WARZYWA I WITAMINY
„Witaminowe abecadło”. S. Karaszewski Oczy, gardło, włosy, kości zdrowsze są, gdy A w nich gości. A w marchewce, pomidorze, w maśle, mleku też być może. B -bądź bystry, zwinny, żwawy do nauki i zabawy! W drożdżach, ziarnach i orzeszkach, w serach, jajkach B też mieszka. Naturalne witaminy lubią chłopcy i dziewczyny. Bo najlepsze witaminy to owoce i jarzyny. C - to coś na przeziębienie i na lepsze ran gojenie. C: porzeczka i cytryna, świeży owoc i jarzyna! Zęby, kości lepiej rosną, kiedy D dostaną wiosną. Zjesz ją z rybą, jajkiem, mlekiem. Na krzywicę D jest lekiem. Naturalne witaminy lubią chłopcy i dziewczyny. Bo najlepsze witaminy to owoce i jarzyny.
10 dag marchewki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Ponadto marchewka ma dużo witaminy B1, B2, PP, KK. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, a nawet jodu. Dzięki tym składnikom marchewka nie tylko daje zdrowie, ale i urodę.
Wszystkie odmiany kapust bogate są witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, U, składniki mineralne: fosfor, mangan, cynk, miedź, siarka, potas, kobalt, fluor, chlor, jod, wapń, żelazo, sód, błonnik pokarmowy, 16 wolnych aminokwasów, cukry, kwas foliowy.
Por ma dużą wartość odżywczą Por ma dużą wartość odżywczą. Jest bogatym źródłem witaminy A, E, C i B6. Zawiera ponadto takie sole mineralne, jak: potas, wapno, magnez, fosfor i kwas foliowy. Dzięki wysokiej zawartości żelaza zaleca się go w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa też na układ odpornościowy i oddechowy, ma także właściwości bakteriobójcze.
Trudno znaleźć warzywo, które by nam dostarczyło więcej witaminy A niż dynia. W następnej kolejności znajdziemy dużo witaminy C, E i witaminy z rodziny B - B2 , B1, B3, B6, B9. Potas, miedź i żelazo- tych mikroelementów dynia zawiera najwięcej, następnie nieco cynku, magnezu, fosforu i wapnia. Dynia (a zwłaszcza jej miąższ) to delikatne warzywo, jest lekkostrawna, nie powoduje alergii.
To znane i powszechne warzywo jest skarbnicą witamin i minerałów To znane i powszechne warzywo jest skarbnicą witamin i minerałów. Buraki zawierają potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt, witaminy A, C i B1. Ponadto występuje w nich kwas foliowy, który wzmacnia odporność organizmu. Niedobór może powodować złe samopoczucie, rozdrażnienie i niespokojny sen. Kwas foliowy ma również dobroczynne działanie na matowe włosy i łamliwe paznokcie.
Kalafior jest niezwykle smacznym, dietetycznym warzywem, w którym znajdziemy witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, składniki mineralne: potas, magnez, sód, żelazo, mangan, wapń, fosfor, cynk, miedź, fluor, jod, chlor. Zawiera również białko, węglowodany, błonnik, karoteny, kwas pantotenowy, kwas foliowy.
Rabarbar zawiera witaminy A, C i E oraz magnez, potas, sód, żelazo, wapń. Korzeń rabarbaru to znane od wieków lekarstwo o właściwościach oczyszczających i dezynfekujących przewód pokarmowy. Pobudza perystaltykę jelit, pomaga walczyć z otyłością.
Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo liściaste - bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, beta karoten i witaminy z grupy B. Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem. Szpinak jest również doskonały dla osób zmagających się z anemią, ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek.
Brokuły są źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A ,B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Brokuły jako warzywo są też naturalnym źródłem błonnika.
W niepozornej bulwie ziemniaka znajdziemy potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan, witaminę A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, PP, błonnik oraz skrobię.
Cebula jest naturalnym antybiotykiem o ogromnej skuteczności Cebula jest naturalnym antybiotykiem o ogromnej skuteczności. Posiada właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze, grzybobójcze, z którymi nie radzą sobie tradycyjne antybiotyki. Cebula zapobiega szerzeniu się chorób epidemiologicznych. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, cenne dla zdrowia minerały: potas, wapń, sód, żelazo, magnez, białko, błonnik, karoten, kwas foliowy
Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest skarbnicą wartości odżywczych. Szczególnie ceni się go ze względu na dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego.
Sałata zawiera luteinę oraz silne przeciwutleniacze, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Właściwości sałaty pozwalają wzmocnić system nerwowy, poprawiają trawienie i odkwaszają. Sałata dostarcza kwasu foliowego i witamin z grupy B, E i C, potasu, żelaza, manganu, magnezu, kwasów organicznych.
D z i ę k u j e m y z a u w a g ę klasa III 2013/2014