Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Przetwórstwo rybne Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Przetwórstwo rybne Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski."— Zapis prezentacji:

1 Przetwórstwo rybne Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski

2 Wstęp Charakterystyka rynku Charakterystyka rynku Produkcja przetworów Produkcja przetworów Producenci Producenci Branża a UE Branża a UE Kondycja finansowa branży Kondycja finansowa branży Handel zagraniczny Handel zagraniczny Perspektywy rozwoju Perspektywy rozwoju

3 Charakterystyka rynku Wartość rynku w cenach konsumenta szacuje się na około 3,3 mld zł. Wartość rynku w cenach konsumenta szacuje się na około 3,3 mld zł. W 2002 spożycie przetworów rybnych wyniosło 5,7 kg na jednego mieszkańca. W 2002 spożycie przetworów rybnych wyniosło 5,7 kg na jednego mieszkańca. W 2002 krajowe ceny przetworów rybnych wzrosły aż o 13,1% przy inflacjii 1,9 % W 2002 krajowe ceny przetworów rybnych wzrosły aż o 13,1% przy inflacjii 1,9 % Produkty rybne sprzedaje się w 147,5 tys. punktach, z czego 1570 to specjalistyczne sklepy rybne Produkty rybne sprzedaje się w 147,5 tys. punktach, z czego 1570 to specjalistyczne sklepy rybne

4 Struktura rynku w 2002

5 Produkcja przetworów rybnych W 2002 połowy polskich rybaków to 247 tys ton

6 Tendencje w produkcji Połowy naszych rybaków nie zaspokajają potrzeb krajowego przetwórstwa, który przerabia rocznie ponad 400 tys. ton ryb. Połowy naszych rybaków nie zaspokajają potrzeb krajowego przetwórstwa, który przerabia rocznie ponad 400 tys. ton ryb. Udział w globalnej produkcji przemysłu spożywczego wyniósł w 2002 roku około 2-proc. Udział w globalnej produkcji przemysłu spożywczego wyniósł w 2002 roku około 2-proc. Od 2002 r. obserwujemy spadek produkcji. Od 2002 r. obserwujemy spadek produkcji. Wielkość i zasobność firmy decyduje w znacznej mierze o profilu produkcji. Wielkość i zasobność firmy decyduje w znacznej mierze o profilu produkcji. Sprzedaż przedsiębiorstw (zatrudniających powyżej 49 pracowników) wyniosła blisko 1,39 mld zł, a całej branży rybnej 1,85mldzł. Sprzedaż przedsiębiorstw (zatrudniających powyżej 49 pracowników) wyniosła blisko 1,39 mld zł, a całej branży rybnej 1,85mldzł.

7 Producenci W Polsce jest ok. 350 zakładów W Polsce jest ok. 350 zakładów Tylko 150 z nich spełnia normy sanitarno-weterynaryjne. Tylko 150 z nich spełnia normy sanitarno-weterynaryjne. Tylko 50 zakładów spełnia normy unijne. Tylko 50 zakładów spełnia normy unijne. Wąska specjalizacja producentów. Wąska specjalizacja producentów. Koncentracja zakładów na północy kraju oraz na Śląsku. Koncentracja zakładów na północy kraju oraz na Śląsku.

8 Główni producenci

9 Przetwórstwo rybne a UE Dostęp do naszej 200-milowej strefy przybrzeżnej. Dostęp do naszej 200-milowej strefy przybrzeżnej. W latach Unia Europejska przeznaczy 180 mln euro. W latach Unia Europejska przeznaczy 180 mln euro. W unijnym przetwórstwie spożywczym obowiązują sanitarno-higieniczne standardy produkcji oparte na systemie HACCP. W unijnym przetwórstwie spożywczym obowiązują sanitarno-higieniczne standardy produkcji oparte na systemie HACCP.

10 Połów ryb

11 Kondycja finansowa branży

12 Analiza przyczyn Gwałtowny spadek popytu. Gwałtowny spadek popytu. Zaostrzenie się konkurencji. Zaostrzenie się konkurencji. Wzrost kosztów działalności. Wzrost kosztów działalności. Zwiększenie wydatków na promocję i reklamę. Zwiększenie wydatków na promocję i reklamę. Stopniowe obniżanie marży. Stopniowe obniżanie marży.

13 Zatrudnienie Obecnie w tym sektorze pracuje 8,4 tys. osób, co stanowi 3% zatrudnionych w przemyśle spożywczym. Obecnie w tym sektorze pracuje 8,4 tys. osób, co stanowi 3% zatrudnionych w przemyśle spożywczym. Przeciętne wynagrodzenie brutto na 2002 to 1507 zł Przeciętne wynagrodzenie brutto na 2002 to 1507 zł

14 Handel zagraniczny

15 Głównymi dostawcami ryb i przetworów rybnych na nasz rynek są: Norwegia (36 proc. importu), Rosja (13 proc), Chiny (11 proc.) oraz Islandia (8 proc). Głównymi dostawcami ryb i przetworów rybnych na nasz rynek są: Norwegia (36 proc. importu), Rosja (13 proc), Chiny (11 proc.) oraz Islandia (8 proc). Największym odbiorcą polskich ryb i przetworów rybnych są Niemcy (28 proc. wartości eksportu), Wielka Brytania (24 proc), Francja (10 proc) oraz Dania (8 proc). W 2002 sprzedano za granicę 44,2 tys. ton ryb i ich przetworów o wartości ok. 124,5 mln USD. Największym odbiorcą polskich ryb i przetworów rybnych są Niemcy (28 proc. wartości eksportu), Wielka Brytania (24 proc), Francja (10 proc) oraz Dania (8 proc). W 2002 sprzedano za granicę 44,2 tys. ton ryb i ich przetworów o wartości ok. 124,5 mln USD.

16 Perspektywy rozwoju branży Niskie, w porównaniu z innymi państwami Europy Zachodniej, spożycie ryb. Niskie, w porównaniu z innymi państwami Europy Zachodniej, spożycie ryb. Brak tradycji spożywania przetworów rybnych oraz utrwalone nawyki żywieniowe naszego społeczeństwa, które zdecydowanie preferuje mięso. Brak tradycji spożywania przetworów rybnych oraz utrwalone nawyki żywieniowe naszego społeczeństwa, które zdecydowanie preferuje mięso. Promocja diety rybnej - współdziałanie producentów przetworów rybnych, niezależnych stowarzyszeń oraz agend rządowych. Promocja diety rybnej - współdziałanie producentów przetworów rybnych, niezależnych stowarzyszeń oraz agend rządowych. Unia Europejska - nikły postęp w modernizacji zakładów. Unia Europejska - nikły postęp w modernizacji zakładów.

17 Dziękujemy za uwagę ZAPRASZAMY NA KAWĘ….


Pobierz ppt "Przetwórstwo rybne Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski."

Podobne prezentacje


Reklamy Google