Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Opinie Polaków na temat usług szpitalnych
Advertisements

ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Adam Szczepanik i Marcin Wudarczyk SGH 2001
Urząd Statystyczny w Lublinie Liczy się każdy
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.
„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
POWIAT MYŚLENICKI Tytuł Projektu: Poprawa płynności ruchu w centrum Myślenic poprzez przebudowę skrzyżowań dróg powiatowych K 1935 i K 1967na rondo.
Misje do Saturna.
DEPARTAMENT STRATEGII
Domy Na Wodzie - metoda na wlasne M
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY Arłamów r.
EGZAMIN DOJRZAŁOŚCI Ogólny wynik szkoły Liczba osób które, zdały maturę: Liczba osób które, nie zdały matury: Razem zdających:
Programowanie kontroli Bezpieczeństwo Sanitarne Żywności
Przeniesienie do prawa krajowego Paule CARNAT- GAUTIER Lekarz Weterynarii Francuska Agencja Weterynaryjna ds. produktów leczniczych (AFSSA-ANMV)
Ćwiczenia praktyczne z wypełniania raportów z kontroli wymogów Wzajemnej Zgodności Puławy, 30 – 31 marca 2009 r.
SANCO działania szkoleniowe 2008
"Było to dosłownie kilkaset metrów po starcie tegorocznego maratonu w Zurichu, gdy zobaczyłem przed sobą zgrabną blondynkę z napisem "Klub 100 maratonów"
Selekcja.
„Słucham i mówię” 4.Otoczenie.
Zdrowie Polaków – tendencje w czasie
1.
POZIOM PRODUKCJI. ORGANIZACJA ROZRODU. PRZEWIDYWALNOŚĆ DOSTAW
Organizacja badań dla wybranych działalności produkcyjnych w gospodarstwach konwencjonalnych i ekologicznych w 2008 r. Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne.
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
Paweł Stasiak Radosław Sobieraj
Paweł Stasiak Radosław Sobieraj
Średnie i miary zmienności
Projekt Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko
JO16-75 Dane techniczne: Wysokość-130 Płaszczyzna dolna-90
ZŁOTY MEDAL 75kg. Mistrzostwa Świata Kobiet Bułgaria 2001r. BRĄZOWY MEDAL 75kg. Mistrzostwa Świata Kobiet Grecja 2002r. BRĄZOWY MEDAL 75kg. Mistrzostwa.
Urząd Statystyczny w Lublinie Liczy się każdy ul. Leszczyńskiego Lublin tel.: (81)
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
KONSTRUKCJA UKŁADÓW WLEWOWYCH
KORZYŚCI PŁYNĄCE Z ZATRUDNIANIA OSÓB POWYŻEJ 50 ROKU ŻYCIA Radziejów, 15 listopada 2010 roku.
Światowy dzień żywności
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Aktywni zawodowo Aktywni zawodowo projekt realizowany na podstawie.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
SPOŁECZNO-GOSPODARCZA WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO W LISTOPADZIE 2009 ROKU
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
KOLEKTOR ZASOBNIK 2 ZASOBNIK 1 POMPA P2 POMPA P1 30°C Zasada działanie instalacji solarnej.
Quiz Liczby na co dzień Rozpocznij Quiz.
Ze szczególnym uwzględnieniem stosowanych ćwiczeń specjalnych OPRACOWAŁ Z.LIPIŃSKI.
w ramach projektu Szkoła z Klasą 2.0
W drodze do Unii Promnice, Zameczek Myśliwski.
PROPOZYCJE MEXX JESIEŃ NOWA KOLEKCJA Ceny od 40zł.
Udomowienie poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich: Dzik – lat Kozy – lat Konie – lat Owce – lat Bydło.
Wykorzystanie nowoczesnych systemów zarządzania w celu zwiększenia
Analiza matury 2013 Opracowała Bernardeta Wójtowicz.
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Rekreacyjny trening zdrowotny
EcoCondens BBS 2,9-28 E.
WYNIKI EGZAMINU MATURALNEGO W ZESPOLE SZKÓŁ TECHNICZNYCH
Testogranie TESTOGRANIE Bogdana Berezy.
Jak Jaś parował skarpetki Andrzej Majkowski 1 informatyka +
1 Używanie alkoholu i narkotyków przez młodzież szkolną w województwie opolskim w 2007 r. Na podstawie badań przeprowadzonych przez PBS DGA (w pełni porównywalnych.
Dzikie koty.
Współrzędnościowe maszyny pomiarowe
Elementy geometryczne i relacje
Strategia pomiaru.
LO ŁobżenicaWojewództwoPowiat pilski 2011r.75,81%75,29%65,1% 2012r.92,98%80,19%72,26% 2013r.89,29%80,49%74,37% 2014r.76,47%69,89%63,58% ZDAWALNOŚĆ.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Tworzenie grup i organizacji producentów (M09)
„ Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstw rolnych” Aneta Klusek główny specjalista Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MINSTERSTWO.
Kierunek użytkowości rzeźnej, a wybór odpowiedniej rasy bydła mięsnego.
UBOJE GOSPODARCZE Inspekcja Weterynaryjna Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Sławnie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
WPŁYW RASY NA WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE KOŚCI ROSNĄCYCH ŚWIŃ
BIURO INTERWENCJI Ogóle zasady uczestnictwa w mechanizmach – szczegółowe informacje dostępne w Warunkach uczestnictwa w mechanizmie.
TYPIE UŻYTKOWYM MLECZNYM
Zapis prezentacji:

Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego

Poubojowa klasyfikacja tusz zwierząt rzeźnych

Poubojowa klasyfikacja tusz zwierząt rzeźnych gwarantuje wiarygodną ocenę tusz zwierząt pozwala na rozliczenie z producentem żywca ułatwia handel tuszami na rynku krajowym i międzynarodowym

Tusza wieprzowa ciało ubitego tucznika, podane wykrwawieniu, wytrzewieniu, w całości lub podzielone na półtusze wzdłuż linii środkowej, bez języka, szczeciny, racic, narządów rodnych, sadła, nerek i przepony

Aparaty szacujące zawartość mięsa w tuszy Autofom Ultra-fom 300 IM-03 CGM PLE 3

Autofom

IM-03

Klasyfikacja tusz wieprzowych SEUROP Tusze od 60-120 kg Zawartość mięsa (%) S- 60% E- 55-59,9% U- 50%-54,9% R- 45-49,9% O- 40-44,9% P- poniżej 40%

Klasy masy tuczników A- tuczniki o masie 50-59,9 B – tuczniki o masie poniżej 50 kg C- tuczniki o masie powyżej 120 kg D- tusze macior F- tusze późnych kastratów

Masa tusz wieprzowych oraz klasa mięsności tusz powinna być określona w czasie 45 min od rozpoczęcia czynności ubojowych

Obowiązek klasyfikacji SEUROP Obowiązkowo w zakładach, które ubiły w ostatnim zakończonym roku > 200 szt. świń/ tyg. Dobrowolne: w zakładach ubijających do 200 szt. świń /tyg. lub od sztuk będących własnością zakładów mięsnych

Mięsność w Polsce na przestrzeni lat 1993- 43% 1995- 44% 1996- 45% 1997- 46% 1998- 47,6% 1999- 49% 2000- 50,2% 2001- 50,2% 2003- 51,7% 2004- 52% 2008- 54,5% Obecnie 55%

Tusza wołowa ciało ubitego zwierzęcia po wykrwawieniu, wytrzewieniu i oskórowaniu bez głowy oddzielonej w stawie szczytowo- potylicznym stopy oddzielone w stawie nadgarstkowym, śródręcznym z lub bez nerek, tłuszczem okołonerwowym, miedniczego bez narządów rozrodczych i przylegających do nich mięśni osobniki płci żeńskich bez wymienia lub gruczołu mlecznego

Poubojowa klasyfikacja bydła kategoria tuszy wg. płci i wieku uformowanie tuszy stopień otłuszczenia

Kategorie bydła A- tusze samców nie kastrowanych w wieku 2 lat (buhajki) B- tusze pozostałych nie kastrowanych samców (buhaje) C- tusze wykastrowanych samców (wolce) D- tusze samic, które się wycieliły (krowy)

Uformowanie ocena wizualna na podstawie uformowania w szczególności udźca, grzbietu, łopatki E- półtusze wybitnie umięśnione U- półtusze bardzo dobrze umięśnione R- półtusze dobrze umięśnione O- półtusze średnio umięśnione P- półtusze słabo umięśnione Dodatkowo klasa S (ekstremalnie umięśnione)

Stopień otłuszczenia Ocena wizualna na podstawie stopnia otłuszczenia powierzchni tuszy oraz klasy piersiowej 1-b małe 2-małe 3-średnie 4-duże 5-bardzo duże

Obowiązek klasyfikacji EUROP > 75 szt. bydła dojrzałego / tydzień Dobrowolne: < 75 szt. bydła dojrzałego/ tydzień w ramach kontraktów usługowych(klasa, mięsność, otłuszczenie)

Klasyfikacja bydła rzeźnego Masa, uformowanie i otłuszczenie musi być określone do 1 godz. od rozpoczęcia czynności ubojowych

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych nadzór nad klasyfikacją poubojową tusz i jej kontrolą w Polsce