Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Analiza obiadów pod względem kaloryczności, gramówki i cen produktów przeprowadzona na jadłospisach wybranych szkół w woj. małopolskim B. Analiza jakościowa.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Analiza obiadów pod względem kaloryczności, gramówki i cen produktów przeprowadzona na jadłospisach wybranych szkół w woj. małopolskim B. Analiza jakościowa."— Zapis prezentacji:

1 Analiza obiadów pod względem kaloryczności, gramówki i cen produktów przeprowadzona na jadłospisach wybranych szkół w woj. małopolskim B. Analiza jakościowa posiłków

2 Zapotrzebowanie dzieci i młodzieży w wieku przedszkolnym i szkolnym na energię i składniki odżywcze w zależności od rozwoju osobniczego i tempa wzrostu; dane dla osobników o aktywności małej i umiarkowanej (współczynnik 1,4 – 1,7) Źródło: Dzienne normy zapotrzebowania energetycznego wg Instytutu Żywności i Żywienia. B. Analiza jakościowa posiłków

3 Średnie zapotrzebowanie na energię dla poszczególnych grup wiekowych z uwzględnieniem płci i wskaźnika aktywności 1,7. B. Analiza jakościowa posiłków

4 Przy spożyciu pięciu posiłków w ciągu dnia obiad powinien pokryć ok % dziennego zapotrzebowania energetycznego, co w przypadku grupy chłopców i dziewcząt w przedziale wiekowym: lat wynosi ok 525 kcal; lat wynosi ok 780 kcal; lat wynosi ok 875 kcal; 17 – 19 lat wynosi ok 900 kcal. B. Analiza jakościowa posiłków

5 Propozycje przykładowych obiadów z uwzględnieniem produktów i ich gramatury oraz kaloryczności dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Obiad I B. Analiza jakościowa posiłków

6 Obiad II B. Analiza jakościowa posiłków

7 Obiad III B. Analiza jakościowa posiłków

8 Obiad IV B. Analiza jakościowa posiłków

9 Obiad V Źródła opracowania: 1. Skład i wartość odżywcza produktów spożywczych, J.Piekarska, M.Łoś-Kuczera, PZWL, Warszawa 1983 r. B. Analiza jakościowa posiłków

10 Prawidłowo zestawiony obiad zawiera: a) produkty dostarczającej białka o wysokiej wartości biologicznej (np. mięso, ryby, jaja, mleko, sery); b) ziemniaki lub produkty pochodzenia zbożowego(np. kasza, makarony), ewentualnie nasiona roślin strączkowych (np. groch, fasola); c) warzywa i owoce w postaci gotowanej lub surowej. B. Analiza jakościowa posiłków

11 zalecany posiłek to obiad składający się z dwóch dań (zastrzeżenie: jeden posiłek w tygodniu bezmięsny); określona kaloryczność obiadów; ok kcal, gdyż w wielu przypadkach jest to jedyny pełnowartościowy posiłek dożywianych dzieci; posiłki urozmaicone, atrakcyjne pod względem organoleptycznym; nie dopuszcza się, aby w ciągu tygodnia (5 dni) wystąpiła powtarzalność tej samej potrawy; jadłospisy dekadowe przesyłane do organów nadzorujących; wybór dostawców produktów na drodze przetargów z uwzględnieniem jakości; zapoznanie się z broszurą Obiady Szkolne wydaną przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. B. Analiza jakościowa posiłków Zalecenia

12 Barszcz czerwony, krokiet, kompot. Ilość żywionych dzieci: 20 (Szkoła Podstawowa) Kaloryczność jednego obiadu wynosi: kcal. Koszt obiadu: 7.02 zł. Tabela 1

13 Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolką, naleśniki z serem i dżemem, jabłko, kompot. Ilość żywionych dzieci: 115 (Gimnazjum) Tabela 2 Kaloryczność jednego obiadu wynosi: 1224 kcal. Koszt obiadu: 3.51 zł.

14 Zupa pomidorowa z ryżem, zraz w sosie pieczarkowym, ziemniaki. Ilość żywionych dzieci: 216 (Zespół Szkół) Tabela 3 Kaloryczność jednego obiadu wynosi: 700 kcal. Koszt obiadu: 3.04 zł.

15 Porównanie ceny jednostkowej produktów spożywczych obiadów podawanych w Szkole Podstawowej, Gimnazjum oraz Zespole Szkół. Niniejszą analizę przedstawiono w Tabelach nr 2 i 3. Tabela 2 B. Analiza jakościowa posiłków

16 Tabela 3 B. Analiza jakościowa posiłków


Pobierz ppt "Analiza obiadów pod względem kaloryczności, gramówki i cen produktów przeprowadzona na jadłospisach wybranych szkół w woj. małopolskim B. Analiza jakościowa."

Podobne prezentacje


Reklamy Google