Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

W YKRYWANIE SKROBI W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH. Czy różne produkty spożywcze zawierają skrobię?

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "W YKRYWANIE SKROBI W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH. Czy różne produkty spożywcze zawierają skrobię?"— Zapis prezentacji:

1 W YKRYWANIE SKROBI W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH

2 Czy różne produkty spożywcze zawierają skrobię?

3 S PRZĘT I ODCZYNNIKI Szalka PetriegoPipeta

4 J ODYNA Roztwór jodu w alkoholu

5 ziemniak, ryż, makaron, pieczywo, mąka ziemniaczana

6 Na każdą próbkę nanieś jodynę.

7

8

9

10

11 Obserwacje: Badane produkty pod wpływem jodyny zabarwiają się na ciemnogranatowo.

12 W NIOSEK : Reakcja z jodem jest reakcją charakterystyczną umożliwiającą wykrywanie skrobi, np. w produktach spożywczych. Ciemnogranatowe zabarwienie świadczy o obecności wielocukru w badanych produktach.

13 Skrobia jest białą substancją stałą, bez zapachu. Nie ma słodkiego smaku, nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, a w gorącej tworzy kleik skrobiowy- krochmal.

14 Ź RÓDŁA INFORMACJI : Ciekawa chemia podręcznik dla gimnazjum Część 3.

15 D OŚWIADCZENIE WYKONAŁ : Mateusz Dudka


Pobierz ppt "W YKRYWANIE SKROBI W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH. Czy różne produkty spożywcze zawierają skrobię?"

Podobne prezentacje


Reklamy Google