Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Potrawy Irlandzkie.

Similar presentations


Presentation on theme: "Potrawy Irlandzkie."— Presentation transcript:

1 potrawy Irlandzkie

2 IRLANDZKI CHLEB IRISH BREAD
razowa mąka, mąka pszenna oraz dodatkowo do posypania stolnicy,łyżeczka sody oczyszczonej,łyżeczka soli, maślanka (można zastąpić jogurtem bądź kwaśnym mlekiem),olej roślinny do smarowania formy.

3 IRLANDZKI GULASZ-Irish stew
jagnięcina, cebula,biała kapusta, kapusta włoska,fasola szparagowa,marchewki,ziemniaki,sól,pieprz, łyżeczka kminku,filiżanka bulionu,łyżka masła,łyżka posiekanej natki pietruszki.

4 PUDDING-BUDYŃ masło kromki czerstwego pszennego chleba,rodzynki,jajka cukier,mleko,łyżeczka tartej skórki pomarańczowej,kilka kropli esencji waniliowej,śmietana

5 WOŁOWINA PO IRLANDZKU-Irish Beef
chuda solona wołowina,biała kapusta,marchewki,cebula,goździki,liście laurowe,gałązka tymianku,gałązka pietruszki,ziarna pieprzu, gorczyca w proszku.

6 Składniki: masło,mleko,2 pory,6-8 ziemniaków,sól,pieprz.
CHAMP Składniki: masło,mleko,2 pory,6-8 ziemniaków,sól,pieprz.

7 IRLANDZKA ZUPA Z RZEPY-IRISH SOUP Velcro
Składniki: białe rzepy,cebula,mleko,masło rosół z kury ,cukier,sól,pieprz

8 potrawy Wielkiej Brytanii

9            Crumpet-Naleśnik       - okrągłe ciastko, najczęściej serwowane z masłem. Tradycyjnie podawane w Wielkiej Brytanii podczas tzw. five o'clock.

10   Custard -krem to słodki sos używany jako dodatek do deserów, przyrządzany na bazie mleka i żółtek, czasami z dodatkiem mąki, skrobi kukurydzianej lub żelatyny. Podobny do budyniu, lecz bardziej jajeczny. Rzadko produkowany w innych smakach niż podstawowy mleczny lub waniliowy.                           

11 Fish and chips-Ryba i frytki
Fish and chips– brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby (tradycyjnie dorsza lub łupacza) w cieście lub bułce tartej oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym.

12 Spotted dick-pudding Spotted dick – deser szkocki (według wielu źródeł angielski), rodzaj puddingu podawanego na gorąco z sosem custard. Ciasto zawiera zwykle suszone owoce (najczęściej porzeczki, rodzynki i bakalie). Gotowane jest na parze bądź w formie budyniowej.

13 Cottage pie-Zapiekanka pasterska
   Cottage pie– zapiekana potrawa mięsno-warzywna, składająca się z dwóch warstw – wierzchniej, z purée ziemniaczanego, oraz spodniej, będącej potrawką z mielonego mięsa wołowego z dodatkiem cebuli, innych warzyw i przypraw. Nieco podobna do gulaszu, choć istotę stanowi właśnie warstwa ziemniaków ze spieczona skórką.

14 Shortbread-Bułka maślana
Shortbread – rodzaj ciastka tradycyjnie wyrabianego z jednej części cukru, dwóch części masła oraz trzech części płatków owsianych. Obecnie dodaje się również mąkę i inne składniki, jak mąka ryżowa czy mączka kukurydziana.

15 Yorkshire pudding-budyń z Yorkshire
Yorkshire pudding - potrawa kuchni angielskiej, o nieznanym pochodzeniu, tradycyjnie przypisywana hrabstwu Yorkshire, znana i spożywana na terenie całej Wielkiej Brytanii.


Download ppt "Potrawy Irlandzkie."

Similar presentations


Ads by Google