Download presentation
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
potrawy Irlandzkie
2
IRLANDZKI CHLEB IRISH BREAD
razowa mąka, mąka pszenna oraz dodatkowo do posypania stolnicy,łyżeczka sody oczyszczonej,łyżeczka soli, maślanka (można zastąpić jogurtem bądź kwaśnym mlekiem),olej roślinny do smarowania formy.
3
IRLANDZKI GULASZ-Irish stew
jagnięcina, cebula,biała kapusta, kapusta włoska,fasola szparagowa,marchewki,ziemniaki,sól,pieprz, łyżeczka kminku,filiżanka bulionu,łyżka masła,łyżka posiekanej natki pietruszki.
4
PUDDING-BUDYŃ masło kromki czerstwego pszennego chleba,rodzynki,jajka cukier,mleko,łyżeczka tartej skórki pomarańczowej,kilka kropli esencji waniliowej,śmietana
5
WOŁOWINA PO IRLANDZKU-Irish Beef
chuda solona wołowina,biała kapusta,marchewki,cebula,goździki,liście laurowe,gałązka tymianku,gałązka pietruszki,ziarna pieprzu, gorczyca w proszku.
6
Składniki: masło,mleko,2 pory,6-8 ziemniaków,sól,pieprz.
CHAMP Składniki: masło,mleko,2 pory,6-8 ziemniaków,sól,pieprz.
7
IRLANDZKA ZUPA Z RZEPY-IRISH SOUP Velcro
Składniki: białe rzepy,cebula,mleko,masło rosół z kury ,cukier,sól,pieprz
8
potrawy Wielkiej Brytanii
9
Crumpet-Naleśnik - okrągłe ciastko, najczęściej serwowane z masłem. Tradycyjnie podawane w Wielkiej Brytanii podczas tzw. five o'clock.
10
Custard -krem to słodki sos używany jako dodatek do deserów, przyrządzany na bazie mleka i żółtek, czasami z dodatkiem mąki, skrobi kukurydzianej lub żelatyny. Podobny do budyniu, lecz bardziej jajeczny. Rzadko produkowany w innych smakach niż podstawowy mleczny lub waniliowy.
11
Fish and chips-Ryba i frytki
Fish and chips– brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby (tradycyjnie dorsza lub łupacza) w cieście lub bułce tartej oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym.
12
Spotted dick-pudding Spotted dick – deser szkocki (według wielu źródeł angielski), rodzaj puddingu podawanego na gorąco z sosem custard. Ciasto zawiera zwykle suszone owoce (najczęściej porzeczki, rodzynki i bakalie). Gotowane jest na parze bądź w formie budyniowej.
13
Cottage pie-Zapiekanka pasterska
Cottage pie– zapiekana potrawa mięsno-warzywna, składająca się z dwóch warstw – wierzchniej, z purée ziemniaczanego, oraz spodniej, będącej potrawką z mielonego mięsa wołowego z dodatkiem cebuli, innych warzyw i przypraw. Nieco podobna do gulaszu, choć istotę stanowi właśnie warstwa ziemniaków ze spieczona skórką.
14
Shortbread-Bułka maślana
Shortbread – rodzaj ciastka tradycyjnie wyrabianego z jednej części cukru, dwóch części masła oraz trzech części płatków owsianych. Obecnie dodaje się również mąkę i inne składniki, jak mąka ryżowa czy mączka kukurydziana.
15
Yorkshire pudding-budyń z Yorkshire
Yorkshire pudding - potrawa kuchni angielskiej, o nieznanym pochodzeniu, tradycyjnie przypisywana hrabstwu Yorkshire, znana i spożywana na terenie całej Wielkiej Brytanii.
Similar presentations
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.