Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

1 Publikacje zawodowe WSiP 2013. 2 Atuty publikacji zawodowych WSiP Podręczniki zgodne z nową podstawą programową i podziałem na kwalifikacje i ich części.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "1 Publikacje zawodowe WSiP 2013. 2 Atuty publikacji zawodowych WSiP Podręczniki zgodne z nową podstawą programową i podziałem na kwalifikacje i ich części."— Zapis prezentacji:

1 1 Publikacje zawodowe WSiP 2013

2 2 Atuty publikacji zawodowych WSiP Podręczniki zgodne z nową podstawą programową i podziałem na kwalifikacje i ich części Jakość publikacji potwierdzona aprobatami MEN Publikacje dotyczące efektów kształcenia wspólnych dla wszystkich zawodów Podręczniki zgodne z nowymi wymaganiami egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe Programy nauczania Zeszyty ćwiczeń do języka obcego zawodowego dla 7 branż

3 3 Kluczowe branże w ofercie WSiP na rok szkolny 2013/14 Ekonomiczna Budowlana Mechaniczna Informatyczna, elektroniczna i elektryczna Gastronomiczna Turystyczno-hotelarska Fryzjersko-kosmetyczna

4 4 Kluczowe zawody w nowej ofercie WSIP na rok szkolny 2013/14 Technik informatyk Technik ekonomista Technik handlowiec Technik administracji Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik budownictwa

5 5 Kluczowe zawody w nowej ofercie WSIP na rok szkolny 2013/14 c.d. Technik mechanik Technik pojazdów samochodowych Technik hotelarstwa Technik obsługi turystycznej Technik usług kosmetycznych Technik usług fryzjerskich

6 6 Technik informatyk Przygotowanie stanowiska komputerowego do pracy. Część 1 i 2 Użytkowanie urządzeń peryferyjnych Naprawa komputera osobistego Administrowanie sieciowymi systemami operacyjnymi Projektowanie i wykonywanie lokalnej sieci komputerowej Konfigurowanie urządzeń sieciowych Witryny internetowe Aplikacje internetowe Bazy danych i systemy baz danych

7 7 Technik ekonomista Funkcjonowanie przedsiębiorstw. Część 1 i Część 2 Planowanie, analiza ekonomiczna i sprawozdawczość Wprowadzenie do ekonomii Księgowość i kalkulacja Inwentaryzacja Kadry i płace Zarys statystyki

8 8 Technik handlowiec Organizacja sprzedaży. Cześć 1, Cześć 2, Część 3 Organizacja i techniki sprzedaży Dokumentacja ekonomiczno-finansowa Marketing w działalności gospodarczej Sprzedaż towarów. Część 1, Cześć 2, Część 3

9 9 Technik administracji Podstawy prawa i postępowania administracyjnego Podstawy prawa pracy i prawa cywilnego. Część 1, Część 2 Organizacja i technika pracy biurowej Podstawy finansów publicznych

10 10 Technik budownictwa Budownictwo ogólne Przygotowanie stali zbrojeniowej do montażu Montaż zbrojenia w deskowaniach Wykonywanie mieszanek betonowych Betonowanie i pielęgnacja betonu Organizacja i przygotowanie budowy Organizacja i technologia robót stanu surowego Organizacja i technologia robót wykończeniowych Utrzymanie obiektów budowlanych Organizacja robót rozbiórkowych Rysunek techniczny budowlany

11 11 Technik mechanik Podstawy konstrukcji maszyn Montaż maszyn i urządzeń Obsługa maszyn i urządzeń

12 12 Technik pojazdów samochodowych Podwozia i nadwozia pojazdów samochodowych Silniki pojazdów samochodowych Diagnostyka pojazdów samochodowych Diagnostyka układów elektronicznych i elektrycznych pojazdów samochodowych Naprawa układów elektronicznych i elektrycznych pojazdów samochodowych Naprawa pojazdów samochodowych

13 13 Technik obsługi turystycznej Sprzedaż imprez i usług turystycznych. Marketing Sprzedaż imprez i usług turystycznych. Obsługa informatyczna Planowanie i kalkulacja kosztów imprez turystycznych Realizacja imprez i usług turystycznych Informacja turystyczna. Bazy danych i materiały promocyjne Informacja turystyczna. Geografia Podstawy turystyki

14 14 Technik hotelarstwa Organizacja pracy służby pięter Podstawy hotelarstwa i usługi dodatkowe Obsługa gości w recepcji Usługi żywieniowe w hotelarstwie Marketing w hotelarstwie Obsługa informatyczna w hotelarstwie + CD-ROM

15 15 Technik żywienia i usług gastronomicznych Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Część 1 Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Część 2 Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Część 3 Sporządzanie napojów i potraw. Ocena i przechowywanie żywności Sporządzanie napojów i potraw. Wyposażenie zakładów gastronomicznych Usługi gastronomiczne Organizacja produkcji gastronomicznej

16 16 Technik usług kosmetycznych Podstawy anatomiczno-dermatologiczne w kosmetyce Zabiegi pielęgnacyjne twarzy, szyi i dekoltu Zabiegi upiększające twarzy, szyi i dekoltu Zabiegi pielęgnacyjne ciała Zabiegi pielęgnacyjne i upiększające dłoni i stóp

17 17 Technik usług fryzjerskich Podstawy fryzjerstwa Fryzjerstwo. Strzyżenie włosów, formowanie fryzur i ondulowanie Koloryzacja we fryzjerstwie Pielęgnacja włosów Projektowanie fryzur Stylizacja fryzur

18 18 Oferta WSiP na rok szkolny 2013/14 Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: BHP (Bezpieczeństwo i higiena pracy) PDG (Prowadzenie działalności gospodarczej) KPS (Kompetencje personalne i społeczne) OMZ (Organizacja pracy małych zespołów) JOZ (Język obcy ukierunkowany zawodowo)

19 19 Język obcy zawodowy (JOZ) – do 7 branż Język angielski/niemiecki w branży ekonomicznej Język angielski/niemiecki w budownictwie Język angielski/niemiecki w gastronomii Język angielski/niemiecki w branży mechanicznej i samochodowej Język angielski/niemiecki w branży informatycznej, elektronicznej i elektrycznej Język angielski/niemiecki w turystyce i hotelarstwie Język angielski/niemiecki w branży fryzjersko-kosmetycznej

20 20 Jak wypełnić deklarację ?

21 21 Dziękujemy za uwagę!


Pobierz ppt "1 Publikacje zawodowe WSiP 2013. 2 Atuty publikacji zawodowych WSiP Podręczniki zgodne z nową podstawą programową i podziałem na kwalifikacje i ich części."

Podobne prezentacje


Reklamy Google