Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Miejsce Olsztyn Kampus Kortowo Budynek FPS „Żak” przy stadionie AZS

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Miejsce Olsztyn Kampus Kortowo Budynek FPS „Żak” przy stadionie AZS"— Zapis prezentacji:

1

2 Miejsce Olsztyn Kampus Kortowo Budynek FPS „Żak” przy stadionie AZS
Otwarcie jest zaplanowane na początek roku akademickiego

3 Lokalizacja

4 Charakterystyka firmy
SPÓŁKA JAWNA brak konieczności posiadania minimalnego majątku przez spółkę stosunkowo niskie koszty rejestracji możliwość reprezentacji spółki przez każdego wspólnika w odróżnieniu od spółki cywilnej wierzyciel spółki jawnej musi w pierwszej kolejności zaspakajać się z majątku spółki Właścicieli jest dwóch: Marcin i Krzysiek, aby obniżyć koszty związane ze składkami ZUS

5 Cele: Stworzenie sprawnie funkcjonującego przedsiębiorstwa
Wykreowanie dobrze postrzeganej marki- „Studenciak” Pozyskanie grupy lojalnych klientów Dodatni wynik finansowy w drugim roku działalności

6 Analiza rynku Lokalizacja – centrum kampusu Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego Wyjście naprzeciw potrzeb studentów – „duży głód – mały portfel” studentów  (dzienni i zaoczni) Wraz z pracownikami to grupa około potencjalnych klientów

7 Zestaw I: Mięso lub Ryba Zestaw II: Wegetariański
Produkt Produktem są obiady. Z uwagi na obniżkę kosztów przygotowywane będą 3 rodzaje obiadów: Zestaw I: Mięso lub Ryba Zestaw II: Wegetariański Dania mączne

8 Ustalono cenę sprzedaży na poziomie średnio 10 zł za obiad.
Cena sprzedaży Ustalono cenę sprzedaży na poziomie średnio 10 zł za obiad.

9 Dostawa na terenie Kortowa
Kanały dystrybucji Na miejscu Na wynos Dostawa na terenie Kortowa

10 Grupa docelowa grupa docelowa –
studenci ( lat), głównie mieszkańców akademików okoliczni mieszkańcy i pracownicy UWM goście odwiedzający stadion podczas zawodów sportowych

11 Lokalizacja 3 głównych dostawców : na terenie miasta Olsztyn
Dostawcy Lokalizacja 3 głównych dostawców : nabiał, produkty mięsne, artykuły spożywcze, na terenie miasta Olsztyn

12 Stołówka akademicka „Kuźnia smaków” Budki w okolicy stadionu – „Baron”
Konkurencja Stołówka akademicka „Kuźnia smaków” Bar „Walerek” Budki w okolicy stadionu – „Baron” Pizzeria Ravioli Hamburger Factory

13 Analiza SWOT SZANSE SILNE STRONY Konkurencyjność cen i lokalizacji
Znajomość potrzeb grupy docelowej Możliwość poszerzenia oferty Niski poziom cen Pojawienie się nowych grup klientów Zgrany zespół wprowadzający przyjazną atmosferę Duży rynek Sprawny system wydawania posiłków

14 Analiza SWOT ZAGROŻENIA SŁABE STRONY
Wzrost ogólnego poziomu cen produktów Słaby image firmy Niekorzystne zmiany w sytuacji materialnej społeczności studenckiej Niedoświadczona kadra kierownicza Umacnianie się pozycji głównego Konkurenta Trudności w dotarciu do nowych klientów

15 Źródła finansowania Środki własne Kredyty i subsydia

16 Kredyty i subsydia Środki własne: Kredyty i subsydia:
Każdy z właścicieli posiada kwotę , co daje łączną sumę zł ze środków własnych. Kredyty i subsydia: Z Wojewódzkiego Urzędu Pracy w ramach Działania 6.1- „Poprawa dostępu do zatrudnienia oraz wspieranie aktywności zawodowej w regionie”- uzyskujemy dofinansowanie w wysokości 10 tys. Euro (około 40 tys. Złotych).

17 Kredyty i subsydia Kredyt Bankowy w wysokości zł z Banku Gospodarstwa Krajowego. Oprocentowanie pożyczki wynosi 3,75% Okres spłaty – 24miesiące Koszt kredytu to 1333,33 zł brutto miesięcznie Spłata rozpoczyna się w październiku Łącznie nasze środki finansowe wynoszą zł.

18 Koszty i wydatki Wyposażenie: Wynajem lokalu Promocja
część kuchenna część sanitarna część restauracyjna Wynajem lokalu Promocja Wynagrodzenia pracowników (4 kucharzy i 2 osoby obsługujące na pół etatu).

19 Próg rentowności W przeliczeniu na rok 2011
Koszty stałe za cały rok: ,3 PLN Koszt jednostkowy produkcji: 3,5 PLN Cena jednostkowa produktu: 10 PLN Próg rentowności ilościowy = (koszty stałe)/(cena – koszt jednostkowy zmienny) Próg rentowności ilościowy = ,3/(10-3,5) = 21479,27 Ilość produktów rocznie/12 miesięcy = 21479,27/12 = 1789,939 Ilość produktów miesięcznie/22 dni robocze w miesiącu = 1789,939/22 = 81,36089 W zaokrągleniu 81,36089 = 82 obiady dziennie Próg rentowności przedsiębiorstwa wynosi 82 obiady dziennie. Przedsiębiorstwo powinno sprzedawać 1790 posiłków miesięcznie, aby sprzedaż była rentowna

20 Ocena finansowa

21 Dziękujemy za uwagę Paliwoda Magdalena Łoś Agnieszka Płoński Marcin
Urbański Krzysztof Czajkowski Roman


Pobierz ppt "Miejsce Olsztyn Kampus Kortowo Budynek FPS „Żak” przy stadionie AZS"

Podobne prezentacje


Reklamy Google