Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałKonstanty Brewiński Został zmieniony 10 lat temu
1
W poszukiwaniu idealnej diety – fakty i mity
Warsztaty żywieniowe
2
Jak odżywiają się Polacy ?
Polacy ze swojego punktu widzenia odżywiają się bardzo zdrowo, wręcz idealnie, większość z nas patrzy bezkrytycznym okiem na to, co znajdzie się w naszym dziennym menu. Natomiast z punktu widzenia różnych organizacji i dietetyków biorąc pod lupę sposoby zaspokajania potrzeb żywnościowych naszego pokolenia nie jest to do końca prawdą
3
Kuchnia polska .... Powiedz mi co jesz , a powiem ci, kim jesteś
4
Kalorie – 2200/os/dzień
5
Kalorie 1926/os/dzień
6
Osoby propagujące zdrowy styl życia
poszukujące zdrowej żywności wyczulone na zdrowy skład produktów osoby podchodzące z pasją i zamiłowaniem do tematów kalorii, odpowiedniej zawartości składników odżywczych w produktach
7
Osoby „wiecznie” za grube
ludzie, którym zaczyna przeszkadzać zbyt dużo kilogramów, ciążący brzuszek czy zbyt mało masy mięśniowej To ludzie którzy postanowili coś zmienić w swoim życiu i to właśnie takie osoby najczęściej próbują nowych diet
8
osoby nie zwracające uwagi na zdrowotne aspekty odżywiania
najliczniejsza grupa , która spożywa tylko to co im smakuje, nawet jeśli nie jest zdrowe. Szczególne zamiłowaniem cieszą się w ich kuchni półprodukty typu mrożona pizza, frytki bary szybkiej obsługi to ulubione miejsca do spędzania wolnego czasu, a ulubionymi przekąskami są chipsy lub słodycze.
9
Fakty i mity. Odżywianie i zdrowie Polaków w kontekście międzynarodowym
Badanie przeprowadzonego w Polsce, Hiszpanii, Szwecji, USA, Kanadzie, Chile i Argentynie, Polacy - na tle mieszkańców innych badanych krajów: - są najmniej zadowoleni ze swego stanu zdrowia 47 proc. populacji ocenia swój stan zdrowia jako dobry, podczas gdy we wszystkich innych badanych krajach odsetek ten wynosi wyraźnie ponad 50 proc. Przy tym częściej ze swego zdrowia zadowoleni są mężczyźni (54 proc.), niż kobiety (40 proc.).
10
Jednym z największych błędów żywieniowych popełnianych przez Polaków jest wybór niewłaściwej metody obróbki termicznej. 76% Polaków często, bardzo często lub zawsze przygotowuje posiłki smażone na tłuszczu roślinnym; 58% gotuje w wodzie; około 35% - dusi; 32% - piecze, 8% - wybiera grillowanie. Jedynie 4,5% Polaków przygotowuje posiłki na parze, uznając jednocześnie tę metodę za najzdrowszą.
11
Eksperci wciąż zmieniają zdanie na temat tego, co jest zdrowe, a co nie
12
Fałsz Główne zasady dotyczące zdrowego żywienia nie zmieniają się od dłuższego czasu Spożywanie większej ilości warzyw i owoców – od II wojny światowej Ograniczenie tłuszczów od 20 lat Wiadomości prasowe często wyrwane z kontekstu
13
Zdrowa żywność jest zawsze droższa od zwykłej
14
Fałsz /prawda Niektóre produkty są droższe Ale :
Często wybierając zdrowszy produkt można zaoszczędzić Tanie i zdrowe : KASZE WARZYWA STRĄCZKOWE
15
Napis na etykiecie „ light” lub z „niską zawartością tłuszczu” oznacza, że produkt jest zdrowy
16
Fałsz Teoretycznie powinien być zdrowszy
Light = o 30 % mniej energii niż odpowiednik tradycyjny Pułapki : Umieszczanie etykiety na produktach z wysoką zawartością tłuszczu ( niezdrowe) , ale z racji , ze mają go mniej – light – nadal niezdrowy Tłuszcz zastępowany cukrami – kaloryczność taka sama lub wyższa ( np. jogurty)
17
Przygotowywanie zdrowych posiłków znacznie ogranicza wybór tego, co trafia na nasze talerze
18
Fałsz Zdrowe jedzenie nie oznacza zrezygnowania ze wszystkich ulubionych dań Znalezienie złotego środka Zdrowe jedzenie jest smaczne
19
Ze śniadania można zrezygnować ..
20
Fałsz śniadanie to bardzo istotny posiłek w ciągu dnia
Zrezygnowanie ze śniadania sprawia, że łatwiej sięgamy po wysokokaloryczne przekąski koło południa
21
Margaryna zawiera mniej tłuszczu niż masło….
22
Fałsz Masło i margaryna zawierają różne rodzaje tłuszczów, ale w obu tych produktach jest podobna ich ilość Niezależnie co wybierzemy , należy stosować z umiarem
23
Czerwone mięso zawsze jest tłuste a drób - chudy
24
Fałsz Chude mięso czerwone zawiera niewiele tłuszczu 4-8 g/100g,
Mięso drobiowe bez skórki 1-3 g/100g
25
Jajka podwyższają poziom cholesterolu
26
Fałsz U większości ludzi jedzenie jajek nie powoduje podwyższenia cholesterolu we krwi W żółtku mg cholesterolu Lecytyna – działanie ochronne
27
Jeśli chcemy zdrowo się odżywiać, lepiej wybierać dania wegetariańskie
28
Fałsz Niektóre dania wegetariańskie zawierają dużo tłuszczu, szczególnie, gdy w ich skład wchodzą spore ilości sera, oliwy lub oleju, gęstych sosów lub gdy są to dania smażone
29
Sok może powodować próchnicę
30
Prawda Cukry pochodzące z całych owoców w mniejszym stopniu szkodzą zębom, ponieważ są one zawarte w strukturze owocu Po wyciśnięciu soku – cukier jest uwolniony, wtedy może powodować próchnicę Najlepiej pić sok podczas posiłku – dotyczy to szczególnie dzieci
31
Jeśli dziecko nie chce jeść warzyw lub owoców, to lepiej już mu ich nie dawać ….
32
Fałsz Zanim damy dziecku cos nowego do jedzenia, dobrze mu to pokazać parę razy .. Starajmy się też podawać dziecku nowe dania jak najczęściej Przy odmowie – należy odczekać i spróbować ponownie Warzywa i owoce to ważna część zdrowej i zrównoważonej diety Można mieszać je z innymi produktami Zachęcać dziecko do wspólnego przygotowywania Kłotnia o jedzenie tylko pogarsza sytuacje i odmowę
33
Pomocne triki OWOCE Zmiksuj kawałki owoców z jogurtem i podaj dziecku jako smaczny sosik. Zrób owocowy koktajl dla wszystkich członków rodziny i wypijcie go, wspólnie delektując się smakiem. Przygotuj owocową sałatkę łącząc różne owoce ze sobą i podaj ją jako deser np. z pysznym, chrupiącym wafelkiem. Do kaszki dodaj pokrojone owoce, w szczególności jagody i banany. Przygotuj przepyszną galaretkę z owocami np. z jabłkiem, winogronem, bananem, pomarańczą. Jeśli wybierasz się na zakupy, zapytaj dziecko o to, na jakie owoce ma chęć i jakie mu kupić. Razem pijcie różne soki, bawiąc się ich kolorami oraz wariantami smakowymi.
34
Pomocne triki WARZYWA Do makaronu przygotuj sos i zmiksuj go z możliwie różnorodnymi warzywami. Ugotuj warzywną zupę/krem i dodaj do niej grzanki. Do pizzy, na wierzch, połóż pomidora, brokuły, paprykę, szparagi itp. Zrób sałatkę wykorzystując różnorodne warzywa. Zaserwuj warzywa smażone na płytkim oleju. Poproś dziecko, aby pomogło Ci przygotować warzywne danie. Jeśli masz ku temu warunki, to razem z dzieckiem załóż warzywny „ogród”. Niech dziecko obserwuje, jak rosną warzywa i jak się je pielęgnuje.
35
Rady dla mamy Już od najmłodszych lat proponuj swojemu dziecku możliwość wyboru jedzenia, w tym warzyw i owoców. Dokładaj wszelkich starań, aby posiłki były konsumowane wspólnie i stały się dla dziecka chwilami zabawy i radości. Nie zmuszaj dziecka do jedzenia warzyw i owoców, których nie chce i nie lubi. Wykaż się kreatywnością w przygotowywaniu i podawaniu dziecku warzyw i owoców. Do szkoły na drugie śniadanie spakuj dziecku jabłko lub sok owocowy. Gdy Twoje dziecko ogląda TV, podaj mu suszone owoce lub kawałki jabłka czy marchewki do przegryzania.
36
Słodycze mogą być dobrym źródłem witamin
37
Fałsz Słodycze zawierają duże ilości cukru i nie stanowią dobrego źródła witamin i minerałów Częste jedzenie słodyczy prowadzi do próchnicy
38
Większość soli, która znajduje się w naszej diecie, dodajemy sami do potraw
39
Fałsz 75% soli w naszej diecie pochodzi z przetworzonej żywności gotowej 10-15 % soli – to sól dodana podczas gotowania Średnio spożywamy 9,5 g soli / dzień Powinniśmy spożywać mniej niż 5-6 g
40
Dużo soli w diecie oznacza podwyższone ciśnienie
41
Prawda Ograniczenie spożycia soli - u 40 % osób z nadciśnieniem normalizacja ciśnienia
42
W chipsach i frytkach znajdują się rakotwórcze substancje
43
Wartość energetyczna w 100 g: 514,00 kcal
Wartości odżywcze w 100 g Wartość energetyczna w 100 g: 514,00 kcal Białko w 100 g: 6,40 g Węglowodany w 100 g: 52,00 g Tłuszcz w 100 g: 30,20 g
44
Prawda Akryloamid – 2002 udowodniono działanie rakotwórcze
Dzienna dawka 100ug/kg dla dorosłego – dawka dopuszczalna 1 paczka chipsów = 3000ug
45
Każdy powinien wypijać około 2-3 litry dziennie
46
Fałsz 1,5 litra w zupełności wystarczy ponieważ wodę pobieramy również z pożywieniem Sportowcy, podczas upałów zwiększone zapotrzebowanie – K. Na
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.