Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Francja. Położenie geograficzne. Ukształtowanie powierzchni. Największa nizina Francji- Nizina Francuska. Największym masywem jest Masyw Centralny. Na.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Francja. Położenie geograficzne. Ukształtowanie powierzchni. Największa nizina Francji- Nizina Francuska. Największym masywem jest Masyw Centralny. Na."— Zapis prezentacji:

1 Francja

2 Położenie geograficzne.

3 Ukształtowanie powierzchni. Największa nizina Francji- Nizina Francuska. Największym masywem jest Masyw Centralny. Na granicy Włoch i Francji znajduje się najwyższy szczyt Alp i Europy- Mont Blanc 4807 m n.p.m..

4 Rzeki i jeziora.

5 Klimat i roślinność naturalna.

6 Rolnictwo.

7 Przemysł.

8 Ludność. W Europie Francja zajmuje 4 miejsce pod względem ludności. Przyrost naturalny głównie w czasie międzywojennym spadł do 2,8. W kraju znajduje się wielu imigrantów głownie z krajów Maghrebu, Portugalii, Turcji, Włoch, Hiszpanii, Czarnej Afryki. Dominującą religią jest religia chrześcijańska katolicka( 76%). Struktura wiekowa społeczeństwa jest typowa dla większości krajów rozwiniętych: 37,9% ludności w wieku poniżej 30 lat, 16,4% w wieku 65 lat i powyżej, liczebna przewaga kobiet nad mężczyznami (105 kobiet na 100 mężczyzn).Przeciętna długość trwania życia mężczyzn 76 lat, kobiet 84 lata. Średnia gęstość zaludnienia wynosi 111 mieszkańców na km 2.

9 Kuchnia francuska: We Francji spożywane są trzy główne posiłki w ciągu dnia: śniadanie (petit déjeuner) - składa się zazwyczaj z bagietki lub croissanta z dżemem lub masłem oraz kawy lub czekolady, które podawane są w małych miseczkach, by dzięki temu móc w nich zamaczać bagietkę. Coraz częściej podczas śniadania pije się także sok pomarańczowy. obiad (déjeuner) - spożywany między południem a godziną 14. Jest posiłkiem obfitym, kilkudaniowym: najpierw podawane są przystawki (entrée), potem danie główne, sery, deser i kawa. Zupy nie stanowią nieodłącznego elementu obiadu i nie spożywa się ich zbyt często. kolacja (dîner) - spożywana jest dość późno - między 20 a 22 i trwa zazwyczaj dość długo. Podawane są dania na ciepło. Podczas posiłków zawsze pije się wodę, nalewaną prosto z kranu, a do obiadu także wino, które ostatnio coraz częściej bywa zastępowane piwem.

10 Z jakich produktów słynie Francja ?

11 Warto odwiedzić:

12 Wieża Eiffla

13 Pałac w Wersalu

14

15

16 Mont Saint Michel Skalista wyspa pływowa w Zatoce Wzgórza Świętego Michała, w południowo-zachodniej Normandii, połączona z kontynentalną Francją groblą długości 1800 metrów.

17

18

19

20

21 Zamek w Chambord Położony jest nad rzeką Cosson (jednym z mniejszych dopływów Loary), około 6 km od prawego brzegu Loary.

22 Zamek w Chambord

23 Zamek Chenonceau, Zamek Dam – jest jednym z tzw. zamków nad Loarą, usytuowanym w miejscowości Chenonceaux we Francji.

24 Zamek Chenonceau

25

26 Prezentację wykonały: Kaja Kwiatkowska Joanna Jaworek


Pobierz ppt "Francja. Położenie geograficzne. Ukształtowanie powierzchni. Największa nizina Francji- Nizina Francuska. Największym masywem jest Masyw Centralny. Na."

Podobne prezentacje


Reklamy Google