Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Spis treści Budowa cząsteczki wody Występowanie właściwości oraz skład chemiczny Zawartość wody w wybranych artykułach spożywczych Wykrywanie obecności.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Spis treści Budowa cząsteczki wody Występowanie właściwości oraz skład chemiczny Zawartość wody w wybranych artykułach spożywczych Wykrywanie obecności."— Zapis prezentacji:

1

2 Spis treści Budowa cząsteczki wody Występowanie właściwości oraz skład chemiczny Zawartość wody w wybranych artykułach spożywczych Wykrywanie obecności wody w produktach spożywczych

3 BUDOWA CZĄSTECZKI WODY Budowa: 2 atomy wodoru 1 atom tlenu Wzór sumaryczny: H 2 O

4 WODA WYSTĘPUJE W TRZECH STANACH SKUPIENIA: GAZOWYM, CIEKŁYM, STAŁYM

5 WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE WODY Bezbarwna, Bezwonna, Bez smaku, Dobry rozpuszczalnik, Temp. topnienia – 0 0 C, Temp. wrzenia C (pod ciśnieniem 1013hPa), Gęstość wzrasta w zakresie temp. 0 0 C C, zaś maleje w temp. powyżej 4 0 C.

6 SKŁAD CHEMICZNY WÓD Wody występujące w warunkach naturalnych zawierają m. in.: a)jony dodatnie-kationy Ca +2 wapniowe Na + sodowe Mg 2+ magnezowe b) jony ujemne-aniony HCO 3 - wodorowęglanowe SO 4 2- siarczanowe Cl - chlorkowe c)rozpuszczone gazy (tlenO 2, dwutlenek węgla CO 2, metan CH 4, siarkowodór H 2 S) d) substancje organiczne (próchnica )oraz szereg zanieczyszczeń, takich jak środki ochrony roslin- pestycydy

7 Woda jako rozpuszczalnik Woda jest dobrym rozpuszczalnikiem wielu substancji. Tworzy mieszaniny jednorodne, czyli roztwory właściwe. PróbkaObserwacje sól kuchennarozpuszcza się cukierrozpuszcza się ocetrozpuszcza się spirytusrozpuszcza się

8 ZAWARTOŚĆ WODY W WYBRANYCH ORGANIZMACH OrganizmProcentowy udział wody człowiek60 glony98 soczyste owoce90-95 liście roślin80-90 meduza96 drewno50-60

9 ZAWARTOŚĆ WODY W WYBRANYCH ARTYKUŁACH SPOŻYWCZYCH Produkt[%] wody Jogurt (niskotłuszczowy, owocowy) Ser żółty Margaryna Masło Olej roślinny Słonina Sałata Grzyby Marchewka Ziemniaki Frytki Produkt[%] wody Czekolada gorzka Cukier Paluszki 3 0,2 6 Wieprzowina (średnio tłusta) Wołowina (średnio tłusta) Ryby słodkowodne Jaja Mleko chude (odtłuszczone) Mleko pełne Napoje gazowane Jabłka Banany Chleb biały Chleb żytni razowy Mąka pszenna

10 WYKRYWANIE WODY W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH Doświadczenie: Na ściankach probówki pojawiły się kropelki wody. Produkty Pochodzenia roślinnego uważane za suche zawierają wodę. wykrywanie wody w ryżu

11 WYKRYWANIE WODY W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH - CD wykrywanie wody w ryżu - przebieg wykrywanie wody w mące

12 WYSTĘPOWANIE WODY W PRZYRODZIE Rzeki Morza Jeziora Lodowce Wieczne śniegi Wody gruntowe i podziemne Wody mineralne Para wodna Woda pokrywa ponad 70% powierzchni Ziemi.

13 Woda, której dotykasz w rzece, jest ostatkiem tej, która przeszła, i początkiem tej, która przyjdzie; tak samo teraźniejszość. Leonardo da Vinci


Pobierz ppt "Spis treści Budowa cząsteczki wody Występowanie właściwości oraz skład chemiczny Zawartość wody w wybranych artykułach spożywczych Wykrywanie obecności."

Podobne prezentacje


Reklamy Google