik Zna wymogi dotyczące higieny żywności obowiązujące podczas pracy, którą wykonuje Potrafi prawidłowo się zachowywać, tak żeby unikać zanieczyszczenia żywności Posiada obowiązkowe zaświadczenie o odbyciu kursu higieny

Plan 1-dniowego kursu higieny CzasTemat Uwagi 14.45Powitanie i prezentacja 15.15Higiena ogólna W tym higiena obowiązkowa Przerwa na kawę Wprowadzenie do dyskusji w grupach Wizyta w pomieszczeniach produkcyjnych (4 grupy) - różne obszary produkcyjne Frokost Praca grupowa (4 grupy) Plenum Przedstawienie propozycji planu działania Szef zakładu / kierownik produkcji Przerwa na kawę ZABAWA: Prawda, czy fałsz Zakończenie Test i ankieta – ocena kursu

Wypełnienie formularzy kształcenia Wniosek o przystąpienie do kursu zawodowego Wniosek o wynagrodzenie z tytułu kształcenia zawodowego dla dorosłych Formularz dodatkowy dla osób poniżej 20 roku życia

Dlaczego tu dzisiaj jesteś? Musisz znać twoją instrukcję pracy Musisz znać zasady higieny I MUSISZ OBU PRZESTRZEGAĆ!

Dlaczego prawidłowa higiena w zakładzie jest tak ważna? Jesteśmy zakładem przemysłu spożywczego Nasze produkty spożywa twoja rodzina i ty sam + miliony innych osób Spożywanie naszych produktów nie może wiązać się z jakimkolwiek ryzykiem Przestrzegamy zarówno narodowego, jak i międzynarodowego ustawodawstwa eksportowego.

Dlaczego Kiedy zawodzi higiena

Ekstra Bladet 24. stycznia 2008 Salmonella znów atakujeSalmonella znów atakuje

Dlaczego Kiedy zawodzi higiena Wpływ na dochody udziałowców. Mniejsze zyski spowodowane przez narastające wydatki i koszty. Dochody: Klienci nie chcą dopłacać za produkt. (USA, Rosja, Japonia) Pogorszenie wizerunku firmy w oczach konsumentów – zaufanie do kupowania dobrego i bezpiecznego produktu?

Czego dotyczy higiena? Bakteri e spiraln e Koki Bakterie pałeczko wate Drożdż e Pleśń Pożyteczne (kiełbasy, produkty mleczne itp.) Niszczące produkt spożywczy (zgniłe mięso) Chorobotwórcze (patogenne)

Czego dotyczy Przykładowe typy bakterii W XIX wieku udowodniono, że wiele chorób spowodowanych jest atakiem bakterii. Koki (ziarniaki): wywołują m.in. zapalenie płuc, zapalenie gardła, szkarlatynę i rzeżączkę. Bakterie pałeczkowate: wywołują gruźlicę, czerwonkę, koklusz i in. Bakterie spiralne: wywołują m.in. syfilis i cholerę.

Czego dotyczy Rozmnażanie bakterii Podział komórki Czas: od 15 do 30 minut Bakteria 2 bakterie Podział

Czego dotyczy Mikroorganizmy inaczej Mimo, że mikroorganizmów nie można zobaczyć są one dobrze znane np.: – Pleśń na chlebie to kolonia grzybów saprofitycznych (pleśni) – śluz na mięsie (bakterie) – drożdżaki prawie jak bakterie – wirusy (nie można ich zobaczyć) np. grypa

Czego dotyczy Bakterie chorobotwórcze Nie można ich zobaczyć, ani poczuć Wywołują poważne choroby u ludzi Są to m.in.: Salmonella Yersinia Stafylokoki Campylobacter E.Coli O157 Clostridium Listeria

Czego dotyczy Wymagania życiowe Odpowiednie: » Pokarm » Wilgotność » Temperatura » Zasolenie » Powietrze » Poziom kwasowości

Czego dotyczy Pasożyty Historia kontroli mięsa podaje, że niektóre wspólnoty wyznaniowe uznają świnię za nieczystą, jeśli zarażona jest ona pasożytem o nazwie Trichinella spiralis (włosień kręty) U duńskiej świni domowej nie stwierdzono go od roku 1929

Czego dotyczy Pasożyty Glista ludzka - film Chłopiec

Czego dotyczy Pasożyty Tasiemiec - film Jaką osiąga długość ?

Czego dotyczy Inne zanieczyszczenia Mogą pojawić się też inne rodzaje bardziej lub mniej bezpośrednie zanieczyszczenia mięsa. Skropliny Olej Brud Ciała obce

USA inspektion 2007 DK

Eksempler Rengøring før opstart, f.eks. produktrester på kødberørende flader, rester af olie og fedt i skrabemaskiner, kondens, produktrester mv. på ovenliggende konstruktioner Hygiejne under produktion, f.eks. produktkontakt til flader, der ikke håndteres som produktberørende, rester af kød, fedt, blod på genbrugsudstyr klart til brug, kondens

Czego dotyczy Flora bakteryjna po umyciu rąk Przed myciem rąk Po myciu rąk

Czego dotyczy Wizyta w toalecie Przenoszenie bakterii

Jak Mięso na podłodze Mycie rąk Pssst…. Czy widziałeś, że 4 na 10 osób „zapomina” umyć ręce, po wizycie w toalecie? Pamiętaj umyć ręce, jeśli dotykałeś surowego mięsa!

ZASADY HIGIENY W ZAKŁADZIE KTÓRYCH MUSZĄ PRZESTRZEGAĆ WSZYSCY ZATRUDNIENI PODCZAS PRACY I PRZEBYWANIA W POMIESZCZENIACH PRODUKCYJNYCH W CZASIE PRODUKCJI Zadanie grupowe: Zasady higieny Zadania grupowe: A, B, C i D

Jak Odpowiednia higiena zapobiega zanieczyszczaniu produktów. Higiena produkcji Higiena osobista Higiena sprzątania Konserwacja CO O TYM MÓWI TWOJA INSTRUKCJA PRACY? Higienę można podzielić na 4 obszary:

Zadanie grupowe: Przejrzyj, każdy w swoim dziale, twoją instrukcję pracy i znajdź te punkty, w których jest mowa o bezpieczeństwie żywności!

Jak Dobre rady Znaj i przestrzegaj instrukcji pracy Korzystaj z pomocy higienicznych, które masz do dyspozycji. Nie używaj brudnych urządzeń, narzędzi i materiałów Czyść i dezynfekuj swoje narzędzia, kiedy jest to konieczne Unikaj przenoszenia bakterii z zanieczyszczonych produktów. Higiena produkcji

Skąd wiemy, czy jesteśmy dobrzy? Zakładowa kontrola produkcji to systematyczne zabiegi przeprowadzane przez zakłady, aby zapewnić przestrzeganie ustawodawstwa żywnościowego to codzienny audyt i kontrole okresowe opiera się na systemie HACCP HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) - Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli to systematyczne narzędzie do określania ewentualnych zagrożeń przy produkcji Na zakładową kontrole produkcji składają się poza tym: – SSOP (Sanitation Standard Operating Procedure) – GMP (Good Manufacturing Practice) – Dobra Praktyka Produkcyjna

Skąd wiemy, czy jesteśmy dobrzy Badanie liczby mikroorganizmów Liczba mikroorganizmów określa ilość jednego lub wielu gatunków mikroorganizmów na gram produktu spożywczego lub ilość mikroorganizmów na cm2. Liczba ta jest wyrazem tego, jak dobrzy jesteśmy jeśli chodzi o utrzymywanie w czystości zarówno nas samych jak i zakładu.

Skąd wiemy, jacy jesteśmy dobrzy? Inspekcje Inspekcje wewnętrzne : Operatorzy SSOP Inspekcja duńska: 12 x w roku regionalna inspekcja nadzoru (USA) 4 x w roku jednostka audytowa FVST (USA) Inspekcje zagraniczne: UE USA Kanada Meksyk Inne kraje Inspekcje klientów z: Japonii Wielkiej Brytanii Innych krajów

Skąd wiemy, czy jesteśmy wystarczająco dobrzy? Przestrzeganie wymogów zakładowej kontroli produkcji Przestrzeganie zasad higieny oraz instrukcji pracy Obowiązkiem zakładu jest utrzymywanie wszystkiego w porządku - Niestety część osób spoza zakładu nie do końca jest o tym przekonanych…………

36 1.Fødevarestyrelsen (Państwowa Inspekcja Sanitarna/Weterynaryjna) 2.Komisja UE / FVO 'Food and Veterinary Office' 3.Inspekcje urzędników z zagranicy – Rosyjscy inspektorzy w Danii, 1994 – 2007 – Inspekcja rosyjska paźdz – Coroczna inspekcja z USA Trzy rodzaje inspekcji urzędowych

Skąd wiemy, jacy jesteśmy dobrzy? Kontrola urzędowa Inspektorzy sprawdzają : Żywiec (kontrola chlewni / obory) Kontrola linii ubojowej (ocena tuszy) Monitoring chorób Certyfikacja (wystawianie atestów) Że działamy zgodnie z własnym systemem zakładowej kontroli produkcji. Że prowadzimy prawidłową i dostateczną dokumentację zgodną z naszą działalnością. Że poprawiamy zanotowane usterki

Skąd wiemy, jacy jesteśmy dobrzy? Sposoby sankcji POUCZENIE Wyjaśnienie obowiązujących zasad. ZALECENIE Wymagania, które TRZEBA spełnić – bezterminowo. ZAKAZ / NAKAZ Wymagania, które TRZEBA spełnić – często w określonym terminie. KARA GRZYWNY W przypadkach, gdy słabsze sankcje nie wystarczają. Może zostać zastosowana od razu, przy szczególnie ostrych wykroczeniach. DONIESIENIE O PRZESTĘPSTWIE W przypadku nieuregulowania kary grzywny. Przy szczególnie ostrych wykroczeniach. Złamanie przepisu o ochronie zwierząt. Link smilys…

TERAZ JUŻ WIESZ - Dlaczego, czego dotyczy i jak… Musisz znać twoją instrukcję pracy Musisz znać zasady higieny I DLACZEGO MUSISZ OBU PRZESTRZAGAĆ!

I co teraz – Zadanie na popołudnie polega na.. Razem ze swoją grupą idziesz sprawdzić część zakładu pod kątem:  Jaka jest znajomość instrukcji pracy i zasad higieny w danym dziale?  Czy przestrzegane są wytyczne w dziale? Ewent. zrób zdjęcia lub tym podobne.  Jakie jest wyjaśnienie (Dlaczego – dlaczego nie)  Opisz wnioski płynące z twoich obserwacji.