Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego KONFERENCJA PODSUMOWUJĄCA 14 grudnia 2012.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego KONFERENCJA PODSUMOWUJĄCA 14 grudnia 2012."— Zapis prezentacji:

1 Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego KONFERENCJA PODSUMOWUJĄCA 14 grudnia 2012

2 Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet IX Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach Działanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego Okres realizacji: Projektodawca: Powiat Rawski Realizator projektu: Zespół Szkół-Centrum Edukacji Zawodowej i Ustawicznej im. M. Kopernika w Rawie Mazowieckiej

3 Grupę docelową stanowiło 975 uczniów zasadniczej szkoły zawodowej oraz technikum kształcący się w 13 kierunkach: Technik technologii żywności, Technik organizacji usług gastronomicznych, Technik mechanik Technik pojazdów samochodowych Technik hotelarstwa Technik Informatyk Technik handlowiec Kucharz Kelner Kucharz małej gastronomii, Mechanik pojazdów samochodowych Mechanik monter maszyn i urządzeń Sprzedawca

4 Kluczową przesłankę do realizacji projektu stanowiły: wspieranie młodzieży w dążeniu do wszechstronnego rozwoju i podniesienia zdolności do zatrudnienia, uatrakcyjnienie nauki poprzez organizowanie różnorodnych zajęć, kursów i wycieczek dydaktycznych a także wyposażenie w sprzęt i materiały dydaktyczne, zwiększenie zainteresowania młodzieży kształceniem zawodowym i podniesienie motywacji do pracy nad sobą oraz osiąganie wyższych wyników w nauce.

5 Celem głównym projektu był wzrost atrakcyjności kształcenia, wyrównywanie szans edukacyjnych, poprawa wyników w nauce oraz zwiększenie zdolności do przyszłego zatrudnienia uczennic i uczniów kształcących się w Zespole Szkół – CEZiU w Rawie Mazowieckiej w ciągu 2 lat.

6 Dodatkowe zajęcia z zakresu przygotowania zawodowego

7 Dodatkowe zajęcia dydaktyczno - wyrównawcze ukierunkowane na rozwój kompetencji kluczowych w zakresie nauki języka polskiego i matematyki

8 Wycieczki dydaktyczne służące podniesieniu świadomości i ekspresji kulturalnej oraz podniesieniu wiedzy z zakresu nowoczesnych rozwiązań związanych z kształconym zawodem

9 Wycieczki dydaktyczne służące podniesieniu świadomości i ekspresji kulturalnej oraz podniesieniu wiedzy z zakresu nowoczesnych rozwiązań związanych z kształconym zawodem

10 Kursy dodatkowe ukierunkowane na podniesienie zdolności uczniów i uczennic do przyszłego zatrudnienia: barmański, kelnerski, carvingu, kurs operatora wózków widłowych, baristyczny, kurs obsługi programu Solid Edge, kurs spawania, prawa jazdy kat C

11 Kluby zainteresowań: Mechanika, Żywieniowca i Handlowca - zajęcia pozalekcyjne przygotowujące do udziału w konkursach i olimpiadach zawodowych, rozwijające zainteresowania Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności Olimpiada Wiedzy o Żywności Mistrzostwa Polski Kelnerów Olimpiada Techniki Samochodowej, Młodzieżowy Turniej Motoryzacyjny, Olimpiada Wiedzy Ekonomicznej, Olimpiada Przedsiębiorczości

12 Akademia sportu - zajęcia sportowe z zakresu: aerobic, fitball, step, gry zespołowe, kyokushinkai.

13 Szkolna platforma e-learningowa – stworzenie i uruchomienie aplikacji, szkolenia w zakresie jej wykorzystywania do prowadzenia kursów. Na szkolnej platformie e-learningowej przez czas życia projektu odnotowano ponad 8000 wizyt. Łącznie opracowano 93 testy i kursy z zakresu informatyki, chemii, przedmiotów mechanicznych, języka polskiego oraz matematyki. Kursy uprawniające do otrzymania certyfikatu szkolenia e-learningowego ukończyło 227 osób.

14 Współpraca z przedsiębiorstwami. W ramach zadania odbyły się 2 konferencje z udziałem przedsiębiorców lokalnego rynku pracy oraz 3 jednodniowe zajęcia na terenie pobliskich zakładów pracy, które zajmują się produkcją z zakresu branży odpowiadającej kierunkowi kształcenia uczestników projektu.

15 Pracownia obsługi konsumenta Doposażenie: zestaw mebli: lada barowa, hokery, witryny, sprzęt barmański, stroje kelnerskie, bielizna stołowa, skirtingi, szkło, naczynia ceramiczne, tace kelnerskie, naczynia do podawania potraw i napojów gorących i inne

16 Pracownia gastronomiczna Doposażenie: okap kuchenny, płyta grzewcza, piekarnik, zlew z baterią, blaty robocze ze stali nierdzewnej z szufladami, garnki, patelnie, wałki do ciasta, praski, rózgi, noże, stolnice, deski do krojenia, obieraki, ściereczki do naczyń, pędzelki, talerze, bulinówki, sztućce i inne.

17 Pracownia samochodowa Doposażenie: Diagnoskop silnikowy z oprzyrządowaniem, podnośnik samochodowy, skrzynia narzędziowa, zrywarka

18 Pracownia handlowa Metkownice, kasy fiskalne, czytniki, drukarki, regały sprzedażowe, wagi niekalkulacyjne, rzutnik multimedialny, ekran, 4 komputery i inne

19 Sala gimnastyczna Sprzęt nagłaśniający, piłki fitball, maty do aerobicu, stepy, hantle, taśmy do ćwiczeń, maty do kyokushinkai, piłki do koszykówki, siatkówki, ręcznej i piłki nożnej

20 Pracownia komputerowa Wyposażenie dwóch stanowisk w komputery, tablety, skanery, aparaty cyfrowe oraz kamerę

21 Nigdy nie dać się pokonać ani przez ludzi, ani przez wydarzenia Maria Skłodowska-Curie

22


Pobierz ppt "Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego KONFERENCJA PODSUMOWUJĄCA 14 grudnia 2012."

Podobne prezentacje


Reklamy Google