Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Nowe idee w świeżych produktach

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Nowe idee w świeżych produktach"— Zapis prezentacji:

1 Nowe idee w świeżych produktach

2 Plan prezentacji • Przemysł produktów świeżych; przegląd
Łańcuch dostaw i analiza SWOT Potencjalne „zakłócenia” Nasz wskaźnik; Konsumpcja • Kompozycja marketingowa Produkt, Opakowanie, Cena, Promocja • Zarządzanie kryzysowe – studium przypadku • Wnioski i zalecenia

3 Nasz łańcuch dostaw Grower Klient Sprzedawca hurtowy/detaliczny
Dostawy Wybór producenta globalnego lub lokalnego Organizacja grup producenckich Administrowanie bazą dostaw Weryfikacja akredytacja Audytowanie producenta. Synchronizacja podaży i popytu Uproszczenie produkcji i wywozu Zapewnienie jakości Opakowania Sprzedaż Handel Prognozy dotyczące popytu Konsolidacja popytu Wykorzystanie zbiorowej mocy zakupowej Modelowanie cen i maksymalizowanie marż Zarządzanie awaryjne Integracja od siewu do magazynowania Kontrola jakości Klasyfikacja Dostosowanie do rynku/klienta Kontrola Jakości NPD Negocjacje z klientem Wnioski/ Kontrola kredytowa Zamówienia/Administracja Sprzedawca hurtowy/detaliczny Grower Producent Klient Marketing Magazynowanie i dystrybucja Zarządzanie Kategorią Ranga/ Sezon/ MGT Zakres Portfolio Wspracie QA na podstawie sprzedaży Projekty promocji i opakowań wskaźniki rynkowe, produktu i konkurencji Rozwój nowego produktu Produkcja Wsparcie agronomiczne i techniczne Specyfikacja wniosków Promowanie dobrych praktyk rolnych i logistycznych Koordynacja QA magazynu nasion Monitorowanie prawodawstwa Nowoczesne chłodnie, dojrzewanie, magazynowanie, montaż i wyposażenie dystrybucyjne Osiągnięcie rozszerzenia na Europę i segmenty rynkowe; Sprzedaż/Sprzedaż hurtowa/usługi gastronomiczne Zarządzanie promocją sprzedaży. Marki: Producent/ TP/ własna marka

4 Nasz przemysł; Analiza SWOT
Mocne strony Słabe strony Pochodzenie produktu Efektywność przemysłu Wrażliwy konsument Stagnacja w konsumpcji Zasoby marketingowe Fragmentacja Szanse Zagrożenia Ogólna promocja Interwencja publiczna Innowacje Zła reprezentacja Zła informacja Czynniki makroekonomiczne

5 Stan “Stałych zakłóceń”
Potencjalne czynniki zmian w strategiach promocyjnych produktów świeżych • Zmiany kursów walut • Ceny paliw • Klimat światowy • Interwencje polityczne/prawne Bezpieczeństwo żywnościowe Zaburzenia gospodarcze Konsystencja produktu; żywy produkt!

6 Nasz przemysł; Konsumpcja
Najnowszy monitor konsumpcji Freshfel => Wskazuje ciągły spadek/stagnację w konsumpcji w Europie (o 16% w latach = -100g /dzień) Średnia podaż na dzień rocznie (g/na mieszkańca/dzień)

7 Nasz przemysł; Konsumpcja
Podaż owoców i warzyw w g/dzień Zalecane minimalne spożycie wg WHO/FAO

8 Produkt

9 Postrzeganie produktu przez konsumenta
Racjonalne uzasadnienie dla większego spożycia – owoców, warzyw, sałatek, ziemniaków Grupa: Osoby dorosłe spożywające więcej żywności określonego typu Owoce (23%) Warzywa (22%) Sałatki (17%) Świeże całe Ziemniaki (10%) Dobre dla zdrowia/Zdrowa alternatywa Dobry smak Dobra wartość za pieniądze Dostępna lepsza jakość Większa dostępność przez cały rok Łatwe do przyrządzenia Gotowe Teraz tańsze Dogodne opakowanie Zmiana życiowego etapu/ zmiana sytuacji

10 Dezorientacja konsumenta
Zainteresowanie rodzajem informacji na etykiecie/ oznaczeniu w odniesieniu do świeżych produktów Grupa: Osoby dorosłe 18+ Trochę zainteresowani % Bardzo zainteresowani % % 2006 zainteresowani Świeże owoce i warzywa są korzystne dla zdrowia Informacja o wartościach odżywczych owoców i warzyw Jakie owoce i warzywa są obecnie w sezonie? Dogodne przepisy kulinarne z wykorzystaniem owoców i warzyw Jak wybrać najlepsze owoce i warzywa w sklepie? Instrukcja przechowywania owoców i warzyw Różne sposoby wykorzystania ziemniaków w posiłkach Co oznacza porcja w odniesieniu do owoców i warzyw? Jak gotować niektóre owoce i warzywa? Przepisy kulinarne obejmujące owoce i warzywa Wartość kaloryczna owoców i warzyw Metody zachęcania dzieci do spożywania owoców i warzyw Zainteresowanie konsumentów wiedzą i informacją odnośnie produkcji na etykietach wzrosło w okresie ostatnich 3 lat, przy czym obserwuje się wzrost zainteresowania w odniesieniu do większości kategorii, zwłaszcza sezonowości i wartości kalorycznej. 1 na 2 konsumentów jest bardzo zainteresowany efektem korzyści dla zdrowia, a dalszych 2 na 3 jest w pewnym stopniu zainteresowanych. Podobne proporcje rozkładają się w odniesieniu do wartości odżywczych produktów. Na trzecim miejscu jest sezonowość, tuż przed konwencjonalnymi przepisami.

11 Kwestie środowiskowe (Środowiskowa piramida żywności Barilli)
NISKIE MIĘSO CHŁODNE MIĘSO SŁODYCZE MIĘSO CHŁODNE MIĘSO SŁODYCZE RYBY, STRĄCZKOWE JAJA MLEKO, JOGURT SER ZIEMNIAKI CHLEB Sugerowane porcje MAKARON RYŻ Ekologiczny odcisk (m2 ma 100g) TŁUSZCZE STRĄCZKOWE, WARZYWA, JAJA, RYBY MAKARON RYŻ ZIEMNIAKI CHLEB WARZYWA MLEKO, JOGURT, SER, OWOCE WYSOKIE OWOCE PIRAMIDA ŻYWNOŚCI PIRAMIDA ŚRODOWISKOWA (Środowiskowa piramida żywności Barilli)

12 Promowanie naszych produktów
Tak więc znamy…… • Zaufanie konsumenta • wysokie oczekiwania konsumenta; -Cena -Techniki produkcji -Etyka • Dezorientacja konsumenta • Apetyt by wiedzieć więcej

13 Opakowania

14 Zła reprezentacja? See: www.freshfel.org
Owoce zawarte we wszystkich produktach/207 produktów Nie wyszczególnione 6% Owoce 51% - 100% 17% Brak owoców 18% Owoce 11% - 50% 27% Owoce 10% lub mniej 32% Całkowita ilość 50% wszystkich produktów nie miała (18%) lub miała minimalną zawartość owoców (32% produktów posiadało mniej niż 10% zawartości owoców) niezależnie od wyświetlania obrazów lub odniesienia do owoców w opakowaniu. 27% miało zawartość owoców pomiędzy 11% a 50%. Tylko 17% produktów miało zawartość owoców większą niż 50%. Dodatkowe 6% produktów nie określało zawartości owoców, więc mogła ona wynosić albo powyżej lub poniżej 10% See:

15 Innowacje w opakowaniach
Orientacja na smartfony Skrócenie do 3-minutowych klipów wideo Wzmacnianie konsumenta Zróżnicowanie detalisty Technologia awaryjna i nowe narzędzia marketingowe -Promocje -Zarządzanie awaryjne -Wartość dodana -Sezonowość

16 Przyszłość promocji w sieci Internetowej
Prognoza wykorzystania Internetu globalnego mobilnego vs. stacjonarnego Użytkownicy Internetu (MM) Użytkownicy mobilnego Internetu Użytkownicy stacjonarnego Internetu

17 Segmentacja rynku Segmentacja produkcji świeżych owoców
Grupa: Wszyscy kupujący artykuły spożywcze – 66% Niższy Liczba odmian kupionych Wyższy Eksperymentujący Powtarzający przyzwyczajenia Zaspokajający potrzeby Największa liczba odmian kupionych Przeciętna liczba odmian kupionych Mniejsza liczba odmian kupionych Przeciętne wydatki Kupują szeroki zakres owoców i warzyw Lubią eksperymentować z nowymi odmianami Chętnie przeglądają sekcję świeżych owoców i warzyw Pewni w gotowaniu i przygotowaniu produktów Kupują szeroki zakres owoców i warzyw Kupują ten sam zakres owoców i warzyw w każdym tygodniu Lubią eksperymentować z nowymi odmianami Pewni w gotowaniu i przygotowaniu produktów Kupują ten sam zakres owoców i warzyw w każdym tygodniu Niewiele kluczowych odmian kupowanych w każdym tygodniu Nie lubią eksperymentować z nowymi odmianami Nie kupują szerokiego zakresu owoców i warzyw Postawy Katalizator Wzrost zakres duża dostępność odmian irlandzkich Świadomość nowych rodzajów przepisy cena przepisy świadomość nowych rodzajów Cena Próbowanie w sklepie

18 Włączanie mediów społecznych

19 Alternatywa on-line

20 Zarządzanie awaryjne Wymiana informacji Komunikacja Natychmiastowe
Dostępne Ukierunkowane Punkt sprzedaży Przyjazne dla użytkownika

21 Cena

22 Rzeczywistość • Obecnie tylko Niemcy wydają 10% swoich dochodów na jedzenie 50 lat temu około 40% dochodu było wydawane na żywność Konsument uwarunkowany Ceny sezonowe • Wpływ na; -Zdrowie -Zrównoważoną produkcję -Bezpieczeństwo żywności

23 Czynniki wzmacniające wzrost zakupu większej ilości
Wrażliwość cen Czynniki wzmacniające wzrost zakupu większej ilości odmian owoców i warzyw Grupa: wszyscy kupujący produkty spożywcze – 66% Owoce Warzywa Niższe ceny Większa dostępność odmian irlandzkich Świadomość innych odmian Nie uwarunkowane ceną 85% Nie uwarunkowane ceną 86% Bezpłatne próbki w sklepie Dostępność informacji o innych odmianach/zakresach/typach Przepisy wykorzystujące inne odmiany/ zakresy/typy

24 Promocja

25 Starcie nie-fair? Złe przekonanie o cenach, bezpieczeństwie, wartości odżywczej Kampanie NGO wyzwaniem dla wiarygodności organów publicznych i prawodawstwa Złe wykorzystanie wizerunku Marketing / Promocja porównywalnie małych elementów ceny Budżety zmniejszone przez substytuty z sektora FMCG

26 Starcie nie-fair? Brak spójności w ogólnej komunikacji w sektorze
Wzrastająca potrzeba większych wkładów w łańcuchu żywnościowym Wzrastająca zależność od wsparcia publicznego/ ogólnego marketingu

27 Wnioski

28 Nasze wnioski Zielona księga: możliwość wzmocnienia polityki promocyjnej UE Silna polityka promocyjna z ambitnym budżetem Zapewnienie systemu prezentacji ogólnoeuropejskich programów tj. przez organizacje europejskie bezpośrednio zarządzane przez Komisję Europejską Stymulowanie przedsiębiorstw handlowych do finansowania programów (rozpoznanie marki) Elastyczność zgodnie ze zmieniającymi się warunkami rynkowymi Możliwość odpowiedzi na kryzys (bezpieczeństwo / zdrowie)

29 Nasze wnioski Rynek wewnętrzny: stymulowanie zdrowego żywienia + komunikacja na temat wysokiego bezpieczeństwa żywności Rynki krajów trzecich: wzmocnienie pozycji handlowych (akcent na jakość) & pomoc w otwarciu nowych rynków Uproszczenie administracyjne & ocena ex-post programów Większa transparentność w odniesieniu do programów i ich osiągnięć


Pobierz ppt "Nowe idee w świeżych produktach"

Podobne prezentacje


Reklamy Google