Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa Zielona Sałata BAR Zespół konsultantów: Przemysław Kurczewski Michał Kłos Jarosław Piszczek ul. Dąbrowskiego.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa Zielona Sałata BAR Zespół konsultantów: Przemysław Kurczewski Michał Kłos Jarosław Piszczek ul. Dąbrowskiego."— Zapis prezentacji:

1 Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa Zielona Sałata BAR Zespół konsultantów: Przemysław Kurczewski Michał Kłos Jarosław Piszczek ul. Dąbrowskiego Poznań

2 Plan prezentacji: 1.Charakterystyka branży 2.Analiza SWOT 3.Analiza benchmarkingowa 4.Wnioski, rekomendacje

3 Charakterystyka branży Slow Food - międzynarodowa organizacja typu non- profit, cel działalności: "ochrona prawa do smaku". Dynamiczny rozwój rynku gastronomicznego - Polacy wydają 5% swojego budżetu na jedzenie w restauracjach. Do najszybciej rozwijających się segmentów rynku gastronomicznego w Polsce należy rynek kawiarni i barów kawowych. Branży gastronomicznej sprzyja utrzymanie w Polsce do końca 2010 roku obniżonej, 7% stawki podatku VAT na usługi gastronomiczne. Znaczny rozwój branży gastronomicznej w związku z Euro 2012.

4 Analiza SWOT Mocne strony to przede wszystkim oferta dostosowana do oczekiwań klientów, promocja zdrowej żywności – slow food, doświadczenie właściciela w kierowaniu dużymi zespołami Słabe strony to ograniczone własne zaplecze finansowe, brak pełnego doświadczenia w prowadzeniu własnego biznesu. Wśród możliwości wyróżniono m.in. zdrowe trendy w żywieniu, rozwój firmy poprzez tworzenie nowych oddziałów na terenie całej Polski. Największe zagrożenia to wahania sezonowe popytu na ofertę baru, brak całorocznego doświadczenia (spectrum) w prowadzeniu baru. Strategia firmy jest agresywna.

5 Analiza benchmarkingowa Wyniki spełnienia kryteriów Modelu EFQM (European Foundation for Quality Management) na tle wyników uzyskanych przez inne przedsiębiorstwa. Wyniki przedsiębiorstw z branży spożywczej Bar Zielona Sałata Przywództwo (1) 48%62% Polityka i strategia (2) 44%55% Zarządzanie ludźmi (3) 43%55% Zarządzanie zasobami i partnerstwo (4) 47%57% Zarządzanie procesami (5) 42%59% Satysfakcja klientów (6) 42%55% Satysfakcja zatrudnionych (7) 37%50% Wpływ na otoczenie (8) 40%55% Efekt końcowy (9) 39%50%

6 Wnioski, rekomendacje Bar cieszy się coraz większym powodzeniem klientów. Opracowany 3 etapowy plan rozwoju firmy na najbliższe 2-3 lata: -wprowadzenie sprzedaży posiłków z dostawą do firm, instytucji i urzędów -zwiększenie liczby punktów sprzedaży wzorowanych na aktualnie działającym barze -wejście z ofertą baru do innych dużych miast w Polsce. Możliwości dofinansowania inwestycji w ramach: działania 1.1 WRPO – rozwój mikroprzesiębiorstw


Pobierz ppt "Raport z audytu technologicznego dla przedsiębiorstwa Zielona Sałata BAR Zespół konsultantów: Przemysław Kurczewski Michał Kłos Jarosław Piszczek ul. Dąbrowskiego."

Podobne prezentacje


Reklamy Google