Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

CUKRY. Wiadomości ogólne: Cukry – Węglowodany – organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Cukry stanowią grupę biologicznie.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "CUKRY. Wiadomości ogólne: Cukry – Węglowodany – organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Cukry stanowią grupę biologicznie."— Zapis prezentacji:

1 CUKRY

2 Wiadomości ogólne: Cukry – Węglowodany – organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Cukry stanowią grupę biologicznie ważnych związków o wzorze ogólnym C n H 2m O m Ponieważ wzór ten można formalnie zapisać jako C n (H 2 O) m cukry noszą również nazwę węglowodanów.

3 Podział cukrów: Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce, węglowodany dzielą się na:

4 Cukry proste - Monosacharydy glukoza (cukier gronowy) białe, krystaliczne ciało stałe o słodkim smaku bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, ma odczyn obojętny, jest palne, reaguje z wodorotlenkiem miedzi, posiada właściwości redukujące Glukoza pod wpływem enzymów ulega fermentacji alkoholowej. C 6 H 12 O 6

5 Zastosowanie glukozy w medycynie: m.in. jako środek wzmacniający serce, w schorzeniach wątroby, do konserwowania krwi przemysł spożywczy: wyroby cukiernicze przemysł włókienniczy: m.in. barwienie skór.

6 Fruktoza (cukier owocowy) biała substancja krystaliczna, temperatura topnienia: około 100°C, posiada słodki smak (nieco słabszy od sacharozy) i dobrze rozpuszcza się w wodzie. W wyniku fermentacji ulega przemianie do etanolu. C 6 H 12 O 6

7 Zastosowanie fruktozy - jako substytut cukru dla diabetyków - wspomagająco w chorobach serca, profilaktycznie - ma działanie przeciwnowotworowe - jako substrat w przemyśle farmaceutycznym - w przemyśle spożywczym.

8 Dwucukry -Disacharydy Sacharoza (cukroza) bezbarwne, krystaliczne ciało stałe, nietoksyczne, ma słodki smak i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, temperatura topnienia: 184 °C. W kwaśnych warunkach hydrolizuje do fruktozy i glukozy. C 12 H 22 O 11

9 Zastosowanie sacharozy Jest to cukier trzcinowy, lub cukier buraczany służący do słodzenia produktów spożywczych.

10 Wielocukry - Polisacharydy Skrobia (składa się z dwóch różnych polisacharydów) biała, bezpostaciowa (nie jest krystaliczna), amorficzna substancja bez smaku i zapachu, nierozpuszczalna w zimnej wodzie (pęcznieje), a z gorącą tworzy kleik skrobiowy. (C 6 H 10 O 5 ) n

11 Zastosowanie skrobi w przemyśle włókienniczym, farmaceutycznym, spożywczym, kosmetycznym, papierniczym, tekstylnym do produkcji klejów.

12 Wybarwiona skrobia w komórce ziemniaka i banana. ziemniak banan

13 Celuloza (błonnik) ma kolor biały, jest odporna chemicznie i mechanicznie. Nie rozpuszcza się w wodzie, rozpuszcza się w amoniakalnym roztworze miedzi(II) ([Cu(NH 3 ) 4 ](OH) 2 ), chlorowodorkach niektórych soli, stężonym kwasie siarkowym(VI). (C 6 H 10 O 5 ) n

14 Zastosowanie celulozy produkcja tkanin, papieru, włókien sztucznych (acetyloceluloza, jedwab octanowy, jedwab wiskozowy, nitroceluloza), lakierów, celuloidu, celofanu, materiałów wybuchowych (bawełna strzelnicza).

15 Funkcje węglowodanów w organizmach: zapasowe – u roślin magazynem energii jest głównie skrobia i insulina, a u zwierząt oraz ludzi glikogen transportowa – u roślin transportową formą cukru jest sacharoza, a u zwierząt oraz ludzi glukoza budulcowa (celuloza, hemiceluloza) wchodzą w skład DNA i RNA, stanowią modyfikację niektórych białek. hamują krzepnięcie krwi – heparyna są materiałem energetycznym (fruktoza) i odżywczym (maltoza, laktoza, rafinoza).

16 Próba Tollensa Próba Tollensa lub próba lustra srebrnego to reakcja chemiczna służąca do wykrywania aldehydów. Model przestrzenny kationu diaminasrebra(I), [Ag(NH 3 ) 2 ] +

17 Próba Trommera Próba Trommera - reakcja chemiczna, która służy do wykrywania aldehydów. Aldehydy - grupa związków organicznych posiadających grupę aldehydową, czyli grupę karbonylową połączoną z jednym lub dwoma atomami wodoru.

18 Bibliografia najwa%C5%BCniejsze_w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci_zwiazk%C3%B3w_organicz nych.htmlhttp://www.bryk.pl/teksty/liceum/chemia/chemia_organiczna/ najwa%C5%BCniejsze_w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci_zwiazk%C3%B3w_organicz nych.html Pracę przygotowała: Paulina Sochocka 3a 2008/2009


Pobierz ppt "CUKRY. Wiadomości ogólne: Cukry – Węglowodany – organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Cukry stanowią grupę biologicznie."

Podobne prezentacje


Reklamy Google