Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach."— Zapis prezentacji:

1 Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.

2 Głównymi związkami organicznymi występującymi w pokarmach są: a)węglowodany (cukry) b)proteiny (białka) c)lipidy (tłuszcze)

3 Cukry, to związki chemiczne zbudowane z węgla (C), wodoru (H) i tlenu (O). W zależności od stopnia złożoności, dzielimy je na: a)cukry proste (glukoza, fruktoza) – występują między innymi w owocach, nektarze i miodzie,

4 c)dwucukry (sacharoza – cukier buraczany, laktoza – cukier mleczny), powstają w wyniku łączenia się dwóch cząsteczek cukrów prostych np.: sacharoza(glukoza+fruktoza) laktoza(glukoza+galaktoza)

5 c)wielocukry (skrobia, błonnik, glikogen, chityna), to cukry zbudowane z setek, a nawet tysięcy cząsteczek cukrów prostych

6 Znaczenie cukrów: a)główne źródło energii dla organizmów zwierzęcych np. glukoza, b)materiał zapasowy np. skrobia, glikogen, c)składnik budulcowy np. błonnik, chityna, d)składniki strukturalne DNA i RNA.

7 Wykrywanie skrobi – doświadczenie nr 1

8 Reakcja charakterystyczna skrobi Próba jodoskrobiowa Pod wpływem jodyny (roztwór jodu w alkoholu) skrobia przyjmuje zabarwienie ciemnogranatowe wówczas można wykryć jej obecność.

9 Białka, to wielkocząsteczkowe związki organiczne zbudowane z setek powtarzających się aminokwasów. Ze względu na złożoność budowy, dzielimy je na: a)białka proste b)białka złożone Ze względu na zawartość aminokwasów, na: a)pełnowartościowe(wszystkie aminokwasy) b)niepełnowartościowe(brak pojedynczych aminokwasów)

10 Białka pełnią następujące funkcje: a)katalizującą reakcje biochemiczne, b)transportującą – hemoglobina, c)kontrolującą przenikalność błon komórkowych, d)pobudzającą i regulującą skurcz mięśni, e)budulcową-keratyna, elastyna, kolagen, f)regulatorową (regulacja hormonalna).

11 Dobrymi źródłami białek są: mięso, jaja, orzechy, zboża, rośliny strączkowe, nabiał, jak mleko czy ser.

12 Wykrywanie białka – doświadczenie nr 1

13 Reakcja charakterystyczna białka Próba ksantoproteinowa Pod wpływem kwasu azotowego V białko zawarte w serze przyjmuje zabarwienie żółto- pomarańczowe wskazujące jego obecność.

14 Zegar jodowy

15 Wykonanie doświadczenia: do zlewki wlewamy kilka kropli jodyny, dodajemy powoli tyle roztworu kwasu askorbinowego, aby roztwór się odbarwił, dodajemy kilka kropli roztworu skrobi, dodajemy 10cm 3 wody destylowanej, wlewamy 15cm 3 wody utlenionej, mieszamy powstały bezbarwny roztwór i obserwujemy zmiany.

16 Część 2 za tydzień. Prezentacja umieszczona jest na stronie:


Pobierz ppt "Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach."

Podobne prezentacje


Reklamy Google