Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

TYPIE UŻYTKOWYM MLECZNYM

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "TYPIE UŻYTKOWYM MLECZNYM"— Zapis prezentacji:

1 TYPIE UŻYTKOWYM MLECZNYM
REGULAMIN OCENY TYPU I BUDOWY BYDŁA RAS MLECZNYCH W TYPIE UŻYTKOWYM MLECZNYM Dr inż. Marek Karwacki POLSKA FEDERACJA HODOWCÓW BYDŁA I PRODUCENTÓW MLEKA

2 Opis cech liniowych z zaznaczeniem ekstremów biologicznych
dla krów typu mlecznego. Opis dla konkretnego zwierzęcia polega na zaznaczeniu "kółkiem" odpowiedniej wartości na pasku w karcie oceny. W przypadku popełnienia błędu i zakreślenia kółkiem nieodpowiedniej wartości, specjalista powinien przekreślić krzyżykiem wartość błędnie oznaczoną i zakreślić kółkiem prawidłową na pasku w karcie oceny. Jeżeli podczas oceny korzystamy z palmtopa to opis zwierzęcia polega na wprowadzeniu odpowiednich wartości do komputera. Poniżej zostały przedstawione ekstrema biologiczne oraz odległość pomiędzy nimi mierzona w punktach.

3 Wysokość w krzyżu. Wysokość krowy od podłoża do punktu kręgosłupa na wysokości guzów biodrowych. Mierzona jest laską zoometryczną, wynik podaje się w cm.

4 2. Głębokość tułowia. Ocena odległości pomiędzy linią grzbietu a spodem tułowia na wysokości ostatniego żebra ( w najgłębszym miejscu). 1 Płytki 5 Pośredni 9 Głęboki Płytki Pośredni Głęboki

5 3. Szerokość klatki piersiowej.
Ocena szerokości klatki piersiowej pomiędzy stawami łokciowymi. 1 Wąska 5 Pośrednia 9 Szeroka Wąska Pośrednia Szeroka

6 4. Ustawienie zadu. Ocena nachylenia linii łączącej wierzchołki guzów biodrowego i kulszowego w stosunku do poziomu. 1 Uniesiony 3 Poziomy 5 Pośredni 9 Spadzisty Uniesiony Pośredni Spadzisty

7 5. Szerokość zadu. Ocena odległości pomiędzy guzami kulszowymi w środkowych ich punktach. 1 Wąski 5 Pośredni 9 Szeroki Wąski Pośredni Szeroki

8 6. Postawa tylnych nóg-widok z boku.
Ocena kąta stawu skokowego (pomiędzy podudziem a śródstopiem). 1 Pionowa 5 Pośrednia 9 Podsiebna Pionowa Pośrednia Podsiebna

9 7. Kąt racicy. Ocena kąta zawartego pomiędzy przednią ścianą racicy nogi tylnej a podłożem. 1 Płaski - bardzo mały kąt 5 Pośredni 9 Stromy – duży kąt Płaski Pośredni Stromy

10 8. Postawa nóg tylnych - widok z tyłu.
Ocena kierunku ustawienia racic nóg tylnych parząc z tyłu. 1 Iksowata – racice ustawione ekstremalnie na zewnątrz 5 Pośrednia 9 Równoległa – racice ustawione równolegle Iksowata Pośrednia Równoległa

11 9. Struktura kostna. Ocena grubości i szerokości kości nóg tylnych poniżej stawu skokowego patrząc z tyłu i z boku. 1 Gruba, szeroka i obła 5 Pośrednia 9 Płaska Gruba i szeroka Pośrednia Płaska

12 10. Zawieszenie przednie wymienia.
Ocena siły związania przedniej części wymienia z powłokami brzusznymi. 1 Luźne i słabe 5 Pośrednie 9 Mocne Luźne Pośrednie Mocne

13 11. Zawieszenie tylne wymienia.
Ocena odległości pomiędzy linią łączącą guzy kulszowe a tkanką gruczołową w górnej części wymienia. 1 Niskie 5 Pośrednie 9 Wysokie Niskie Pośrednie Wysokie

14 12. Więzadło środkowe wymienia.
Ocena stopnia zaznaczenia oraz głębokości więzadła, zwłaszcza w dolnej części wymienia. 1 Słabe 5 Pośrednie 9 Mocne Słabe Pośrednie Mocne

15 13. Położenie wymienia. Ocena odległości dna wymienia od stawu skokowego. 1 Niskie – poniżej stawu skokowego 2 Na poziomie stawu skokowego 5 Pośrednie 9 Wysokie Niskie Pośrednie Wysokie

16 14. Szerokość wymienia. Ocena szerokości wymienia oglądanego z tyłu w miejscu jego zawieszenia. 1 Wąskie 5 Pośrednie 9 Szerokie Wąskie Pośrednie Szerokie

17 15.Ustawienie strzyków tylnych.
Ocena rozmieszczenia nasady strzyków tylnych na ćwiartkach wymienia. 1 Zewnętrzne 4 Pośrednie na dnie ćwiartki 9 Wewnętrzne Zewnętrzne Na dnie ćwiartki Wewnętrzne

18 16. Ustawienie strzyków przednich.
Ocena rozmieszczenia nasady strzyków przednich na ćwiartkach wymienia. 1 Zewnętrzne 5 Pośrednie na dnie ćwiartki 9 Wewnętrzne Zewnętrzne Na dnie ćwiartki Wewnętrzne

19 17. Długość strzyków. Ocena długości strzyków przednich. 1 Krótkie
5 Pośrednie 9 Długie Krótkie Pośrednie Długie

20 18. Charakter mleczny. Ocena cech charakterystycznych dla bydła mlecznego opisanego we wzorcu ze szczególnym zwróceniem uwagi na kąt ustawienia, otwartość oraz wysklepienie żeber w połączeniu z płaskim, pozbawionym ordynarności kośćcem. 1 Ordynarny 5 Pośredni 9 Szlachetny Ordynarny Pośredni Szlachetny

21 19. Kondycja. Ocena otłuszczenia partii zadu i lędźwi. 1 Słaba
5 Pośrednia 9 Mocna Słaba Pośrednia Mocna

22 20. Lokomocja. Ocena układu nóg i racic w ruchu, długości i kierunku kroku. 1 Wadliwa 5 Pośrednia 9 Dobra Wadliwa Pośrednia Dobra

23 21. Umięśnienie przodu (tylko rasa polska czerwona).
Ocena umięśnienia pasa barkowego i grzbietu. 1 Słabe 5 Pośrednie 9 Wyraźnie zaznaczone

24 22. Umięśnienie zadu (tylko rasa polska czerwona).
Ocena umięśnienia partii zadu i lędźwi 1 Słabe 5 Pośrednie 9 Wyraźnie zaznaczone Słabe Pośrednie Mocne

25 Dziękuję za uwagę Marek Karwacki
Zastępca Dyrektora ds. Oceny Koordynator Doradztwa


Pobierz ppt "TYPIE UŻYTKOWYM MLECZNYM"

Podobne prezentacje


Reklamy Google