Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Żywienie człowieka- dieta zbilansowana

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Żywienie człowieka- dieta zbilansowana"— Zapis prezentacji:

1 Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
Kwidzyn, 29.XI.2011r.

2 Żywienie człowieka Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników środowiskowych, wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia.

3 Dieta zbilansowana to dostarczanie organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej ilości i odpowiednim stosunku, przy uwzględnieniu liczby posiłków i ich rozłożeniu w ciągu dnia, oraz przy wzięciu pod uwagę wieku, płci i aktywności fizycznej.

4 Składniki odżywcze to składniki pokarmowe niezbędne do odżywiania organizmu człowieka: białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne

5 Składniki odżywcze pełnią różną funkcję w organizmie:
tłuszcze i węglowodany – służą przede wszystkim jako źródło energii białko i składniki mineralne – spełniają rolę budulcową witaminy i składniki mineralne – ograniczają się do funkcji regulujących

6 Składniki odżywcze Spożycie energii z podstawowych składników odżywczych: 10-15% energii z białka 15-30% energii z tłuszczu 55-75% energii z węglowodanów

7 Składniki odżywcze Każdego dnia nasz organizm potrzebuje około 60 różnych składników. Nie istnieje produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich, potrzebnych dla organizmu ilościach. Tylko wykorzystanie wielu różnych produktów pozwala na właściwe zbilansowanie diety.

8 Regularność posiłków Prawidłowe żywienie to nie tylko dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, ale także regularność posiłków, czyli ich liczba i rozłożenie w ciągu dnia. Dzieci i młodzież powinny spożywać średnio posiłków dziennie, najlepiej o stałych porach dnia.

9 Regularność posiłków Przerwy między posiłkami nie powinny trwać dłużej niż 4 godziny. Bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Powinno ono pokrywać około 20-25% dziennego zapotrzebowania na energię i być odpowiednio zbilansowane.

10 Pojadanie pomiędzy posiłkami
Spożywanie przekąsek w ciągu dnia uzupełnia na bieżąco niezbędną energię, może też być dobrym uzupełnieniem całodziennego pożywienia w składniki odżywcze. Przekąski pomiędzy posiłkami nie mogą być spożywane w bliskich odstępach czasu od dań głównych.

11 Pojadanie pomiędzy posiłkami
Pojadanie pomiędzy posiłkami, zwłaszcza słodyczy, może spowodować problemy ze spożywaniem pełnowartościowych posiłków. Bez kontroli rodzaju spożywanych przekąsek i ich ilości można doprowadzić do nadwagi i otyłości.

12 Pojadanie pomiędzy posiłkami
Przekąski mogą być: niekorzystne dla zdrowia: cukierki, ciastka, słone paluszki, słone orzeszki, chipsy, żywność typu „fast food”. korzystne dla zdrowia: owoce, desery owocowe, owoce suszone, świeże warzywa, jogurty, kefiry, pestki dyni, słonecznika, płatki śniadaniowe, musli bez dodatku cukru

13 Podział produktów spożywczych
Produkty spożywcze można podzielić na 5 grup: produkty zbożowe; warzywa; owoce; mleko i przetwory mleczne; produkty białkowe - mięso (czerwone, drób) i przetwory, ryby, jaja.

14 Podział produktów spożywczych
Zawarte są one w w Piramidzie Zdrowego Żywienia dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym, opracowanej w Polsce w Instytucie Żywności i Żywienia. Aby zapewnić ich spożycie w odpowiedniej ilości, należy uwzględnić w całodziennej racji pokarmowej produkty z każdej z grup.

15

16 Piramida Zdrowego Żywienia
Piramida zdrowego żywienia jest to graficzny sposób przedstawienia, ile czego powinniśmy jeść oraz co powinno być podstawą w racjonalnym żywieniu.

17 Piramida Zdrowego Żywienia

18 Piramida Zdrowego Żywienia
Podstawa piramidy to produkty zbożowe (pszenica, kukurydza, owies, gryka, jęczmień, ryż i żyto) Są źródłem złożonych węglowodanów i błonnika. Zawierają m.in. żelazo, witaminę E, witaminy z grupy B (kwas pantotenowy, kwas foliowy, niacyna, tiamina i ryboflawina).

19 Piramida zdrowego żywienia
Codziennie człowiek powinien spożywać 6 do 11 porcji produktów zbożowych. Jedna porcja to: 1 kromka chleba (50g)-najlepiej ciemnego, 1 bułka - 50g, gotowany ryż -1 filiżanka (lub 30g suchego), makaron - 1 filiżanka (lub 30g suchego), płatki zbożowe -1 filiżanka (30g), gotowane kasze (wszystkie - 1/2 filiżanki lub 30 g suchej).

20 Piramida Zdrowego Żywienia
Warzywa  to drugie piętro piramidy. Dostarczają witamin (A, C, E, K, B1, B2, B6, H), błonnika, wielu mikroelementów (wapnia, żelaza i magnezu) i wody. Codziennie człowiek powinien spożywać 3 – 4 porcje warzyw. Jedna porcja to: gotowane warzywa - 1 filiżanka, krojone, surowe warzywa -1 filiżanka, surowe, liściaste warzywa - 1 filiżanka, soki z warzyw -3 filiżanki.

21 Piramida Zdrowego Żywienia
Owoce – to trzecie piętro piramidy. Zawierają różne witaminy (najwięcej wit.C i A), a jedzone ze skórką - błonnik. Zawierają spore ilości wody. Codziennie należy jeść 2 porcje owoców. Wielkość jednej porcji: 1 średni świeży owoc (1 filiżanka), 1 grejpfrut, 1 filiżanka owocu konserwowego lub gotowanego, 3/4 filiżanki soku owocowego,  rodzynki lub owoc suszony (1 filiżanka).

22 Piramida Zdrowego Żywienia
Kolejne piętro piramidy to mleko i przetwory mleczne, które są źródłem wapnia, witaminy D, białka, potasu, witaminy A, witaminy B12, ryboflawiny, niacyny i fosforu. Liczba potrzebnych porcji to 4 dziennie. Wielkość jednej porcji to: mleko -1 filiżanka, jogurt -1 filiżanka, ser g, wiejski ser - 1/2 filiżanki, budyń - 1/2 filiżanki, lody - 1 filiżanka.

23 Piramida Zdrowego Żywienia
Mięso i inne produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego i roślinnego to kolejna część piramidy. Są źródłem protein i żelaza, niacyny i tiaminy.  Należą do nich wszystkie rodzaje wołowiny, wieprzowiny i innych gatunków mięs, drób, ryby, chude wędliny, warzywa strączkowe, jak: fasola biała, fasola czerwona, soczewica, groch łuskany, tofu, jaja, każdy rodzaj orzechów. Powinniśmy spożywać 2 porcje dziennie Porcja to: 100 g mięsa czy drobiu, 2 jajka, 100 g ryb lub wędlin, 40 g suchej fasoli.

24 Piramida Zdrowego Żywienia
Inne... Produkty nie mieszczące się w 5 wyżej wymienionych grupach żywności - to żywność nie- zdrowa, wysokokaloryczna. Ilość posiadanych przez nie kalorii przewyższa ich wartość odżywczą. Trzeba spożywać je w umiarkowanych dawkach jako ewentualny dodatek, a nie podstawę pożywienia. Do tej grupy należą: tłuszcze, oleje, margaryny, słodycze, chipsy i inne słone przekąski, napoje gazowane, kawa i herbata oraz cała żywność fast-food.

25 Piramida Zdrowego Żywienia
Nowym szczeblem Piramidy Zdrowego Żywienia jest codzienna aktywność fizyczna, uznana za nieodzowny element łączący się z prawidłowym żywieniem. Aktywność fizyczna znalazła się w podstawie piramidy, aby przypominać o potrzebie codziennego ruchu (co najmniej 60 minut dla dzieci i młodzieży), który korzystnie wpływa na kondycję fizyczną i sprawność umysłową oraz prawidłową sylwetkę.

26 Piramida Zdrowego Żywienia
Pamiętaj! Piramida zdrowego żywienia stanowi dla wszystkich ogólne wytyczne, które należy indywidualizować ponieważ kaloryczność diety oraz ilości zalecanych do spożycia produktów z podstawowych grup zależy od płci, wieku, masy ciała i aktywności fizycznej.

27 Talerz zdrowia jest innym sposobem prezentowania zasad prawidłowego żywienia przedstawionych w Piramidzie Zdrowego Żywienia, opracowany przez Radę ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia.

28

29 Talerz zdrowia Wielkość wycinków koła odnoszących się do poszczególnych grup produktów żywnościowych odpowiada ich udziałowi w Piramidzie Zdrowego Żywienia.

30

31 Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym
1. Jedz codziennie rożne produkty z każdej z grup uwzględnionych w Piramidzie Zdrowego Żywienia oraz w Talerzu Zdrowia

32 Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym
2. Bądź codziennie aktywny fizycznie – ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.

33 Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym
3. Produkty zbożowe, najlepiej te z pełnego przemiału, powinny być podstawą Twojej diety.

34 Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym
4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.

35 Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym
5. Jedz codziennie 2 porcje produktów, które są źródłem białka – mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych.

36 Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym
6. Owoce i warzywa powinno się spożywać przy każdym posiłku – minimum 5 porcji dziennie. Jedną porcję warzyw lub owoców w ciągu dnia może stanowić porcja soku.

37 Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym
7. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach). Tłuszcze zwierzęce są mniej korzystne dla naszego zdrowia niż tłuszcze roślinne, ponieważ zawierają w swym składzie nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol

38 Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym
8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy. Cukier nie zawiera żadnych składników odżywczych, jest tylko źródłem „pustych kalorii”

39 Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym
9. Ograniczaj spożycie soli. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5-6g (1 płaska łyżeczka do herbaty) Zaleca się ograniczanie spożycia soli tradycyjnej poprzez rezygnację z dosalania potraw przy stole lub zastępowanie jej dostępnymi na rynku solami niskosodowymi albo różnego rodzaju mieszankami ziołowymi i przyprawami.

40 Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym
10. Dostarczaj organizmowi wystarczającą ilość płynów (głównie wody) - minimum 2 litry dziennie.

41 Błędy żywieniowe, których należy unikać:
Zaniżanie w samoocenie ilości spożywanych pokarmów; Nieregularne jedzenie, podczas największego nasilenia głodu; Nie jedzenie śniadania, a spożywanie głównego posiłku wieczorem; Dojadanie między posiłkami; Zbyt szybkie jedzenie; Nieświadome jedzenie w czasie oglądania telewizji lub czytania;

42 Błędy żywieniowe, których należy unikać:
Zjadanie resztek; Uspokajanie się jedzeniem; Spożywanie zbyt małej ilości wody i warzyw; Jedzenie potraw wysokokalorycznych w nadmiarze; Smażenie zamiast potraw gotowanych lub pieczonych; Nadużywanie soli i cukru.

43 DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ !


Pobierz ppt "Żywienie człowieka- dieta zbilansowana"

Podobne prezentacje


Reklamy Google