Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Złote zasady odżywiania.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Złote zasady odżywiania."— Zapis prezentacji:

1 Złote zasady odżywiania

2 1. Dużo napojów Codziennie powinno się wypijać co najmniej z 2 litry płynów. Najlepiej nadają się: woda mineralna, herbaty ziołowe i niesłodzone soki owocowe

3 2. Zredukowanie ilości spożywanych tłuszczy
Zaleca się zmniejszenie ilości spożywanych tłuszczy Dziennie nie powinno przekraczać granicy 60 gram tłuszczy Wskazane jest spożywanie niskotłuszczowych produktów, takich jak np. chude mięsa i ryby, ziemniaki, ryż, makaron, warzywa i owoce

4 3. Zredukowanie ilości spożywanych mięs.
Spożywanie mięsa dwa razy w tygodniu w zupełności wystarczy aby pokryć zapotrzebowanie na żelazo. Zaleca się przyrządzanie chudych mięs takich jak mięso z kurczaka i indyka.

5 4. Dużo warzyw i owoców Spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. W ten sposób organizm jest zaopatrywany we wskazaną porcje witamin na jeden dzień

6 5. Spożywanie ryby raz w tygodniu
Regularne spożywanie ryb jest szczególnie zalecane ze względu na zawarte w nich wysokowartościowych białek, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega – 3) oraz witaminy. Poza tym ryby morskie zawierają potrzebny dla organizmu jod.

7 6. Regularne spożywanie produktów pełno zbożowych
Produkty z białej mąki czy oczyszczony ryż, zastąpić produktami z pełnego ziarna jak np. gryka i proso

8 7. Unikanie soli Sól wiąże niepotrzebnie wodę w organizmie.
Zaleca się przyprawianie potraw ziołami.

9 8. Zdrowe tłuszcze i oleje
Zaleca się spożywanie tłuszczy i olejów pochodzenia roślinnego, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe np. oliwa z oliwek

10 9. Oszczędnie z alkoholem
Alkohol powinien być spożywany przy specjalnych okazjach w umiarkowanych ilościach. Czerwone wino, któremu przypisuje się pozytywny wpływ na układ krwionośny, powinno również być spożywane z umiarem.

11 10. Rozkoszowanie się smakiem
Ważną zasadą jest czerpanie przyjemności z jedzenia bądź jego przyrządzania. Osoby przestrzegające zasad zdrowego odżywiania mogą pozwolić sobie od czasu do czasu na chwilę zapomnienia, jednak to zdrowe posiłki smakują najlepiej.

12 Otyłość Najczęstszą przyczyną tej choroby jest przekarmianie
(czyli nadmierne spożywanie wartości energetycznych niż zapotrzebowanie na każdy dzień) Dowiedz się więcej

13 Anoreksja Niechęć odżywiania się z powodu wrażenia posiadania nadwagi, pozostawia nie odwracalne zmiany. Nieleczona doprowadza do śmierci. Dowiedz się więcej

14 Źródła informacji Opis odżywiania : Zdjęcia :

15 Prezentację przygotowali: Kamil Połednik III c Maciej Woźniczko III c


Pobierz ppt "Złote zasady odżywiania."

Podobne prezentacje


Reklamy Google