Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zdrowe i niezdrowe jedzenie Dominika Przybyla Aleksander Kral.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zdrowe i niezdrowe jedzenie Dominika Przybyla Aleksander Kral."— Zapis prezentacji:

1 Zdrowe i niezdrowe jedzenie Dominika Przybyla Aleksander Kral

2 Jak zdrowo się odżywiać? Właściwe odżywianie polega na spożywaniu czterech – pięciu posiłków w ciągu dnia, z dodatkiem warzyw i owoców najlepiej o stałych porach. Każdy posiłek powinien zawierać wszystkie składniki pokarmowe: cukry, tłuszcze, białka, witaminy, sole mineralne, a także wodę. Ważne jest zachowanie odpowiedniej ilości spożywanego pokarmu, a także zachowanie odpowiednich proporcji między poszczególnymi składnikami pokarmowymi (M. Makarowska,2013).

3 Złe nawyki żywieniowe Pośpiech w trakcie jedzenia powoduje zaburzenia trawienia, zaparcia, ból brzucha, niejadanie śniadania powoduje zaburzenia koncentracji, bóle głowy, omdlenia, dzieci gorzej się uczą, brak rodzinnych obiadów byt obfita kolacja powoduje zaburzenia snu,rganizm zamiast się regenerować jest zajęty trawieniem. nieregularne posiłki czyli pomijanie niektórych posiłków przyczynia się do osłabienia (max. 4 godzin przerwy pomiędzy posiłkiem),(M.Makarowska,2013).

4 Zdrowe słodzenie Biały cukier jest jak biała oczyszczona mąka. Nie ma żadnych wartości i wcale nie krzepi! Powinniśmy zamienić biały cukier na naturalne słodziki: - Melasa buraczana – bogactwo żelaza, kwasu foliowego i mikroelementów,

5 Zdrowe słodzenie Syrop z agawy – złocisty, o delikatnym smaku, wytwarzany z kaktusa _zycia!_Syrop_z_agawy_Sunny_Bio,arty kul-423.html agawy/index.htm https://pl.wikipedia.org/wiki/Agawa_parryi

6 Zdrowe słodzenie - Cukier trzcinowy- zawiera sporo minerałów https://www.google.pl/search?q=zdrowe+i+niezdrowe+jedzenie&biw=1366&bih=667&source=ln ms&tbm=isch&sa=X&ei=Ok- iVdD5EYmsU6zfgdgI&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=cukier+trzcinowy&imgrc=KR7 b82AUqoA5eM%3A

7 Zdrowe słodzenie - Syrop klonowy – bogaty w witaminy - Miód – silne właściwości bakteriobójcze i wzmacniające odporność syrop-klonowy-nalesniki.html https://sites.google.com/site/zdrowiewnaturze/proste-sposoby-na- choroby/warzywa-lekiem-na-choroby/miod/czy-znasz-wlasciwosci-lecznicze- miodu-pszczelego

8 Niezdrowe i zdrowe przekąski

9 Zdrowe przekąski Orzechy, migdały, żurawina Suszone jabłka Świeże owoce Obrana marchewka Chipsy marchewkowe lub jabłkowe Prażone pestki dyni Batoniki musli &Category=ZDROWIEIURODA010303&ArtNo= &Ref=AR&border=0&MaxW=280

10 Zdrowe zamienniki

11 Dlaczego warto jeść ryby Rybie mięso dostarcza minerały, witaminy i składniki budulcowe. Tłuste ryby (łosoś, halibut, śledź) są źródłem kwasów omega-3, istotnych dla rozwoju układu nerwowego i mózgu, zwiększania odporności. Wybierajmy ryby świeże lub mrożone, rzadziej wędzone,(M.Makarowska,2013). /

12 Negatywny wpływ fast foodów w diecie dziecka Fast food, czyli szybka żywność, to rodzaj posiłku przygotowywanego i serwowanego w ciągu kilku minut (hot-dogi, hamburgery, smażone ryby z frytkami, kanapki, chipsy i wiele innych),(M. Makarowska,2013). Jedzenie typu fast food zwane jest nierzadko „śmieciowym”. Dania te przyrządzane są z produktów o niskiej jakości i bez zachowania dostatecznej higieny, (M.Makarowska,2013). Tego typu dieta zwiększa wrażliwość na stres, ma działanie rakotwórcze, ponadto sztuczne barwniki i konserwanty przyczyniają się do nadpobudliwości i zaburzeń uwagi, (M.Makarowska,2013).

13 Powinniśmy zrezygnować ze słodzonych napojów kolorowych na rzecz wody lub rozcieńczonych świeżych soków owocowych!

14 Nasze dzieci jedzą śmieci!

15 Źródło: M. Makarowska, Jedz pysznie razem z dzieckiem, Feeria, Łódź 2013


Pobierz ppt "Zdrowe i niezdrowe jedzenie Dominika Przybyla Aleksander Kral."

Podobne prezentacje


Reklamy Google