Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Zdrowy styl życia. Rola składników pokarmowych Rola poszczególnych składników pokarmowych 1.Białka Pełnią w organizmie funkcję budulcową. Są składnikiem.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Zdrowy styl życia. Rola składników pokarmowych Rola poszczególnych składników pokarmowych 1.Białka Pełnią w organizmie funkcję budulcową. Są składnikiem."— Zapis prezentacji:

1 Zdrowy styl życia

2 Rola składników pokarmowych Rola poszczególnych składników pokarmowych 1.Białka Pełnią w organizmie funkcję budulcową. Są składnikiem wszystkich tkanek oraz kości. Pełnią w organizmie funkcję budulcową. Są składnikiem wszystkich tkanek oraz kości. 2. Tłuszcze Pełnią w organizmie funkcję energetyczną. Pełnią w organizmie funkcję energetyczną. 3.Cukry Cukry są głównym źródłem energii dla organizmu. Cukry są głównym źródłem energii dla organizmu. 4. Sole mineralne i witaminy. Są to regulatory procesów życiowych. Ponadto sole mineralne pełnią funkcję budulcową. Są to regulatory procesów życiowych. Ponadto sole mineralne pełnią funkcję budulcową. wróć

3 Zasady zdrowego ż ywienia Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 2.Strzeż się nadwagi i otyłości, nie zapominaj o codziennej aktywności fizycznej. 3.Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii (kalorii). 4.Spożywaj codziennie co najmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem, a częściowo także serem. 5.Mięso spożywaj z umiarem. 6.Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców. 7.Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających dużo cholesterolu. 8.Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy. 9.Ograniczaj spożycie soli. 10.Pij wystarczającą ilość wody. wróć

4 Piramida zdrowego żywienia Tłuszcze Produkty białkowe Mleko i produkty mleczne Warzywa i owoce Produkty zbożowe Aktywność fizyczna wróć

5 Tłuszcze Tłuszcze powinny stanowić jedynie dodatek do potraw. Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek). Do smażenia stosuj oliwę z oliwek lub olej rzepakowy bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogranicz wyroby cukiernicze, margaryny, produkty fast-food. wróć wróć

6 Produkty bia ł kowe Produkty mięsne, ryby, jaja są źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Nasiona roślin strączkowych i orzechy są bogate w wartościowe białka i wiele cennych składników mineralnych i witamin. Jedz 2 porcje produktów tej grupy dziennie. Z produktów mięsnych wybieraj gatunki o małej zawartości tłuszczu (wołowina, cielęcina). wróć wróć

7 Mleko i produkty mleczne Mleko i jego przetwory są najważniejszym źródłem wapnia w diecie, który jest niezbędny do budowy zdrowych kości i zębów. Uczniowie powinni spożywać przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery. wróć wróć

8 Warzywa i owoce Każdy posiłek powinien zawierać różnorodne warzywa (np. warzywa zielone: np. sałata, brokuły, szpinak czy warzywa pomarańczowe: np. marchew, pomidory, dynia) lub owoce. Należy je spożywać kilka razy dziennie, w ramach głównych posiłków oraz pojadania, czyli co najmniej 5 porcji dziennie. Wzbogać dietę w owoce, zarówno świeże, jak i mrożone lub suszone oraz w mniejszej ilości soki. wróć wróć

9 Produkty zbo ż owe Produkty zbożowe : są głównym źródłem energii dla organizmu, zawierają składniki mineralne oraz witaminy, są bogate w błonnik regulujący pracę jelit. Z tej grupy należy wybierać artykuły z tzw. grubego przemiału, które są bogatsze w składniki odżywcze. Prawidłowy codzienny jadłospis powinien zawierać co najmniej 5 porcji produktów zbożowych ( porcją jest np. kromka pieczywa). wróć wróć

10 Aktywno ść fizyczna Codzienny ruch korzystnie wpływa na kondycję fizyczną, sprawność umysłową. Zaleca się co najmniej 60 minut codziennej aktywności fizycznej. wróć

11 Rola aktywności fizycznej Sprzyja utracie tkankiSprzyja utracie tkanki tłuszczowej tłuszczowej Poprawia kondycjęPoprawia kondycję Wzmacnia mięśnieWzmacnia mięśnie Wzmacnia serceWzmacnia serce Zwiększa odpornośćZwiększa odporność

12 Znaczenie ś niadania Bez wątpienia śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w przeciągu dnia, zapewnia nam energię na cały dzień i pomaga kontrolować wagę. Śniadanie zapewnia dzieciom lepszą koncentrację i lepsze wyniki w nauce. wróć

13 Co na drugie śniadanie? Dobrym rozwiązaniem jest kanapka z razowego pieczywa lub bułki z ziarnami, z niewielką ilością masła, z dodatkiem produktu białkowego np. chudej wędliny, żółtego sera lub z pastą: rybną, jajeczną lub twarogową. Bardzo ważnym elementem tego posiłku są warzywa (pomidory, ogórki, rzodkiewki, papryka, sałata) oraz owoce (jabłko, mandarynka, śliwka, banan). Do posiłku dziecko powinno wypijać napój np. maślankę, kefir, jogurt pitny, mleko, soki owocowe, warzywne lub owocowo-warzywne, wodę mineralną.

14

15

16

17 Pokarmy, których nale ż y unika ć 1.Czekolada 2.Żelki 3.Słodzone, gazowane napoje 4.Sól i cukier w nadmiarze 5.Pokarmy typu fast-food 6.Tłuste i smażone rzeczy 7.Cukierki 8.Słodzone gumy do żucia 9.Ciasta, ciastka i torty 10. Chipsy

18 Dziękujemy! Wykonawcy : Ola Tłuszcz Sandra Podyma


Pobierz ppt "Zdrowy styl życia. Rola składników pokarmowych Rola poszczególnych składników pokarmowych 1.Białka Pełnią w organizmie funkcję budulcową. Są składnikiem."

Podobne prezentacje


Reklamy Google