Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

+ POChP u chorych powyżej 65. rż Ewa Jassem Klinika Alergologii Gdański Uniwersytet Medyczny.
Składniki odżywcze.
Wiosenna Szkoła Tyreologii Międzyzdroje maj 2014 Zespół niskiej T3 Wiosenna Szkoła Tyreologii Międzyzdroje maj 2014 Zespół niskiej T3 Małgorzata.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
W tej prezentacji dowiecie się dlaczego i w jaki sposób papierosy, alkohol oraz narkotyki szkodzą zdrowiu i jak to zwalczać. Postaram się odpowiedzieć.
Krzyżówka Pracuje w pogotowiu ratunkowym Lekarz „od zębów”
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
CZERNIAK ZŁOŚLIWY.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Jak złożyć wniosek ? (GWA) Regionalny Program Operacyjny Województwa Pomorskiego na lata
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
GRUPY I ZESPOŁY © dr E.Kuczmera-Ludwiczyńska, mgr D.Ludwiczyński.
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Wyszukiwanie informacji w Internecie. Czym jest wyszukiwarka? INTERNET ZASOBY ZAINDEKSOWANE PRZEZ WYSZUKIWARKI Wyszukiwarka to mechanizm, który za pomocą.
Z ASADY AMORTYZACJI SKŁADNIKÓW MAJĄTKU TRWAŁEGO 1.
Cukrzyca Wykrywanie i leczenie. Jak Rozpoznać Cukrzycę? Podstawowym objawem cukrzycy jest podwyższenie stężenia glukozy we krwi.
Program Przedszkolnej Edukacji Antytytoniowej „Czyste powietrze wokół nas”
Bydgoszcz Smof Kabiven Nowe spojrzenie na żywienie.
Czynniki występujące w środowisku pracy.. Cele lekcji Po zajęciach każdy uczeń: - Nazywa i wymienia czynniki występujące w środowisku pracy, - Wymienia.
Przemiany energii w ruchu harmonicznym. Rezonans mechaniczny Wyk. Agata Niezgoda Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Aspiryna i ból - mechanizm działania aspiryny Albert Pawula Konferencja: Małopolski Program Stypendialny – doświadczenia i perspektywy Tarnów, r.
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
Przygotowała Szkoła Podstawowa nr 5 im. Zjednoczonej Europy, kl. 6b Nikotyna - legalny narkotyk.
Usługi socjalne dla osób starszych w Helsinkach Päivi Riikonen Satu Vihersaari-Virtanen
Projekt realizowany przy udziale środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Inicjatywy Wspólnotowej EQUAL.
EWALUACJA JAKO ISTOTNY ELEMENT PROJEKTÓW SYSTEMOWYCH Sonia Rzeczkowska.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Wyniki badania - Infolinia jako kanał komunikacji z klientem Aby zobaczyć prezentację badania należy wybrać przycisk F5. Poruszanie się pomiędzy.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Jak sobie z nim radzić ?.
ENERGIA to podstawowa wielkość fizyczna, opisująca zdolność danego ciała do wykonania jakiejś pracy, ruchu.fizyczna Energię w równaniach fizycznych zapisuje.
Pacjent dorosły, w sytuacji rezygnacji z leczenia przyczynowego
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
DARY SYBERII DLA ZDROWEGO UŚMIECHU. UŚMIECH – jest najważniejszym elementem w kontaktach międzyludzkich i jest wizytówką współczesnego człowieka!
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
DO CZEGO SŁUŻĄ NARZĄDY ZMYSŁÓW?
Organizacja, przepisy i procedury Na przykładzie Śląskiego OW NFZ Dr n. med. Z Klosa.
KOSZTY W UJĘCIU ZARZĄDCZYM. POJĘCIE KOSZTU Koszt stanowi wyrażone w pieniądzu celowe zużycie majątku trwałego i obrotowego, usług obcych, nakładów pracy.
Działalność konsultantów wojewódzkich zmiany w ustawie o konsultantach w ochronie zdrowia oświadczenia składane przez konsultantów kontrola podmiotów leczniczych.
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
„Gdański model aktywizacji społeczności lokalnych” Gdańsk, 27 kwietnia 2009.
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
„Zasady pomiaru poziomu glukozy we krwi za pomocą glukometru”
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
„Jak zwiększyć bezpieczeństwo uczestników ruchu drogowego?” Co nam dała realizacja projektu?
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Czym jest gramofon DJ-ski?. Gramofon DJ-ski posiada suwak Pitch służący do płynnego przyspieszania bądź zwalniania obrotów talerza, na którym umieszcza.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Kim jesteśmy i co robimy … Polska Izba Żywności Ekologicznej to grupa przedsiębiorców będąca przedstawicielem branży żywności ekologicznej. Naszą misją.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie dziecka. Aktywność fizyczna wpływa na:  Sferę emocjonalną  Sferę intelektualną  Sferę społeczną.
Mgr Grzegorz Sudoł AWF KRAKÓW BRĄZOWY MEDALISTA Mistrzostw Świata SREBRNY MEDALISTA Mistrzostw Europy.
LEKKI PLECAK. - droga do szkoły i (do wiedzy) nie musi być ciężka. Dbaj o to aby Twój plecak był jak najlżejszy - Ile waży Twój plecak ? Lżejszy plecak.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
System wspomagania decyzji DSS do wyznaczania matematycznego modelu zmiennej nieobserwowalnej dr inż. Tomasz Janiczek.
CZŁOWIEK I JEGO BUDOWA.
Zapis prezentacji:

Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy

 Trzustka jest narządem bardzo wrażliwym na niedobory żywieniowe  W przebiegu OZT dochodzi do wzrostu zapotrzebowania energetycznego i gwałtownego zużycia zapasów tłuszczu i białka  Zasadniczym celem leczenia żywieniowego w ciężkich postaciach OZT jest ograniczenie wywołanego ogólnoustrojową reakcją zapalną hipermetabolizmu.

 Nawet krótkotrwałe głodzenie prowadzi do zaniku kosmków jelitowych, zmniejszenia przepływu krwi i zaburzeń immunologicznych  Zmniejszenie przepuszczalności błony śluzowej jelita  Umożliwia translokację bakterii przez ścianę jelita do jamy otrzewnowej.

 Skorygowanie zaburzonego metabolizmu poprzez wystarczającą podaż składników odżywczych  Zmniejszenie stymulacji trzustki  Zmniejszenie nasilenia odpowiedzi zapalnej.

 W łagodnej postaci OZT żywienie enteralne nie jest konieczne, jeśli chory może spożywać normalne pożywienie po upływie 5-7 dni od początku choroby (rekomendacja A ESPEN)

 Zastosowanie wczesnego leczenia żywieniowego u chorych na ciężkie OZT ma duże znaczenie kliniczne, ponieważ zmniejsza częstość powikłań infekcyjnych oraz czas trwania uogólnionej reakcji zapalnej

 Kluczowe jest prognozowanie ciężkości przebiegu zapalenia  Stosuje się skale Ransona, Glasgow, Apache i inne  Poszukuje się niezależnych czynników ryzyka: (hematokryt, BMI, obecnośc wysięku w opłucnej, stężnie prokalcytoniny, białka C, D-dimery)

 Żywienie dojelitowe/ pozajelitowe należy rozpoczynać po wyrównaniu hemodynamicznym (resuscytacji płynowej) (rekomendacja B ESPEN)

 Według rekomendacji ESPEN żywienie dojelitowe jest podstawową formą leczenia żywieniowego w ciężkiej postaci OZT  W razie potrzeby powinno być uzupełniane przez żywienie pozajelitowe.

 ESPEN rekomenduje diety polimeryczne  Brak dużych randomizowanych badań wskazujących na jednoznaczną przewagę danego rodzaju diety  Wiele ośrodków stosuje diety peptydowe.

 Istnieją poważne dowody na to, że przynajmniej niektóre szczepy mogą mieć działanie szkodliwe, zwiększające śmiertelność w OZT.

 Niewłaściwe oczekiwania co do celów i efektów żywienia dojelitowego  Nietolerancja żywienia.  Zaburzenia przewodu pokarmowego.

 Wprowadzenie i utrzymanie cewnika  Szybkość podaży diety.  Skład diety początkowej.  Utrzymanie podaży diety zapewniającej pokrycie potrzeb chorego.

 Sonda za więzdła Treitza powinna być wprowadzana endoskopowo.  Sondy perystaltyczne wydają się być nieprzydatne u chorych z ciężką postacią OZT.  Kontrola RTG  Główną przyczyną niepowodzeń jest usunięcie sondy przez pacjenta.

 Konieczne jest podawanie diety z użyciem pompy  Szybkość podaży diety na początku nie większa jak 10-15ml/ godzinę  Stopniowe zwiększanie podaży w kolejnych dniach przy dobrej tolerancji.

 Brak jednoznacznych wytycznych ESPEN  Czy osmolarnośc diety ma wpływ na tolerancję żywienia?  Stosujemy diety peptydowe izoosmolarne  Rozcieńczenie diety w pierwszej dobie wodą do wstrzyknięć do osmolarności zbliżonej do soli fizjologicznej  Trudna dostępność fabrycznych diet izoosmolarnych.

 W pierwszych dobach leczenia nie jest możliwe pełne żywienie za pomocą żywienia dojelitowego.  Konieczne jest rozważenie wczesnego żywienia pozajelitowego u chorych z prognozowanym ciężkim zapaleniem trzustki.

Dziękuję